«

»

May 17 2011

Cum să dezgheți frigiderul în viteză

Da, știu, sîntem printre ultimii cinșpe bucureșteni (adică soția, că io îs de-al lu’ Fane Babanu’…) care se mai pot mîndri cu un frigider din ălea vechi, de-i trebuie un stăpîn să-l dezghețe o dată la patru-cinci săptămîni. Mai puțin vara, cînd e vorba de maximum două. 😕

Ei, bine (și aici mă adresez celor cinșpe, dar și oaspeților de peste hotare, din țări în curs de dezvoltare, care printr-un miracol știu româna și printr-un miracol și mai mare au ajuns pe blogul ăsta), există o soluție pentru dezghețarea rapidă și eficientă a frigiderului, soluție pe care de cînd am aflat-o, eu o aplic cu sfințenie (tocmai ce-am făcut-o): uscătorul de păr!

Da, cîrcotașii vor zice că e doar un upgrade al tehnicii ăleia cu o cratiță cu apă fierbinte pusă-n congelator. Așa e, dar la fel a fost și becul electric față de lampă, locomotiva electrică față de caleașcă, bomba atomică față de ghiulea… You get the drift.

Ei bine, cu ajutorul uscătorului de păr am reușit să reduc timpul total de dezghețare/curățare a frigiderului la vreo douăj’ de minute. Cum? Păi, se ia foehn-ul, preferabil unul mai de Doamne-ajută (al nostru e mic, da’ rău: 1200W) ,se bagă în priză , se dă la maximum și se îndreaptă spre muntele de gheață din congelator. Astfel atent/ la tot și la toate, dar mai ales să nu bag uscătorul în congelatorul din care apa începe imediat să picure, treaba merge ca unsă.

ATENȚIE, pentru cei care au citit doar “…frigider… uscător de păr… dezgheț”: dacă băgați uscătorul în congelator, e îndreptat în sus și picură apa în el, ați pierdut timpul citind pe-aici, și banii pe foehn. Și, cu puțin ghinion, ați cîștigat un șoc electric serios.

Acum, știu, recunosc: sînt un măgar față de natură, să consum atîția wați-oră în fiecare an, doar ca să fac o chestie pe care natura o face mai bine… Da, așa o fi. Da’ de ce să nu renunț și la frigider cu totul, pe principiul ăsta? Nu cred că e o crimă atît de mare în sprijinul încălzirii globale, decît dacă toți pămîntenii ar face-o. Ceea ce știu că e imposibil, jumate n-au frigider, iar cealaltă jumătate au din ăla cu dezghețare automată.

Altceva mă rîcîie pe mine, drept care inversăm masa și vă întreb eu pe voi, ăștia mai pricepuții: există eventuale efecte negative la metoda mea rapidă? Și dacă da, care?

30 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. gigi bengosu

  daca ai foehn marca dragonu furios sau ceva de genu, poti supraincalzi lichidul de racire al frigiderului, si implicit sa modifici presiunea lichidului de racire. daca se depaseste un anumit barem, vreo teava mai subreda poate face bum.
  altfel, daca in urma dezghetarii pornesti frigiderul prea repede, din cauza modificarii presiunii lichidului de racire, este posibil sa nu porneasca compresorul din prima. trebuie atunci sa astepti pana se echilibreaza cele presiuni si temperaturi de pe circuit, ca folosesti frigiderul.

  1. Tata Uraniu

   Good point. Vezi, știe omu’ o tonă de fizică, da’ dacă n-are schema frigiderului, desenu’, planu’ dă construcție… ‘geaba! 😀

 2. Bogdan

  N-ar fi decat ca s-ar putea in timp sa-ti sara vopseaua din jurul congelatorului…care e rece si pe care o incalzesti brusc…si eventual sa distrugi niste chedere, garnituri de plastic sau de cauciuc, daca sunt pe acolo.
  Si, nu in ultimul rand, e pericolul de a mi te imagina holbandu-te la congelator cu foehn-ul in mana…ceea ce aduce grave prejudicii in planul imaginii tale de intelectual…e drept ca fohn-ul da mai bine decat daca ai sufla asupra congelatorului, ca soferii, iarna, in gaura cheii de la masina…

  1. Tata Uraniu

   😀

 3. viorel

  Eu cand am avut frigider din ala vechi, il dezghetam folosind un ventilator bine pozitionat. Imi lua in jur de o ora in loc de 20 de min, in plus il mai “ajutam” luand cu mana bucatile de gheata care se desprindeau usor. Potentialele pericole (supra-incalzirea lichidului de racire de ex) erau ca si inexistente.

