«

»

Feb 23 2011

Să ardem biogazul!

Stimate domn, suntem mai mulți oameni din satul nostru, revoltați deoarece dl. primar, care și noi l-am votat dar se iartă deoarece eream beți, ne-a interzis să mai furăm lemne de foc. Adevărul e că mai luăm din cînd în cînd avem nevoie deoarece toți ia. Dar d-lui. ne-a zis că cică ne putem încălzi la instalație de biogaz, ușor de făcut în gospodărie prin fermentarea baligii de vacă, cal, oae sau ce viețuitoare mai crește pe lîngă casa omului. El are una mai demult în curtea d-sale și ne-a învățat și pe noi să ne facem, ceia ce am efectuat și noi deoarece balegă și rahați avem să dăm și la alții de nu ne putem plînge. Care i-am pus la fermentat anaerob după cum a zis el și acum bolborosește în tot satu’. Prin prezenta am dori să ne esplicați dumneavoastră dacă este posibil, într-adevăr, așa ceva să iasă biogaze care să ne încălzim la ele. Deoarece dacă binevoiți să ne confirmați că nu se poate, find doar o păsărică a lui d-lui. primar, măcar știm una și bună: să mergem la cazan și să ne apucăm de treabă. Ca vecinul Costică, care deja a tras prima țuică din materialul de biogaz. Să ne spuneți repede deoarece să știm să nu mai cumpărăm de la bufet că e scumpă.

Cu stimă și responsabilitate,

Mai mulți oameni gospodari

Stimați domni, într-adevăr biogazul se obține prin descompunerea materiilor organice în absența aerului. Este format în mare parte (50-75%) din metan, restul fiind dioxid de carbon, azot, hidrogen și alte alea. Fiind obținut din biomasă, este un combustibil regenerabil, spre deosebire de țiței, care tot din biomasă s-a obținut, dar în cursul a sute de mii/milioane de ani. Deci primarul dvs. nu v-a aburit, biogazul e ieftin și bun și, dacă nu stați prea aproape de el, procesul de fermentare nici nu vă deranjează prea tare la nas. Ce-i drept, biogazul se face și din prune, dude, pere și alte materii prime din care se fac alți combustibili și încălzitori precum țuica. Dar dacă vecinul Costică folosește și altceva, recte îngrășăminte naturale, că balegă nu e frumos să spunem, poate nu-i cea mai bună idee să-l imitați. Sau să cinstiți cu dînsul. Pe de altă parte, instalațiile de biogaz sînt subvenționate de către Uniunea Europeană, deci dacă vă luați după primar, că tot l-ați votat, nici nu mai cheltuiți pe transportul lemnelor furate, nici țuica de la bufet nu vi se va părea prea scumpă. Pentru că, iată, e adevărat: se poate face din rahat bici. Sau, mă rog, beți, dacă așa vreți voi.

4 comments

Skip to comment form

 1. cristian

  “Pentru că, iată, e adevărat: se poate face din rahat bici. Sau, mă rog, beți, dacă așa vreți voi.” :)) epic

 2. Victor

  Tata Uraniule, am observat că răspunzi cititorilor care vin cu probleme neelucidate la dumitale (şi răspunzi bine) aşa că îndrăznesc să te deranjez şi eu cu o problemă. Zilele tracute m-am luat de guler cu-n pretin că io ziceam că oţelu-i aliaj de fer şi deci tot oţelu-i atras de magneţi, că io aşa am învăţat în şcoală că tot ce-are fer este… filomagnetic. El nu şi nu, că şurubele din umărul lui paradit sunt din oţel şi nu sunt atrase de magneţi şi că nu toate oţelurile au afintăţi… magnetice că mai avea el o cutie de ‘olşuruburi care nu-i plăceau de şurubelniţa lui magnetizată. Io aşa drăcovenie nu am văzut în viaţa mea. Să conţină fer şi să nu-i placă magneţii… cum vine asta?

 3. Tata Uraniu

  Servus, Victor.
  Răspunsul la întrebarea ta e un curs întreg de magnetism. Dar pe scurt, aveai oareecum dreptate inițial, însă, pe ansamblu, prietenul tău are dreptate. Da, fierul e’feromagnetic’. Asta înseamnă că în prezența unui cîmp magnetic, atomii de fier își aliniază ‘spinul’, sau momentul magnetic, în aceeași direcție, formînd un cîmp magnetic puternic, deci un magnet. Spinul ăla de care vorbeam e dat de electronul liber, sau nepereche, al atomului de fier, existența electronului ăluia făcînd posibilă și conductivitatea electrică a fierului. După ce elimin cîmpul magnetic, fierul rămîne magnetizat. Că aia e feromagnetismul. Fierul se comportă așa pentru că structura lui internă îi permite formarea de ‘domenii magnetice’, mici insule în care cîmpul magnetic al mai multor atomi e aliniat. Cînd vine un cîmp magnetic peste ele, toate domeniile se aliniază.
  Ei bine (și paradoxal) în aliaje fier-nichel tratate într-un mod special, concentrația mare de nichel împiedică formarea domeniilor ăstora magnetice ale fierului, astfel încît se formează oțeluri non-magnetice, sau anti-magnetice, care de altfel sînt foarte utile, par egzamplu, în construirea submarinelor și a vapoarelor, dar și a instrumentarului chirurgical și a ceasurilor Patek Phillipe.
  Asta-i povestea pe scurt, evident, lucrurile arată lejer mai complicat, dar ca să răspund clar: da, există o clasă importantă de oțeluri care habar n-au ce-i aia magnet.

 4. Marius Nicolae Toader

  Da, sa eliberam bio…gazul: bfff, prrrrr !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450