«

»

Aug 27 2012

De la Pămînt la Lună și-napoi

Vă povesteam mai demult cum, cînd eram mititel, aveam la capul patului două cărți poștale: cu Dumitru Prunariu și cu Yuri Gagarin. Mi-ar fi plăcut să am și una cu Neil Armstrong, dar deh, eram în lagărul socialist, iar pozele cu Armstrong erau cam răruțe. Asta nu înseamnă că nu-mi înflăcăra și el visele și fanteziile copilăriei. Ei, zilele astea, cum ar zice Cartianu, Neil Armstrong s-a dus să zboare printre îngeri. Deși eu cred, mai curînd, că zboară printre stele. E oarecum ironic că nu s-a gîndit nimeni să-i trimită cenușa spre Lună, ar fi spus “been there, done that”. El și încă unșpe oameni.

Pînă la urmă, cu toate suișurile și coborîșurile istoriei, Armstrong n-a făcut decît ce au făcut, pînă la el, toți marii: Columb, Darwin, Einstein, Gagarin:  avut curajul necesar “to boldly go where no one has gone before”. Ia, hit play și cetiți mai departe.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A fost o dată ca niciodată un om. Pe numele lui, Neil Alden Armstrong. Care, printr-un singur gest și o frază, a reușit să intre în istoria Lumii. Gestul? A fost primul om care a călcat pe lună. Pe 21 iulie 1969. Avea 38 de ani, se născuse pe 5 august 1930. La timp să ajungă pilot în U.S. Navy, să prindă războiul din Coreea, apoi să devină pilot de încercare și să intre în programul spațial. Își luase brevetul de pilot înainte de a avea permisul auto, la 15 ani.

În glorioșii ani ’60, Neil a devenit astronaut, în ’66 a făcut primul zbor spațial, la bordul capsulei Gemini 8, apoi, după alte jdemii de ore de antrenament, a fost numit comandantul misiunii Apollo 11. Urma să fie primul om care să pășească pe Lună. L-ar fi putut avea, ca pilot, pe Jim Lovell (îl știți, l-a jucat Tom Hanks în “Apollo 13”), în locul lui Buzz Aldrin. Cum Armstrong n-a vrut să-l pună pe Lovell ca pilot (era un job prea mic pentru fostul comandant al misiunii Gemini 12, dar așa Jim ar fi putut păși pe lună. Restul e istorie, cum se spune), Buzz a fost al doilea om pe lună. Cel de-al treilea membru al echipajului, pe care nimeni nu-l reține, pentru că n-a pășit pe Lună, a fost Michael Collins. Ceea ce puțini știu este că, la aselenizare, Neil Armstrong a preluat frîiele (modulul lunar își depășise zona de aselenizare) și a executat o “plantare” manuală a modulului, numit “Eagle”, ca la carte, pe 20 iulie 1969.

Cîteva ore mai tîrziu, a urmat și fraza care l-a băgat în istorie: “A small step for [a] man, a giant leap for mankind”. Adică “un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru umanitate”. Se întîmpla cînd a făcut primul pas pe suprafața Lunii. Bine, poate fraza, atît de meșteșugită, n-a fost a lui. Mai degrabă o fi zis “yupiii, I’m on the fuckin’ moon! And it’ ain’t made of cheese!”. Dar de mult nu mai contează. Contează doar că Neil Armstrong a pășit pe Lună PRIMUL, și sper ca tot ce se întîmplă lunile astea, cu roverul “curiosity” și celelalte să ducă la o revenire a noastră pe astrul nopții. Și mai departe.

RIP, Neil! Copiii stelelor vor ști că totul a început cu tine.

18 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Doru

  Bine, naibii, că nu a zis nimeni, vorba cuiva, că Neil Armstrong “s-a dus acum să cânte cu îngerii”!

 2. dominic

  Hehe… ce inseamna sa fii “pusti”… Eu am fost (in 1970, cred) la o expozitie americana organizata in Bucuresti, pe strada Luterana, care era dedicata programului spatial. Am plecat cu o multime de reviste tiparite impecabil, cu pozele astronautilor, rachetelor si capsulelor folosite… plus insigne cu NASA si cu steagul american :)

 3. Savoir Faire

  Auzi nea tata uraniule, de ce zic anumiti oameni ca inca nu a fost facut pasul pe luna ?
  E o legenda metropolitana a mamei ptrie rusia ?

  1. dominic

   Acei oameni mai au niste caracteristici interesante: le sunt ascultate in permanenta telefoanele (daca nu chiar si gandurile) si nu se vaccineaza ca sa nu li injecteze sub piele cipuri :)

   1. Tata Uraniu

    Și au niște tichiuțe din staniol, ca să nu-i prindă extratereștrii.

   2. marius

    Salut!
    Il urmaresc pe Nic in Catavencii cu foarte mare drag si admiratie. Explica multe fenomene foarte nostim si stiintific ok.

    Da, sunt unul de’astia cu tichiutza din staniol.
    Am intrat aici cu gandul sa vad daca a abordat subiectul si mai specific sa aflu daca si ce a comentat despre Van Allen belts. Nu am gasit.

    Nu incep cu steagu’ fluturandu-se si nici cu umbrele.

