Tot ţin de ceva vreme un subiect pe desktopşi deja l-am amînat de prea mult timp. Este vorba despre premiul Nobel pentru fizică de anul trecut. Nu de alta, dar foarte curînd vine, deja, Nobelul pe 2012, iar subiectul pentru care s-a luat premiul anul trecut e prea interesant ca să uităm de el. Mai ales că pretexte ar tot fi: referendum, invalidarea lui, Olimpiada…
Dar ca să intrăm în subiect trebuie să facem un ocol. Prin anii ’20, cînd Einstein, nesatisfăcut de faptul că ecuaţiile lui (din Teoria Generală a Relativităţii) sugerau un Univers în expansiune, în contradicţie cu propriile credinţe, a băgat în ele o constantă, pe nume Λ (lambda). Dup-aia nu i-a mai plăcut constanta asta, drept care a eliminat-o şi a numit-o „cea mai mare greşeală a vieţii lui“.
Timpul a trecut, iar pe la sfîrşitul anilor ’90 teoria (fără lambda) nu se mai pupa cu experimentele, drept care constanta a fost reintrodusă în schemă. De data asta, rolul ei a fost să „ajute“ la expansiunea accelerată a Universului, că aşa dădea din observaţii.
Da’ despre ce observaţii e vorba? Păi, în univers există multe stele duble. Iar în unele perechi există nişte steluţe care sug materia din companionul lor. Dar fac asta numai pînă cînd ajung de 1,4 ori mai masive ca Soarele, apoi explodează extrem de violent. Atît de violent, încît pentru o vreme depăşesc în strălucire galaxia-gazdă. Dat fiind faptul că explodează la o limită foarte clară şi cam în acelaşi fel, supernovele astea (că aşa se cheamă stelele care explodează astfel) pot fi folosite ca să aflăm distanţa pînă la ele. Ei bine, spre marea supriză a astrofizicienilor care au început să le urmărească, ei au constatat că multe supernove foarte îndepărtate sînt, de fapt, mai îndepărtate decît ar fi trebuit să fie. Cu alte cuvinte, cîndva, în trecut, Universul a început să-şi accelereze expansiunea. Pa-da-bum! Ecuaţiile lăsate de Einstein, da’ alea fără constantă, dădeau cu virgulă! What to do, what to do? Păi, simplu: îi dăm dreptate ciufulitului din nou, reintroducem constanta, da’ îi schimbăm rolul şi o rebotezăm „energie întunecată“.
Pentru aceste observaţii (deosebit de dificil de făcut şi teribil de ingenioase) şi pentru interpretarea lor, care impunea energia întunecată ca ipoteză, au luat două echipe, nu una, Nobelul în fizică pe 2011. Prima este condusă de către Saul Perlmutter, în cealaltă capul răutăţilor este Adam Riess.
Şi abia acum vine provocarea: la cum stau lucrurile acum, Universul zilelor noastre este compus cam din 70% energie întunecată, 25% materie întunecată şi numai 5% chestii pe care le vedem şi le înţelegem mai bine, cum ar fi hidrogen şi heliu, stele, neutrini şi alte chestii, mai grele. Dar, despre misterele „întunecate“ ale Universului, în episoade următoare.
Text publicat și în Cațavencii din 1 august 2012.
7 comments
Skip to comment form ↓
Savoir Faire
August 9, 2012 at 22:49 (UTC 2) Link to this comment
Tata uraniule, incerci sa spui ca materia neagra este cauza care a determinat expansiunea universului inchipuit de noi, ori am inteles eu gresit ? 😳
TataUraniu
August 11, 2012 at 11:35 (UTC 2) Link to this comment
🙂 nu materia neagra, unul dintre motivele expansiunii este energia intunecata. de fapt, spun gresit:motivul expansiunii e bigbangul. motivul expansiunii ACCELERATE e energia intunecata.
cristian
October 15, 2012 at 13:38 (UTC 2) Link to this comment
pe de alta parte, fizicienii au incercat sa inteleaga si rolul materiei negre (numite asa pentru
ca la ora actuala nu prea poate fi detectata experimental si nu interactioneaza electromagnetic cu nimic).
materia asta neagra a ajutat considerabil la formarea galaxiilor si, dupa daca e sa consideram ultimele descoperiri materia neagra este ceea ce tine galaxiile la un loc. de fapt asa s-a si preconizat ca ar exista, pentru ca din calcule, galaxiile nu ar fi stabile pe asa perioade lungi de timp fara materia neagra.
Tata Uraniu
October 15, 2012 at 13:55 (UTC 2) Link to this comment
În principiu ai dreptate, dar să știi că materia neagră poate fi detectată experimental. În sensul în care efectele ei sînt foarte vizibile, deși, e drept, ea nu interacționează electromagnetic cu nica. Dacă n-ar fi văzut curbele rotaționale ale galeaxiilor, cercetătorii n-ar fi știut că există.
Electronicus
August 11, 2012 at 15:28 (UTC 2) Link to this comment
Bai Tatuc a lui 232 . d c nu spui a cui e citatu de pe banner?
Tata Uraniu
August 12, 2012 at 16:29 (UTC 2) Link to this comment
Servus, da’ scrie. In partea dreapta, acolo, la citate, apare si asta cu autoril lui, arthur c. Clarke. Desi e cam ca la “2 b or not 2b”: nimeni nu mai spune ca e din shakespeare, se stie:)
Electronicus
August 12, 2012 at 16:52 (UTC 2) Link to this comment
scz nu aveam ochelarii pe nas 😀