«

»

Mar 03 2011

Potențial îmi este bine!

Tată Uraniu, vă deranjez și io cu o întrebare pe motiv de problemă astringentă care mă frămîntă rău. Deci viu acasă seara, de unde am fost cu băeții, și ce văd: plîngeau nevastă-mea cu soacră-mea ca două proaste și cînd le-am întrebat de ce, mi-au răspuns că „uite, bărbate, respectiv ginerică, că e pisica pe sobă lîngă bolovanul de sare care dacă îl dărîmă peste copilu’ Costică din pătuț?“. M-am aplecat să mut io copilu da’ am speriat mîța și mi-a căzut mie în cap drobul mare de sare care acuma am făcut și tenperatură. Gică, copilul mai mare, care învață fizică la școală, mi-a esplicat că e normal să am tenperatură fincă drobul de sare Drb cu masă M avea pe sobă o energie potențială care a transformat-o în energie cinetică căzînd, care cînd mi-a venit mie în cap unde s-a și înfipt cu colțu’ a degajat căldură și de aceia am febră. Eu vă rog mult ca să-mi spuneți dacă așa este fincă m-am uitat în carnetu’ de note al lui Gică și am văzut că e corigent la fizică. În plus mă doare buba, că mi s-a unflat capu’ de nu-mi încape fesu’.

Cu stimă și suferință,

Ițac Niutont

Dragă Ițac, ipak dau de știre ție că fii-tu mai mare, Gică, e pedepsit pe nedrept la fizică. Mă rog, cel puțin parțial. După cum poate nu știi, există o vorbă: „Nimic nu se pierde, nimic nu se cîștigă, totul se transformă“. Așa și cu energia asta. Dacă un corp se află mai departe de un centru de atracție (aici, centrul Pămîntului), are o energie – potențială, îi spunem noi – mai mare. Cînd nu mai este ținut acolo de nimic, deoarece Terra îl atrage (prin intermediul forței gravitaționale a tizului lui matale), corpul începe să se apropie de Pămînt. Deci pierde ceva din energia aia potențială, însă cîștigă niște energie cinetică (capătă viteză), fix în aceeași măsură. Iar cînd dă de capul tău, nu mai poate cădea în continuare, pe motiv că s-a înfipt în el. Deci se oprește. Dar ce se întîmplă cu energia aia cinetică, unde se duce ea? Ei bine, se transformă în căldură. Cam la fel, dar într-o măsură muuuult mai mare, se întîmplă cînd vreun asteroid se înfige în Terra și, de la energia cinetică degajată sub formă de căldură, mor dinozaurii. Pe de altă parte, nu te-ngrijora că participi la vreo extincție a speciilor, ai doar o infecție, iar Gică are umor: un drob de sare de pe sobă căzînd de la un metru în fruntea ta nu are suficientă energie ca să te înfierbînte în halul ăsta. Să nu-ți vină, însă, ideea să te răcorești fugărindu-l pe băiat cu furca prin grădină! Deși te-a cam luat la bășcălie, a fost creativ! Deci dacă nu iese vreun Einstein din el, măcar pe-un Morar sau Buzdugan tot i-ar depăși, chiar și în zilele de miercuri. Că nici nu-i mare lucru, mai ales dacă are abonament la Cațavencu!

1 comment

  1. Marius Nicolae Toader

    Antemergatorul lui Apophis ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450