«

»

May 16 2013

Vikingpedia

Ce te faci dacă ești un tînăr vizionar și foarte bun în meseria ta, pregătit să îmbrățișeze cele mai revoluționare tehnologii și viitorul pe care acestea îl promit, doar că superiorul tău ierarhic e mai precaut (ca să fim eufemistici) și-ți ordonă continuarea acelorași strategii mai puțin productive, însă foarte sigure?

Ei bine, dacă ești un viking în plin secol 9 (un loc și un timp în care tactul înseamnă folosirea unui topor mai mic), îți omori șeful, îi iei locul și te folosești de nou-descoperitele pietre ale soarelui ca să navighezi spre Anglia, pe care o jefuiești pînă ți se apleacă. Nu neapărat în această ordine.

poza vikingiiCam asta e ideea serialului-premieră “Vikingii”, care se difuzează pe – surpriză, de aia e și premieră! – canalul History. Pesemne că după ce au ajuns de la al doilea război mondial la războiul depozitelor, boșii canalului și-au spus că un pas înapoi în istorie și unul înainte către ficțiunea bine temperată n-au cum să nimerească greșit. Pariul e cu atît mai reușit cu cît distribuția e beton (boss-ul “precaut” e Garbiel Byrne), scenariul e cît se poate de captivant (povestea celor nouă episoade se bazează pe legendele cu marele erou viking Ragnar Lothbrok), iar o dovadă clară a faptului că filmul stă mai degrabă de partea istoriei decît a ficțiunii este absența celebrelor coarne de pe căștile războinicilor, coarne care în poze arată beton, dar în luptă sînt teribil de nepractice.

Unde mai pui că actorul care-l joacă pe Ragnar (Travis Fimmel) e genial, iar cu asta și Cătălin Botezatu ar fi de acord, pentru că omul a fost manechin de chiloți la viața lui.

“Vikingii” e o producție History, deci scenele de sex gratuit nu sînt nici pe departe la fel de frecvente ca în HBO-urile Spartacus sau Game of Thrones (cu care aduce pe undeva), dar violența e la ea acasă. Este, totuși, vorba de secolul 9! Iar dacă serialul doar vă trezește curiozitatea despre cum trăiau și mureau vikingii, pe http://www.history.com/shows/vikings mai puteți afla o tonă de informații. De altfel, cred că asta a și fost o parte din ideea producătorilor.

A, uitam să vă zic: deocamdată rulează doar pe History-ul din America. Da’ aveți net, vă descurcați voi.

Text apărut în Cațavencii din 24 aprilie 2013.

 

8 comments

Skip to comment form

 1. Quasy

  He, he… mi se pare mie, sau se revitalizeaza frictionu’?
  Uite acolo… un articol aproape in fiecare zi. Pai asa ceva nu am mai vazut din…. vremurile bune :)

 2. Mihai Buzea

  Taci ca e de bine! Sa citim aproape un articol nou in fieste zi!

  1. Tata Uraniu

   Stați așa și nu mînați, deocamdată sînt doar texte publicate deja în Cațavencii, dar da, încerc să postez mai des…

 3. Adrian popescu

  Tata Draga,
  Pentru ca mi s-a stricat ceasul de mana te-as ruga sa mă ajuti a-mi Croi un cadran solar nepieritor, de agatat pe peretele ( exterior probabil ) al biroului meu ( din Turda, detaliile fiind necesar poate pentru calculul unghiului).
  Mulțumim frumos!

  1. Tata Uraniu

   :)) cadranul solar e nepieritor, cu excepția incendiilor, și nu dacă-i făcut din piatră. Singura chestie de care ai nevoie e să-l pui pe un perete de nord, astfel încît soarele să bată tot timpul pe el. Pe de altă parte, să știi că nu te va ajuta decît ziua:D. Dacă ai treabă seara, după apus, tot un ceas de mînă e recomandabil. Sau măcar de buzunar, din ăla cu lanț:).

  2. Mostrofontz

   Hai bai, da-le naibii de ceasuri, ca la mine-n piata se vand la kilogram, aproape mai ieftine decat bateria cu care-s incarcate… N-or fi ele nici cine stie ce aratoase, nici prea precise, da’ la cat costa (parc-am vazut si cu 6 lei bucata, da’ n-as baga mana-n foc, ca n-am fost prea atent – eu cautam rosii…) poti sa le schimbi saptamanal…

  1. Tata Uraniu

   :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: