«

»

Nov 08 2010

Printre scheleții din closetul științei

Spuneți drept! Cînd erați mici și ați văzut Superman, ce putere vă doreați mai mult? Lăsați vraja cu „zborul“, că aia vine mai tîrziu. Da, corect: voiați puterea lui de a vedea cu raze X. Sau cu ceva, orice, numai să vedeți și voi bikinii vreunei Lois Lane care vă popula fantezia pe atunci. Ei bine, pînă și asta tot de la fizică vi se trage. Mai precis, de la un eveniment întîmplat acum exact 115 ani (dacă aveți treabă cu Google astăzi, aveți parte și de un doodle simpatic pe tema asta).

În cursul anului 1895, Wilhelm Conrad Röntgen studia efectele externe ale tuburilor cu (aproape) vid la descărcări electrice. În timpul experimentelor din după-amiaza zilei de 8 noiembrie 1895 omul nostru a remarcat faptul că, deși lămpile erau acoperite cu măști de carton, la descărcările electrice din lămpi se genera fluorescență pe un ecran de platinocianură de bariu aflat la oarece distanță. Ca și cum ar fi existat o radiație de un tip nou, care trecea prin carton și își lăsa „amprenta“ pe ecran.

Metodic, neamțul nostru s-a hotărît să testeze ipoteza, drept care a muncit și nopți, a muncit și zile, închis în laborator, mîncînd și dormind acolo, pînă cînd, două săptămîni mai tîrziu, efectua prima radiografie, asupra mîinii stîngi a soției sale, Anna Bertha.Care, săraca, la vederea ei a exclamat: „Mi-am văzut moartea!“. Tot încercînd Willi să determine proprietățile noii radiații, pe care a numit-o, inspirat, „Raze X“ – pentru că x reprezintă necunoscuta la matematică, dar mai probabil și-o fi zis să nu caute nimic mai sofisticat, oricum radiația va primi numele lui, iar el va protesta modest, cum de altfel s-a și întîmplat –, deci tot căutîndu-i proprietățile, a descoperit și că plumbul ecranează foarte bine razele X. Dar în timp ce se juca cu plumbul, a avut și neplăcuta surpriză să treacă prin fața tubului cu vid și să-și vadă propriul schelet. Atunci s-a hotărît să-și continue cercetările în secret. Nu de alta, da’ l-ar fi luat la mișto colegii lui, academicienii. Că publicul oricum a început s-o facă foarte rapid.

O ciudățenie puțin cunoscută este faptul că razele X (a căror frecvență este în afara spectrului vizibil, ceea ce le face – nu? – invizibile) sînt, uneori, vizibile! După adaptarea ochiului la întuneric, apropiindu-l de o sursă de raze X, se poate vedea o strălucire slabă gri-albăstruie care pare a-și avea originea chiar în ochiul observatorului! Există trei explicații posibile: fie razele X stimulează direct nervul optic, fie induc fosforescență (și detecția acesteia) în corpul ochiului, fie (cea mai probabilă variantă) excită direct moleculele de rodopsină de pe retină. Una peste alta, Röntgen a luat primul Nobel în fizică (1901) pentru descoperirea sa din 1895 toamna, iar razele numite de el „X“ și de alții „Roentgen“ au ajuns să se strecoare în viața noastră de la bal (dacă e vreunul mai fițos, cu vedete și parlamentari, trecerea prin detectoare cu raze X e cvasiobligatorie) pînă la spital. Ba chiar și în SF, după cum am văzut.E drept, pentru voyeurii din jur, trebuie să spunem că Superman, chiar dacă ar fi avut o sursă variabilă de raze X în ochi, n-ar fi văzut nimic fără un ecran în spatele „țintei“, ca să reflecte radiația. Deci tot ceea ce presupune puterea din benzile desenate nu rămîne, deocamdată, decît un vis frumos al perverșilor de pretutindeni.