 4. Mostrofontz

  Am io o idee geniala: cu doua uscatoare de par (ca ai doua maini), plus cratita de apa fiarta. Sa se calculeze in cat timp se dezgheata frigiderul asa, stiind ca cu un uscator dureaza dooj de minute…
  Imi aminteste de problemele cu robinetii ce curgeau in nestire si de munictorii sclavi care sapau santuri in disperare din culegerea de probleme a lu’ Gheba (de clasele 1-4)! Culegere care mi-a marcat copilaria; cred ca de-atunci nu mai suport santurile…
  Are dreptate insa Gigi Bengosu, ala cu plesnitul tevii e principalul pericol…

  1. Tata Uraniu

   Gheba și Olivotto. Aaa, și Petrică, nu? 😆 Sorry pt răspunsul foarte întîrziat, am fost plecat cîteva zile.

   1. Mostrofontz

    Auzi, mereu m-am intrebat daca Alexandra Olivotto, care scria la DIlema Veche, era din familia lui Olivotto problemistul. Sau, eventual, maritata in familie… N-ai idee?

   2. Tata Uraniu

    I. Olivotto, problemistul, era, de fapt, Ivanca. Deci problemistă. Și da, sînt rude. Alexandra îi e nepoată, gen.

 5. FemeieSauBarbat

  Mai rau e cand nu mai ingheata, atunci cum il ingheti? Eu spun ca ori faci rost de inima Craiesii Zapezii si o indesi intr-un colt de congelator sa mentina temperatura ridicata, ori renunti si in cel mai bun caz transformi frigiderul in dulap.

  1. Tata Uraniu

   Asta cu inima Crăiesii Zăpezii m-a făcut să rîd, drăguț!
   P.S. scuze de aprobarea asta venită abia acum, am fost plecat cîteva zile.

 6. tequila

  Mey, da’ nu e totusi greoi si cam prea des procedeul? :mrgreen: Foehn, oale cu apa…ar fi bine sa incepeti sa-i numarati zilele… 😉

 7. Bogdan

  Tocmai am citit ca brand-ul…stai sa-mi revin….BRAND-ul “Catavencu” sau “Academia Catavencu”, ca nu se stie exact care, valoreaza 140 000 EUR…nu stiu cine a facut evaluarea, dar macar poti sa iei si tu din cei o suta patruj’ de mi’ cat sa iti cumperi un “no frost”? Asa rezolvam si cu emisiile inutile de carbon, si cu uscatoarele supuse altor sarcini decat cele proiectate.
  Apropos, de ce se numesc uscatoare daca sunt folosite la dezghetat? Evapori gheata?

  Daca moderezi comentariile, pe asta nu-l pune…ca prea personal.

  1. Tata Uraniu

   Bogdane, nu moderez decît mîrlănia și nesimțirea, ceea ce nu e cazul defel aicișa. 😀 be) cum adică, dacă moderez comentariile, pe ăsta să nu-l pun? Nu prea înțeleg.
   III) Nu prea pot să iau ceva, că nu-s ai mei, deh, dacă n-am fost niciodată acționar… Habar n-am cum se face evaluarea, dar da, ăsta e minimul pentru începutul licitației.

 8. Bogdan

  Nu l-ai moderat…

 9. kilroy

  Cred ca se poate si cu un cocktail Molotov, dar nu sunt prea sigur. Cred ca niste specialisti din Orientul Mijlociu ar cunoaste raspunsul. 🙂

  1. Tata Uraniu

   :-))

 10. Marinake

  Cine tine fohenul cat se dezgheata frigiderul ? Daca sta pe un trepied e bine, daca nu…cine-l tine face scurta la mana.

  Nu vad alte probleme decat ca s-ar putea strica fohenul mai repede ca se foloseste intens.

  Ati putea incerca o combinata – puneti apa fierbinte intr-o tigaie si puneti fohen

  Cand frigiderul e aproape gata de aruncat puteti incerca si alte smecherii

  Lampa de sudura (de tevi de cupru). O butelie cu arzator. Pe langa faptul ca puteti suda tevi de cupru se poate folosi la arderea zaharului pe creme caramel.

  Spray fixativ si chibrit – face o flama mult mai spectaculoasa decat cea a lampii de sudura, Dar cred ca si pute de trazneste.

  1. Cristi

   Pute dar cu un miros ciudat, de chimicale. Am experienta juvenila in aruncatoare de flacari. :mrgreen: . A si nu cu chibritul cu bricheta.

  2. Tata Uraniu

   😆 Bune toate, Marinake! Las’, cînd renunțăm la frigiderul ăsta, poate iau legătura cu voi, îl ducem pe un cîmp și facem ca la Brainiac, tot felu’ de experimente bubuitoare pe el. Mă rog, s-ar putea să ne sară în cap conservaționiștii, dar nu și dacă nu știu unde facem experimentele. 😉

   1. catalin

    Marinake, sprayul fixativ sau de orice fel, folosit cum ai spus, chiar nu pute deloc. Eu am prins muste asa. Da iti trebuie bricheta, la chibrit te epilezi si tu pe mina si atunci chiar pute.

    Ce conservationisti tata? Stii ce inseamna “purjare” la aer conditionat?

   2. catalin

    Marinake, sprayul fixativ sau de orice fel, folosit cum ai zis, chiar nu pute deloc. Eu am prins muste asa. Da iti trebuie bricheta, la chibrit te epilezi si tu pe mina si atunci chiar pute.

    Ce conservationisti tata? Stii ce inseamna “purjare” la aer conditionat?

 11. Calin

  Efecte negative? Da. Un backhand cu tigaia, aplicat de catre Simona, care constata ca s-a stricat foehnul “pentru ca tie ti-a trebuit sa dezgheti frigidere cu foehnul meu, tu-i mama ei inginerie prost aplicata” :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   hahahaha! clar, mi-o iau cu asta.
   Scuze de blocarea comment-ului, era primul și intră automat în moderare, iar noi am fost nițel plecați.

 12. Mostrofontz

  Uaaaiii, uite acilea planeta de unde vin alienii:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110516080124.htm

 13. mia

  Si io am tot unul de-ăla, da al meu merge un pic mai bine, rezistă toatp iarna fără să-l dezghet (îl tin într-un soi de cămară mai amre unde e rece, nu în bucătărie). Da vara tre să-l dezghet la 2-3 săptămâni. Asa ca scot tot din el, îl scot afară pe terasă la soare si în juma de oră e gata dezghețat si uscat pe deasupra. Si nici nu trebuie să mă uit de apa care curge pe jos. Da trebuie să mărturisesc că, pe la începutul postării tale, eu îmi imaginam că iei feonul, îl pui în priză, îl bagi în frigider si încizi usa la frigider 😆
  Abia pe urmă mi-am dat seama ce ar însemna asta 😯

  1. Tata Uraniu

   N-am io norocul să nu-l dezgheț și iarna… singura mea speranță e că nu mai prinde iarna asta 😉

 14. Tata Uraniu

  Drajilor, scuze că n-am interacționat cu voi deloc zilele astea. Am plecat imediat după ce-am pus postul ăsta cu frigiderul. De altfel, asta era ideea, eram în criză de timp.
  Oricum, I’m back!

 15. RMN

  tz…incepatorilor.
  Zic decat atat:

  resou .

 16. alex

  eu am aer conditionat portabil, stiu porcarie de genul ala dar am prins oferta de 300 lei de la real si si-a scos banii, in fine sa revenim la idee, iau aerul portabil pun burlanul care scoate aerul cald spre congelator si imi degheata super repede + :d 😀 😀 imi face racoare in casa mai ales vara

 1. Cum era să îmbătrânesc lângă frigider | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

  […] exact de felul în care am dezgheţat eu numitul agregat, prima dată-n viaţă. Nu, n-am băgat foehn-ul în congelator şi nici oala cu apă fiartă. Am scos din priză şi l-am lăsat să se dezgheţe în legea lui. A […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450