«

»

Oct 21 2013

Avem un cutremur. Cum îl separăm?

Hai că e la modă, după ultimele peripeţii, să se vorbească despre cutremure. Aşa că profităm şi noi de valul de panică ce apare periodic, la fiecare zguduială, ca să vorbim niţel despre cutremure şi de ce ne fac ele rău.

Cînd are loc un cutremur, de fapt se scutură pămîntul. Pentru vizualizare, luaţi o castronaş de răcitură (piftie, cum îi spun sudiştii) pe care o răsturnaţi cu fundul în sus. Luaţi, apoi, un beţişor chinezesc (toată lumea mănîncă răcitura cu beţele, ăsta-i ultimul trend) şi înfigeţi-l în piftie. Apoi mişcaţi-l energic. Gata, tocmai aţi făcut un mic cutremur în răcitură, şi puteţi vedea cu ochiul liber cum se propagă mişcarea din vîrful băţului către tot volumul de gelatină. Puteţi complica experimentul: construiţi nişte căsuţe mici pe gelatină, şi în loc de băţ chinezesc luaţi o tijă cu o dinamită mică-mică la capăt. Apoi, cu o cameră de mare viteză, filmaţi tot ce se întîmplă. Costă cam mult şi nu ştiu dacă o să vă lămurească, dar cel puţin vă iese un super-viral mişto pe Youtube!

PswavesOricum, poate reuşiţi să remarcaţi mai multe feluri de unde care se propagă prin gelatină. Ăstea-s undele provocate de cutremur, fiecare cu gradul ei de periculozitate, şi le vedeţi în desen, în ordinea vitezei cu care vin spre noi. În primul rînd există unde de volum. Primele unde care vin sînt undele P. Ca să le vizualizaţi, imaginaţi-vă un resort. Căruia-i daţi un şut dintr-un capăt. Se va propaga o undă de presiune, ca un acordeon. La cutremur, undele P sînt cele mai puţin vicioase, mişcă pămîntul înainte-înapoi (dacă sursa-i în Vrancea) şi avem marele avantaj că ajung primele. Următoarele, undele S, au viteza cam la jumătate. Uite o fereastră bună pentru avertizare: e vorba de doar cîteva zeci de secunde, uneori, dar pot fi vitale. Undele S, tot de volum, mişcă pămîntul în lateral/sus-jos. Sînt ca undele dintr-o coardă de vioară. Au amplitudine mai mare decît P şi pot provoca daune mai mari. Apoi urmează undele de suprafaţă, care se cheamă Love (mişcă totul stînga-dreapta) şi Rayleigh (ăstea-s ca valurile mării, sus-jos). Se cheamă după descoperitorii lor, ajung după undele S (au cam 90% din viteza ăstora) şi sînt cele mai distructive. De-aia cele mai mari bîţîieli sînt, întotdeauna, la sfîrşitul cutremurelor. Cu cele de mai sus asimilate, uite cum se prezintă şi soluţia anticutremur: faceţi cumva să simţiţi primele unde (P). Dacă cutremurul a fost în Vrancea, aveţi vreo douăj’ de secunde să ieşiţi afară de pe unde sînteţi pitit. Simplu, nu? Bine, asta dacă n-aveţi marmote mici şi mijlocii care fac “î-î!” la calamitatea de cutremur, ca să vă avertizeze.

Text apărut în Caţavencii din 9 octombrie 2013.

 

8 comments

Skip to comment form

 1. Mostrofontz

  Bai Taicale, tu vrei sa-ti omori cititorii?!? Pai ce-i aia “dinamită mică-mică la capăt”?!? Ce inseamna mica? Cat aia de furnica sau de bacterie? Ia fa-i tu una “mica” d-asta Simonei in bucatarie, sa vedem dup-aia ce zice…
  O fi legal sa ai dinamita acasa?! Eu am avut vreo 2 kile de clorat de potasiu – da’ sa nu mai zici la nimeni! Tot am zis ca m-apuc de facut artificii, da’ nu-s cum se face ca n-am avut timp niciodata si tot boambe din piata luam de anu’ nou… L-am aruncat (in veceu) acu’ vreo doi ani – si-acum imi pare rau dupa el, nu stiu exact de ce…
  Mai bine baga un filmulet ceva, sa vaza lumea animatii virtuale, d-alea “safe”, cu “load”, “save” si “replay”, si sa lase naibii dinamita la locul ei, acolo sub chiuveta din bucatarie… Uite unul acilea:
  http://www.youtube.com/watch?v=T0AEtX-uPLA
  Mie mi-a placut, ca din poza nu m-am lamurit exact cum sunt undele astea

 2. Tata Uraniu

  Haha, horrible! uite, vezi, n-am băgat filmuleţul ăsta fin’că fata amestecă “Love VAVES” cu “Rayleigh VAVES” şi, în plus, mă ucide accşientu’ iei. :lol: Altfel, bună ideea cu video, nu mi-a trecut defel prin cap, dat fiind că ăsta era un text pentru print. Da’ vezi, omu’, cît trăieşte, învaţă. Next time căutăm şi video-uri, că, într-adevăr, mult mai uşor înţelegi din eie. Şi e plin iutubul de ele.

 3. Mostrofontz

  Da, accsientu poate e nitel cam deocheat, da’ se-ntelege ce zice. Altfel, mi se parea mie ca n-a pomenit de Rayleigh, da’ io am vrut mai mult sa vad cum se propaga undele astea in timp (aproape) real.
  A propos de accente; nu mai stiu daca ti-am recomandat-o pe Amy Walker:
  http://www.youtube.com/watch?v=3UgpfSp2t6k
  Daca ai vazut-o, scuze! Franceza e dementiala…
  P-aia cu italianul care se duce in Malta o stii? Am un prieten francez, cum ma prinde ma pune sa i-o spun, ca zice ca o spun bine…

 4. Tata Uraniu

  Foaaarte tare aia în franceză, indeedio. Io ştiam una cu un băieţel de prin anglia care vorbea tot la fel, în douăsutedeaccente.
  N-o ştiu pe aia cu italianul, bagă!

 5. Mostrofontz

  http://www.youtube.com/watch?v=m1TnzCiUSI0
  “Peace on you”!

  1. catalin

   Mai hazos mi se pare Crin Antonescu vorbind in engleza.

 6. Tata Uraniu

  Muhahahaha!

 7. ciupi

  Doamne… Nici nu stiu in ce fel sa mai rad sau cu ce accent… :D :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: