«

»

Jan 20 2011

Jos labele de pe Dumitru Prunariu!

Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu devenea primul (și, pînă acum, singurul) român care ajungea în spațiu. E singurul român care a văzut Pămîntul de sus. Brejnev l-a făcut erou al URSS. Pentru cele șapte zile la bordul lui Saliut 6, a primit chiar și o primă cît trei salarii din partea comuniștilor lui Ceașcă și a fost avansat căpitan cu un an înainte de termen. După Revoluție a fost șef al aviației civile. A fost președintele (și inițiatorul) Agenției Spațiale Române. A fost, un an, ambasador la ruși. Este Președinte al Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a a spațiului cosmic (COPUOS).  Și, din 10 octombrie 2010, Președintele Asociației Exploratorilor Spațiului din Europa.

Cînd eram mititel, aveam la capul patului două cărți poștale, cu Gagarin și cu Prunariu. Visam doar în spațiul extra-atmosferic, întindeam mîna către stele. Poveștile despre cei doi și despre colegii lor americani sînt cele care mi-au trezit curiozitatea și m-au împins încet-încet spre cărțile de știință (și științifico-fantastice, of course). Ba chiar scrisesem, pe contracoperta unei cărți despre OZN-uri, că dacă nu mă fac astronaut (de fapt, cosmonaut), mă fac popă. N-am ajuns astronaut decît în gînd, dar tare aș vrea să devin popă. Măcar pentru a cînta prohodul haitei ăsteia de hiene imbecile înfipte la Palatul Victoria.

Continuarea, aici

12 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. alex

  oricat de obisnuiti am fi noi cu birocratia damboviteana, faza asta cu “Lui Dumitru Prunariu nu i s-au gasit documentele justificative pentru perioada din Cosmos” cred ca a ridicat mult stacheta imbecilitatii.
  e mult si peste tampenia cea mai mare de care am auzit pana acum, cand nush ce banca ii trimitea somatii acasa lui Miscoci sa-si plateasca un credit, iar el saracu era de saptamani bune ostatic in Irak si mass-media numai despre asta vorbea :D.

 2. Leo

  Cu popa rezolv eu, da ai de trecut teste grele :))

  1. Tata Uraniu

   😆

   1. Leo

    Sa stii ca si eu am vrut initial sa ma fac astro/cosmonaut. Si stii ce s-a intamplat… :)) It’s never too late.

 3. Quasy

  Povestea lui Prunariu in Romania e la fel de tragi-comica precum cea ilustrata in “Good Bye, Lenin” cu primul cosmonaut german, Sigmund Jähn, dupa caderea zidului Berlinului (macar cea din film era fictiva). Pacat 😥

  1. Quasy

   Uite si un citat care cred ca se potriveste in acest context:

   “Mankind is advanced technically. Man can build space stations, can assemble them in space, and ponders about landing on Mars, but the development of mankind itself seems to stagnate on stone age level.”

   (the real Sigmund Jähn)

 4. badmf

  aici e inscrierea la fun-club ‘l-as bate rau pe gotiu?’

 5. Remus

  Actele sint pe luna cind intri prima pe dreapta

 6. badmf

  prunariu,pt merite exceptionale,personale,ar trebui avea o pensie viagera,asa cum au aia de castiga olimpiezi. de alergat,nu de gandit .in rest,pensia lui ar trebui sa sufere aceleasi modificari cu a celorlalti.

 7. antifan

  Singurul cosmonaut roman, ales da zboare doar pe pile!
  Corecta propunerea lui badmf, cu pensia viagera. In rest, nu-l mai compatimiti pe Prunariu: a zburat el desi alt coleg roman era mai pregatit doar pt ca i-a placut Elenei Ceausescu de el. Si i-a placut pt ca tata lu’ cosmonautul avea suficiente grade ca sa traga sfori taman de la Brasov.
  Cat despre venituri, toata viata a fost un atarnator, ca si copii lui, in special cel mic. Apartament “de protocol” pe Maria Rosetti inchiriat. 2 apartamente pe la Unirii primite gratis, inchiriate. Salariu de vreo 3000 euro de la Agentia Spatiala Romana unde nu face nimic. Masini luate cu miloaga de la diversi importatori unde si-a plasat neamurile. La fel si copii, care erau corigenti si recordmeni la absente.
  De la Moscova retras din functie din cauza unui scandal diplomatic. Nevasta plecata la post si el venea la evenimente oficiale cu amanta-notar.
  Deci nu-i mai plangeti de mila cosmonautului 🙂 Precis modelul tau in viata era un on integru, nu doar in cosmonaut pe pile!

  1. Dan

   nu fii rau si nedrept. barem el a mers in cosmos si copiii il pot avea ca model, altii au salarii de mult peste 3.000 de euro pentru frecat menta sau pentru ca astfel firma primeste contracte grase de la statul roman…

 1. De la Pămînt la Lună și-napoi | Science Friction

  […] povesteam mai demult cum, cînd eram mititel, aveam la capul patului două cărți poștale: cu Dumitru Prunariu și cu Yuri Gagarin. Mi-ar fi plăcut să am și una cu Neil Armstrong, dar deh, eram în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450