«

»

Aug 13 2012

De la atom la Lună. De fapt, mult dincolo de ea

Nici nu știu cu ce să încep, atît trecutul cît și prezentul lasă urme adînci în istoria zilei de azi (luni, 6 august). Mai interesant este că ambele evenimente ale zilei se trag de la același (ați ghicit!) genial ciufulit despre care am tot vorbit și o s-o mai facem, Albert Einstein.

În primul rînd, e de pomenit că fix acum 67 de ani a fost lansată prima bombă atomică asupra populației, la Hiroshima. Nu e prima detonată, pentru că, cu doar două săptămîni înainte, un divais nuclear exploziv, numit „Trinity“, a fost detonat lîngă Alamogordo, în New Mexico. „Little Boy“, Micuțul, că așa se numea bomba de la Hiroshima, echivala cu 16 mii de tone de TNT. Asta, de la E = mc2 citire, că doar 600-800 de miligrame de uraniu din bombă au fost convertite în energie. Vă dați seama ce-a fost acolo? Încercați, poate asta vă va face să deveniți pacifist (sau, măcar, convenționalist). De acum 67 de ani, încă opt țări au intrat în selectul și foarte mortalul club nuclear, dar numai americanii se pot „mîndri“ cu două execuții atomice de civili nevinovați.

Al doilea eveniment major de pe 6 august are de-a face tot cu americanii, dar nu cu japonezi, ci cu marțieni. Mă rog, cu planeta lor de origine. Luni, după cîteva luni bune de zile de călătorie, rover-ul Curiosity al NASA a pus piciorul (mă rog, picioarele) pe planeta roșie. După ce bugetul NASA a fost măcelărit, după ce ultima navetă spațială, Discovery, și-a efectuat „zborul de lebădă“, după toate dramele aventurii spațiale începute acum 55 de ani, odată cu Sputnik-ul, uite că împătimiții cerului nu se lasă. Dincolo de faptul că rover-ul este cel mai șmecher din istorie (evident, doar e cel mai recent, nu?) și va fi în stare să găsească marțieni și în piatră seacă, așteptați-vă la imagini muuult mai spectaculoase ca asta din dreapta (printre primele trimise), dar și ca aia de mai sus, de acum 67 de ani. Să sperăm că viitorul sună mai bine ca trecutul. Ar cam fi cazul.

Text publicat în Cațavencii din 8 august 2012.

1 comment

  1. catalin

    Ce mi se pare cel mai ingrijorator e ca tocmai japonezii au decis sa se joace atit de usor cu energie nucleara (vezi cazul Fukushima). Te intrebi totusi de cite Hiroshime ar fi nevoie pentru ca oamenii sa inteleaga ca masurile de siguranta au rolul de a fi aplicate, nu ignorate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450