23 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. chat noir

  pana sa-mi doresc sa vad chiloteii vreuneia, vizionasem “omul care trece prin zid”. ala mi s-a parut mult mai tare ca superman. 😉

  dar, ca sa raman la razele x, da, recunosc: si eu mi-am dorit sa pot vedea prin rochitele prietenelor de joaca. (la adolescenta am realizat ca era foarte simplu sa le vad desuurile, dezbracandu-le)
  totusi, marcat de film, am vrut chiar mai mult, sa descopar razele ce pot trece prin plumb. 😀

 2. Tata Uraniu

  Păi, măi chat-ule, ezigstă și din ăstea: de exemplu, un fascicul de neutrini se oprește într-un AN LUMINĂ de perete de plumb. Îți dai tu seama?
  Pe de altă parte, o întrebare care revine obsedant printre noi, la fiecare a cincea bere la rînd, e “dacă ai fi supererou, ce superputere ai vrea să ai?”. Cînd eram mititel aș fi preferat-o pe aia cu invizibilitatea, ca să fur din cofetării. Apoi, pe-aia cu zborul. Acum m-aș întoarce la invizibilitate, da’ din alte motive 😆 😆

 3. nedormitul

  tată!
  în limba română cuvîntul closet s-a consacrat, mai degrabă, ca loc unde omul se duce să îşi satisfacă anumite nevoi. nu, nu pe marginea drumului, nici în pragul vecinului. la veceu. umblătoare. căcăstoare. toaletă. budă. pipicaca şi popocatepetl.
  e locul în care, dragă tată, după o relativ scurtă încordare, te cuprinde o toropeală plăcută, cheful de citit sau de jucat supermario pe nintendo.
  eu nu joc supermario în şifonier!

 4. chat noir

  mi-aduse nedo aminte de closet.
  imi asteptam randul la receptia unui hotel din tara.
  receptionera, o fatuca “isteata” de numa, se chinuia sa inteleaga ce-o intreba un client de origine nordica. omul i se adresa in engleza si intreba unde se afla paturile.
  tipa, in urma unui efort supraomenesc, realizeaza ce intreba individul si-i raspunde fara sa clipeasca: “in the diulap!”. 🙂

 5. Tata Uraniu

  Dragă Nedo, mai știm și noi cum se traduce “closet” în româna modernă. Da’ poate că l-am vrut acolo intenționat. Aha, la asta nu te-ai gîndit!

 6. nedormitul

  ba m-am gîndit, dar nu am înţeles de ce. din punct de vedere estetic? ce poate fi estetic la un closet? de fapt, da, poate, ai dreptate. am văzut eu unul high teck, arăta foarte bine. te aşezai, te relaxai cum spuneam mai sus, ieşea o mînă, curăţa zona, apoi aduna frumos, punea la borcan şi ți-ldădea acasă. cel mai frumos closet din punct de vedere, înțelegi, pe care l-am văzut vreodată. și high teck!

 7. chat noir

  supermario e al lui nintendo?
  merci nedo, eu credeam ca tine de bayern.

 8. Tata Uraniu

  haha, closetul ăla era și high tech, și făcut din tek, și ai zis că scapi de niște cuvinte în plus?

 9. Tata Uraniu

  da’ să te lămuresc: l-am folosit special cu sensul vechi, de cabinet/dulap de haine, tomnai fin’că povestea-i veche de peste o sută de ani. Dar poate asta deranjează. 😀

 10. Tata Uraniu

  @Chat: dacă mă luați cu folbal, io nu mă mai joc, afon fiind în domeniu… 😳

 11. Tanti Jeni

  Aha, deci d-aia google are scrisu scheletic azi. Mă speriasem. Credeam că e ziua lu Georges A. Romero sau s-a întors, Doamne-ferește, Halloween-u ăla.

