«

»

Nov 28 2013

O victorie à la Virus

V-am zis data trecută că mai am poveşti cu apa oceanelor. Astăzi va fi vorba despre ceva ce se găseşte în apa asta. Din abundenţă. Şi cum tot e sezonul răcelilor, se nimereşte la fix. Pentru că lucrurile alea care se găsesc din abundenţă în apa oceanelor sînt viruşii.

virusUn cercetător canadian (un fel de încrucişare: ideile britanicilor şi banii americanilor) a numărat, împreună cu laboratorul lui, numărul de viruşi dintr-un litru de apă. Nu vi se va părea prea mult: vreo 3 miliarde. Un fleac, nu? Dar staţi aşa! Cam cîtă apă credeţi că avem în toate oceanele Terrei? Picătura aia de data trecută, cu raza de 680 de kilometri… Dacă băgaţi formula cu volumul sferei, 4/3πR3 (ştiu că n-o veţi face, deci am făcut-o eu în locul vostru), o să vedeţi că oceanele conţin uriaşa cantitate de 1,3 x 1021 litri de apă. De aici doar o înmulţire vă aduce la numărul total de viruşi din apa oceanelor: 4 x 1030!

Presupun că nu vă e deloc uşor să conceptualizaţi numărul ăsta, deci să facem un artificiu. Să-i punem pe toţi viruşii ăştia unul peste altul, să vedem: ajung pînă la Soare (150 de milioane de kilometri= 1,5 x 1011 metri)? Pariuri? Cît de mare poate fi lanţul ăsta? În fond, viruşii sînt atîîît de miiiiciiii…

Ei bine, un virus are, în medie, vreo 100 de nanometri. Adică 100 * 10-9 metri, deci 10-7 m. Unul peste altul, s-ar aduna 4 x 1023 metri. De cîteva ori distanţa de la Pămînt la Soare. Mai precis, de 2,6 x 1012 ori. 2,6 trilioane de ori.

Dar tot sună incomprehensibil, să facem ceva cu numărul ăsta. De exemplu, să-l transformăm în ani-lumină. Un an lumină e distanţa pe care lumina o parcurge într-un an. E o distanţă mare, că lumina zboară cu 300.000 de kilometri pe secundă. Deci un an-lumină are vreo 10 trilioane de kilometri, sau 1016 metri. Toţi viruşii noştri, puşi unul peste altul, vor avea lungimea de 4 x 107 ani lumină. Patruzeci de milioane de ani lumină!

Tot pare complicat, hai să mai simplificăm niţel: toată galaxia noastră (cîteva sute de miliarde de stele) are 100.000 de ani lumină diametru. Distanţa pînă la cea mai apropiată galaxie, Andromeda, este de 2,5 milioane de  ani lumină. Toţi viruşii din oceane puşi unul peste altul acoperă distanţa asta de şaisprezece ori!

Comparativ, aveţi idee cît de lung ar fi un lanţ uman, dacă toţi 7 miliarde am sta unul în capul celuilalt (şi am avea înălţimea medie de 1,7 metri)? Vreo doişpe milioane de kilometri. Nici măcar o zecime din distanţa pînă la Soare.

Vă daţi seama ce noroc avem că nu ne-au pus ăştia gînd rău? Că uite ce mari sînt!

Text apărut în Caţavencii din 20 noiembrie 2013.

11 comments

Skip to comment form

  1. Toto

    Mai trece și câte un virusuri, de control.

    1. Tata Uraniu

      uite ce zice dexonline că zice DOOM2: virus2 (agent patogen) s. n., pl. vírusuri/víruși
      Sursa: DOOM 2 (2005)

  2. Toto

    D-aia am zis să treci câte unul, nu peste tot. 8)

  3. Tata Uraniu

    😀 corect. Da’ io nu-s aşa democratic cu ăstea. Îmi place forma la masculin, gata, numa’ pe asta o folosesc.

  4. Mostrofontz

    Pai alege si tu ceva unde suntem forte: neuronii. 100 de miliarde de caciula (eu cunosc oameni la care n-as baga mana in foc pentru numarul asta, da’ in fine…), a 10 microni neuronu’, fac 1000 de km pe cap de vaca furajata. Inmultim cu 7 miliarde de “vaci furajate” si ies cam 7×10^15 metri. Tot castiga virusii, da’ ne-apropiem!

    In esenta este vorba de a “transla” ceva din 3 dimensiuni intr-una singura, de-aia rezulta numerele astea uriase. La oameni nu ies chiar asa de mari numerele fiindca noi nu traim in 3D (ca virusii), ci in 2D, pe suprafata Pamantului, asa incat nu suntem chiar asa multi.
    Altminteri, daca iei chiar apa aia toata la 1,3 miliarde de kilometri cubi (parca atat era) si calculezi vezi ca iti ies cam 1.3×10^18 kg, adica circa 4.3×10^43 molecule de apa. O molecula de apa are cam 100 de pm, asa ca daca le pui pe toate in “sir indian” iti ies 4.3×10^33 metri. Mult peste virusi, zece ordine de marime peste… Si toata apa asta “galactica” incape in sfera aia cu raza 680 de km…
    Poti sa te joci asa pana maine, cu tot soiul de chestii!

  5. Tata Uraniu

    correct, un calculator ştiinţific să ai. 🙂

  6. Mostrofontz

    Facutul sarmei are multe in comun cu chestia asta: e un exemplu simplu de trecere de la ~3D la ~1D. Cu 5 grame de aur poti sa faci – daca am socotit eu bine – cam 3 km de sarma de 12.5 um diametru. Cu tot auru’ de la Rosia Montana (200 de tone, cat zic banditii aia ca ar fi) faci vreo 120 de milioane de km: nu chiar pana la Soare, da’ p-aproape – oricum s-ar topi capatu’ 😀
    A propos de povestile astea, mie tot aia cu sahul imi place cel mai mult – mi s-a parut atat de neintuitiva cand am auzit-o prima data, incat am tinut-o minte! Si imi place inca!

  7. Dorus

    Mostrofonz, commenturile tale ma plictisesc grozav. Tine si tu un blog daca stii atatea. M-am saturat sa tot fi contra, doar sa arati ca tu esti mai ortoman. Succese!

    1. Mostrofontz

      Nu sunt deloc contra, ci chiar foarte pentru! Atat doar ca comentez – asa se face stiinta, nu e vorba de “ortomanie”… Iar daca te plictisesc, nu le mai citi! E foarte simplu…
      Eu am sa continui sa comentez, in masura timpului, desigur, pana cand ma “baneaza” Tata Uraniu!

  8. creola

    LA MULTI ANI,domnule Nicolaie! 😀 😀 😀

    1. Tata Uraniu

      Mulţam fain! Vezi că e NicoLAE. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450