«

»

Nov 21 2011

Nici Universul nu mai e ce-a fost…

Așadar, mai aducem la lumină nițică informație asociată datelor din “calendarul științific” publicat de către revista National Geographic, calendar al cărui fan deja m-am declarat.

Azi (21 noiembrie) se împlinesc 134 de ani de cînd Thomas Alva Edison a anuțat inventarea fonografului. Însă despre Edison am mai vorbit aici. Așa că, mai degrabă, o să vă deranjez cu altă aniversare: ieri, 20 noiembrie, s-au împlinit 122 de ani de cînd s-a născut astronomul Edwin Hubble.

Hubble și-a început cariera de astronom după primul război mondial, cînd a ajuns la observatorul de pe Mount Wilson, unde tocmai se dăduse în folosință cel mai mare telescop al vremii, telescopul Hooker (been there, seen that!). În cîțiva ani de observații asupra unor stele variabile, astronomul nostru a făcut prima descoperire care avea să schimbe astronomia la față: faptul că în Univers mai există multe alte galaxii, pe lîngă Calea Lactee. Iar galaxiile ăstea sînt foaaarte departe. (Pînă la el, galaxiile erau numite “nebuloase spiralate” și se credea că sînt parte a galaxiei noastre.

A doua chestie a fost și mai tare. Pe baza propriilor măsurători, combinate cu măsurătorile uneia dintre cele mai nedreptățite femei din ștință (Henrietta Swan Leavitt), Edwin Hubble a descoperit o proporționalitate între distanța la care se află o galaxie față de noi și viteza cu care ea se îndepărtează. Cu alte cuvinte, legea care acum îi poartă numele spune așa: cu cît un obiect e mai îndepărtat de noi, cu atît se îndepărtează mai repede. Cu încă alte cuvinte, omul a descoperit nimic mai puțin, ci expansiunea Universului.

Asta a cam pus capac oricăror teorii cu universuri staționare. (Astronomii erau convinși, pînă atunci, de faptul că cerurile sînt statice.) Ba, mai mult, l-a făcut pe însuși supergreul Einstein să declare că introducerea unei constante în faimoasele sale ecuații (doar pentru a ține Universul în loc, chit că ecuațiile spuneau, și ele, că sîntem în plină expansiune) a fost cea mai mare greșeală a vieții lui. Iar legea lui Hubble a fost începutul masivei susțineri experimentale de care se bucură, pînă în prezent, modelul “Big Bang”, și a însemnat un salt uriaș pentru modul în care privim cerurile.

Nu-i de mirare, așadar, că în 1983, după ce s-au găsit banii pentru un super-telescop orbital, a fost botezat “Hubble”. Da, e celebrul HST – Hubble Space Telescope, care încă de la lansarea din 1990 a însemnat un alt salt uriaș pentru modul în care privim cerurile. Poate cel mai celebru exemplu este imaginea din dreapta, pe care sigur ați mai văzut-o, chit că poate nu știați cine-a realizat-o. Era Hubble-telescopul, băi! Și n-ar fi făcut-o fără ajutorul lui Hubble-astronomul.

PS: În ultimii ani ai vieții, Edwin Hubble a dus o campanie susținută ca astronomia să fie considerată un domeniu al fizicii. În principiu, a făcut-o ca să poată și el să fie luat în considerare la decernarea premiilor Nobel. Cred că știa că, dacă s-ar fi dat, unul dintre primele premii sigur ar fi fost al lui. Nu i-a ieșit pasiența, însă foarte curînd după ce-a murit, Comitetul Nobel a început să ia și astronomia în calculele de Nobel pentru fizică. Iar laureații de anul ăsta, în discurile lor de acceptare a premiului, în decembrie, vor trebui să-i mulțumească și lui Hubble.

2 comments

1 ping

 1. catalin

  Ce nume misto pentru un observator, hooker. Lucrezi dom’le mai cu drag!

  Auzi Tata, daca nu implica prea multi gradienti sau integrale, cum a dedus Hubble ca ceea ce-a vazut el sint galaxii si nu alte chestii din galaxia noastra?

  1. Tata Uraniu

   Nu implică defel, da’ o țineam ca poveste pentru una dintre zilele astea. poveste și poze. Mă păsuiești? 😀

 1. Ghidul autostopistului extragalactic | Science Friction

  […] cîteva zile era ziua lui Hubble, drept care am povestit că, în cursul studiilor lui, a arătat faptul că “nebuloasele spiralate” sînt ele […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450