 12. badmf

  http://www.google.ro/images?q=Joanne+Dru&rls=com.microsoft:en-us&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=2cbXTIylMceDswbNyeSFCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CDUQsAQwAQ&biw=1260&bih=604

  asta e prima gagica de care m-am indragostit,aveam vreo 5 ani.si prima superputere pe care am vrut-o era din film(http://www.imdb.com/title/tt0082924):sa fac baloane din guma si sa zbor cu ele.deci tot cu zbor

 13. chat noir

  taicule, nici o problema. tu predai cate-n stele si-n luna, eu iti mai zic despre ale fotbalului. banuiesc ca ambele se imbina c-o bere rece.

 14. chat noir

  si inca ceva, nu poti face o vraja sa ramana numele si emailul la leave a reply?

 15. Tata Uraniu

  @chat: dacă aș ști aș face-o. deci, dacă știi tu, zi-i cum și se ezecută. cam la fel, nedo, cu permalinkurile, că încă nu știu cum s-o rezolv.

 16. Roberto

  vai, ai folosit cuvintu ala urit? closet? n-o sa intri niciodata in istoria literaturii romane. n-ai nici o sansa.

  de ce ai fost asa rau cu bietu röntgen? a fost un functionar cinstit. a fentat o singura data in viata cind s-a inscris la facultate fara sa aiba bacalaureatul, motiv pentru care a primit foarte greu numirea ca profesor. totusi a renuntat la patent ca sa faca utilizarea ieftina pentru spitale.

  1. Tata Uraniu

   Vaaai, da, l-am folosit! Asta e, mi-am ratat intrarea în literatură:D
   Da’ n-am fost rău deloc cu Willi, zău! Din contră, mi-e foarte simpatic. Încurajez intrarea la facultă fără bac, pe motiv că oricum e un rahat. Ahhh, am zis și rahat. Chiar mi s-a dus naibii intrarea în uniune… Cît despre renunțarea la patent, jos pălăria! Nu știam (mulțam de info), da’ aflu acum și mă bucur pentru umanitate. Foarte cool din partea lui!

 17. Roberto

  AEG i-a propus sa-si faca patent si sa-l vinda lor, pe o suma considerabila la vremea aia, parca dublul sumei de la nobel si omu a spus ca descoperirea apartine umanitatzii nu unei firme, aplauze, urale, confetii.
  adevaru e ca omu era destul de avut, detinea si vreo doua castele de vinatoare, avea un trai modest, spartan ca functionaru model alu birmarck, asa ca nu-i mai trebuia mare lucru.
  rahat poti sa zici, closet sa nu zicica nu e frumos. pina si eu ca fire sensibila mi-am spus ce pula mea foloseste asta cuvinte din astea urite.

 18. Tata Uraniu

  @roberto: :D. și foarte fain din partea lu’ domnu’ X.

 19. catalin

  Berkeley astrofizica?? Tu nu glumesti?

  1. Tata Uraniu

   Nope. Mă rog, numele oficial al departamentului este “astronomie”, da’ asta numa’ fin’că exista și dept. de fizică și nu erau unite. Uite o dovadă, e drept, vagă:http://www.sfgate.com/cgi-bin/object/article?f=/chronicle/archive/2004/11/19/EBGQ09QLHK1.DTL&o=0
   Nu mi-am terminat doctoratul. Da’ asta-i altă poveste.

   1. catalin

    Scuze, am citit partial si n-am vazut ca ai scris “incomplet”. Imi pare rau.

    Oricum esti tare la cap 🙂

 1. Printre scheleții din dulapul științei | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

  […] Metodic, neamțul nostru s-a hotărît să testeze ipoteza, drept care a muncit și nopți, a muncit și zile, închis în laborator, mîncînd și dormind acolo, pînă cînd, două săptămîni mai tîrziu, efectua prima radiografie, asupra mîinii stîngi a soției sale, Anna Bertha.Care, săraca, la vederea ei a exclamat: … CONTINUAREA AICI. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450