    O banala cautare pe youtube: ” How Stanley Kubrick Faked The Moon Landings Video” ne arata cum se face :)

    si apoi, “dark mission moon hoax” aduce un filmulet de 2h13min cu niste omani de stiinta, experti in diferite domenii, e drept, toti cu tichie de staniol.

    In investigatia mea (din pura curiozitate) in domeniu cele mai nostime “evidences” sunt declaratiile contradictorii ale astronautilor. Unul a auzit foarte bine motorul modulului lunar, altul nu a auzit nimic….ca era in vid. Asta cu vidu’ nici nu stia de Van Allen belts, nu a simtit nimic si nici nu e sigur ca a trecut prin ele…
    Super!

    Jos tichia,
    Marius

   3. Tata Uraniu

    Dude, nici nu știu cum să intru-n povestea asta.
    Unchiul meu, care a văzut live prima aselenizare în ’69, n-a crezut nici o clipă că americanii au ajuns pe Lună. I-am respectat chestia asta toată viața.
    Dar oice SF la care te-ai uitat în ultimii zece ani (n-ai nevoie de Kubrick) ne învață cum să trucăm absolut orice. Am văzut inclusiv filmul de care zici. Și da, e plin de teoria conspirației și de tichii de staniol.
    Însă dacă ție îți sună mai bine că americanii n-au ajuns niciodată pe lună, în ciuda evidenței, fine by me. Nu încerc să conving pe nimeni de contrariu.

   4. marius

    Taci ca nu rezolvam noi misterul in noaptea asta…
    Bunica-mea a murit la 88 de ani si nu era convinsa ca pamantul e rotund, in ciuda ilustratiilor mele cu un bec de veioza, un mar si o nuca – drept luna. Nu si nu. I-am zis si de aselenizare. CE?!?!?

    Nici eu nu am nici un graunte de samanta de scandal. Eram sincer curios sa aflu parerea ta despre cum o naveta spatiala ar putea trece prin inelele de raditaie. Cum nu am vazut sa fi dezbatut subiectul pana acum,…..e un fel de intrebare cu manta :) Nu ma duce capu’. Au trecut sau nu?
    Restul e tacere….

    cheers,
    marius

   5. alex

    Citand cu ghilimele ca sa nu fim acuzati de plagiat din http://www.clavius.org:

    “The principle danger of the Van Allen belts is high-energy protons, which are not that difficult to shield against. And the Apollo navigators plotted a course through the thinnest parts of the belts and arranged for the spacecraft to pass through them quickly, limiting the exposure.”

    “This is not to dispute that passage through the Van Allen belts would be dangerous. But NASA conducted a series of experiments designed to investigate the nature of the Van Allen belts, culminating in the repeated traversal of the Southern Atlantic Magnetic Anomaly (an intense, low-hanging patch of Van Allen belt) by the Gemini 10 astronauts. ”

    Aparent, conspiraitonistii nostri isi inchipuie ca orice fel de radiatie e la fel de periculoasa ca radiatiile gamma (pentru care sun intr-adevar necesare zziduri din beton, plumb etc.)

   6. alex

    Citand cu ghilimele ca sa nu fim acuzati de plagiat din http://www.clavius.org:

    “The principle danger of the Van Allen belts is high-energy protons, which are not that difficult to shield against. And the Apollo navigators plotted a course through the thinnest parts of the belts and arranged for the spacecraft to pass through them quickly, limiting the exposure.”

    “This is not to dispute that passage through the Van Allen belts would be dangerous. But NASA conducted a series of experiments designed to investigate the nature of the Van Allen belts, culminating in the repeated traversal of the Southern Atlantic Magnetic Anomaly (an intense, low-hanging patch of Van Allen belt) by the Gemini 10 astronauts. ”

    Aparent, conspirationistii nostri isi inchipuie ca orice fel de radiatie e la fel de periculoasa ca radiatiile gamma (pentru care sun intr-adevar necesare zziduri din beton, plumb etc.)

 4. Savoir Faire

  patrie* :oops:

 5. Florin

  Intr-adevar, ar fi fost o idee interesanta ca o mica urna cu cenusa lui Neil sa fie dusa de o sonda automata pe luna…
  RIP, Neil !

 6. badmf

  Ideea era ca dupa ‘A small step for man, a giant leap for mankind’ a mai zis si ‘Goodluck, Mr. Andersson!’, pt ca Neil a crescut intr-o mahala in care se auzea tot din jur si cand vecinul, d-l Andersson o ruga pe nevasta-sa ‘chestii’, asta-i zicea ca o sa i le ofere cand va ajunge copilu’ vecinilor pe Luna.

  1. Tata Uraniu

   BAdmf, velcome bec:). Să știi că aia cu “good luck, mr. anderson” e legendă urbaă. faină, dar doar legendă urbană.

 7. badmf

  Si nu tot el a declarat, intrebat fiind de ce NASA nu trimite si femei in spatiu, ca ‘masinile de spalat cantaresc mai putin’?

  1. Tata Uraniu

   uite, asta nu mai știu, da’ nu prea pare stilul lui. Mai degrabă jim lovell sau pete conrad…

   1. badmf

    Evident, ambele sunt legende urbane, sau mai degraba doar bancuri. Doar ca mi-ar placea sa creada lumea ca Neil Armstrong ar fi putut fi atat de pontos. Si ar fi fost foare tare chiar sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: