«

»

Nov 09 2010

Cînd șefii nu fac spume

Dle tata iti scriu prin sms ca e de graba si de jale ca deja vad doi ospatari care se vorbesc si isi suflica minicile la vesta si care deja a luat niste frapiere mai cotondente si vine catre noi. Deci sintem la restaurant la catzeaua eutanasiata mai multzi care decit am luat salariul si acum dupa patru ore de consumatie discutam lucruri esentziale de baza de exemplu de ce face berea spuma iar vodca nu face spuma deoarece am luat bere totzi colegii mai putzin manolica care e maistru si deaia a comandat tarie de inport si tocmai nea declarat jurinduse cu mina pe subler ca pina nu reuseste sa optina spuma in paharul de votca care la comandat al 17lea mai exact nu pleaca din restaurant findca se simte complexat deoarece toti are spuma in halba numai el nare desi e maiestru care a si cerut in sensul respectiv un pai de cola prin care sufla si acuma in pahar ca sa faca bolboroci dar tot degeaba ca nu iese ca la bere. Va rog eu mult trimitetimi tot la fel prin sms urgent indicatii despre cum se poate obtine bulbuci din vodca ca sai spunem dlui maistru sa faca si sa se linisteasca si sa plecam naibi o data deoarece localul sa golit deja iar ospatarii mai sus descrisi se apropie de noi cu frapierele in miini. Cu stima si recunostinta direct proportionala cu viteza raspunsului dvs.

Vin der Graaf

Dragă Vin, băutor de bere, după cum vezi, eu am și diacritice la SMS. Dar să-ți sar în ajutor. Bulele se formează cînd lichidul are tensiune superficială mare, permițînd moleculelor să rămînă legate, în ciuda presiunii dioxidului de carbon din interior. În primul rînd, cu vodca e mai greu de făcut bule, din simplul motiv că tensiunea superficială a alcoolului e mai mică pînă și decît a apei. De-aia, la alcoolurile tari, lichidul „urcă“ puțin pe pahar, pentru că se evaporă etanolul de la suprafață și crește tensiunea superficială, permițînd lichidului să adere pe pereții paharului. În plus, nici nu prea e dioxid de carbon captiv în vodcă. Deci, bule în vodca maistrului n-o să faceți decît dacă turnați ceva detergent, iar asta nu e cea mai bună idee. Ei bine, aici vine fizica cu o soluție alternativă: dacă tot nu poți face bule în vodca maistrului, puteți face să dispară bulele din halbele voastre. Și anume, prin adăugare de ceva, orice, numai să fie uleios. Cea mai la îndemînă soluție pentru niște muncitori ca voi este să vă băgați degetele în nas (chestie care n-ar trebui să fie dificilă, pen’ că o faceți oricum tot timpul). Dup-aia, în spuma berii. Agitați. Și, minune, spuma va dispărea, grație substanțelor uleioase din compoziția mucusului. Scîrbos, și probabil neigienic, dar mai bine bolnav și în concediu medical decît sănătos și concediat de un șef bețiv și nebun, pe criza asta. Desigur, cu trucul ăsta scăpați de nervii șefului, dar alungați și toate domnișoarele care au fost suficient de neinspirate să vi se afle prin preajmă.

45 comments

Skip to comment form

 1. m3bis

  Greșit! Vodca nu face spume pen’că e veche.

  1. Tata Uraniu

   🙂 Și aia nouă, înțeleg, face?

   1. m3bis

    Nu ştiu, că nu scot ăştia pe piaţă. O fi ceva material de contrabandă.

 2. dedi

  Tatuca, eu am auzit din tata in tata ca daca vodca e buna si o pui la congelator face nush’ ce bilutze. Care e faza cu bilutzele alea. In primul rand nu le-am identificat pana acum dar mi s-a tot vorbit de ele. 😕

  1. Tata Uraniu

   Aia cu biluțele vodcii n-o știu, da’ promit s-o studiez:D. știu însă ceva de biluțe la pălinca tare. vom reveni pe tema asta.

 3. catdrgm

  O analiza mult mai pertinenta si mai elaborata poate fi gasita la adresa:
  http://jweinsteinlaw.com/pdfs/ej2104.pdf
  Eu de-o saptamana ma chinui s-o invalidez prin experimente practice dar nu reusesc.

 4. nedormitul

  tată, tu te duci cu domnişoare la bere? că eu mă duc numai la cico!

 5. nedormitul

  a, pălinca aia bună, de prune, de ce face și, mai ales, de ce trebuie să facă, bule? ia zi?

 6. Andi

  ca bine zice dedi, de ce face palinca bilutze? Si din categoria “mythbusters”, nea Uranus, nu ne faci un experiment cu legenda: “palinca buna face bule, si cate secunde peste 10 secunde are bule, atatea grade peste 50 are”. Nu stiu daca era chiar 10 secunde punctul de referinta, da’ legenda bag mana-n foc ca exista

 7. Sandman

  Papa de ce face bule ?

 8. Tata Uraniu

  M-ați prins pe picior de intrare/ieșire din casă. așa că revin. Andi: URANIU. Tata Uraniu. Și servus p-aicișa.
  BRB, gen

 9. chat noir

  taicule, am sa contrazic toata stiinta din lume, vodca mea face spuma.
  atunci cand faci un paharel scafandru intr-o halba cu bere. 😉

  iar chestia aia care seamana cu inelele lui saturn si se ridica pe marginea paharului, din cate imi amintesc eu, se cheama glicerol.

 10. Tata Uraniu

  @chat: Bună asta cu păhărelul. irish car bomb, îi spuneam. sau, dacă era sake, era sake bomb. 😆
  Glicerolul e uleios, și e folosit în lichioruri. Nu știu dacă în procesul de fabricare a tăriilor apare și glicerolul. Ăsta e cel care face ca lichiorul să urce pe pahar. La tării, urcatul pe pahar e, în mare, efectul evaporării etanolului de la suprafață, astfel că tăria începe să se comporte mai mult ca apa.

 11. Tata Uraniu

  @Sandman: papa face bule de plictiseală. L-am văzut io, două zile la rînd, la San Pietro și-ți zic sigur că se plictisește înfiorător. 8)

 12. Tata Uraniu

  @ Andi: experimentul se poate face și chiar o să-l facem. Că sună haios. Dă tu pălincile de diverse tării și io pun camera de filmat + etilometrul ăla, sau cum s-o fi numind el.

 13. Tata Uraniu

  @catdrmg (sau ceva de genul ăsta): am ani buni de experimentat în domeniu, da’ am dat și io print la articolaș, să reiau testele 😉

 14. Tata Uraniu

  @Andi, Dedi: mărgeluțele alea apar doar după a doua distilare a tăriei. Faptul că apar ne spune că tensiunea superficială e suficient de mare atunci, mai mare ca a apei, dar clar mai mică decît a berii. Din ce motiv, nu am aflat încă. E posibil să existe glicerolul de care pomenea chat. problema e încă în lucru. 😀

 15. Tata Uraniu

  Am mai găsit o chestie interesantă: dacă tăriile ăstea au zahăr în ele, le crește, la suprafață, tensiunea superficială (pe măsură ce se evaporă etanolul). Poate și asta o fi o explicație.

 16. chat noir

  taicule, glicerolul apare peste tot, e omniprezent, e ca un presedinte jucator.
  rezulta in urma fermentarii zaharurilor. inelele la vin, mai ales.
  de ce crezi ca alte state considera vinul un aliment? 🙂 hraneste, ingrasa…
  este regasit si in diversele “mitilicuri” unde concentratia de zaharuri are un cuvant de spus. evident, fata de vin, unde concentratia de zaharuri este mult mai mare, alcoolul etilic se afla undeva in opozitie si fara culoare politica.

 17. Tata Uraniu

  @chat: Păi, e posibil atunci ca, pe măsură ce distilezi, elimini alte chestii și rămîi cu glicerol. ia uite ce-al găsit io că a găsit unu’ în compoziția unei tării de 25 de ani:
  “The following compounds have been obtained from brandy 25 years old by Ordonneau, a French chemist:
  Normal propyl alcohol;
  Normal butyl alcohol;
  Amyl alcohol;
  Hexyl alcohol;
  Heptyl alcohol;
  Ethyl acetate;
  Ethyl propionate, butyrate, and caproate;
  Oenanthic ether;
  Aldehyde;
  Acetal;
  Amines.”.
  Cre’ că și pălinca le conține pe unele dintre ăstea. dacă una dintre substanțe are o tensiune superficială mare, în absența etanolului (cum spuneam, prin evaporare la suprafață), poate duce la formarea mărgelelor. Găsim un chimist competent care ne poate spune mai multe?

 18. badmf

  deci voi ati sta la o masa plina de tarii ca sa studiati efectu’ de margea,margelica,margeluta, pana ar veni basescu cu un pai mare si ar zice ca daniel-day lewis:’i drink your milkshake!’

 19. Tata Uraniu

  @badmf: deci ai ratat esențialul: “voi ați sta la o masă plină de tării ca să studiați efectu’…”. Și gata. Păi, cum studiezi efectele? Prin experiment, ce naiba…
  Și be) Băsescu n-ar veni în veci la masă la noi, el e cu tinichigii și barmani, nu se amestecă cu geeks & nerds.

 20. dedi

  pfuaa! m-ai spart cu margelele. chiar mi-ai dat o explicatie.
  eu mai degraba ma gandeam ca vede lumea margele de la consumul din prealabil.
  deci margelele eGzista! ma las de bere! trec pe margele!

 21. Tata Uraniu

  @Dedi: We aim to please! 8) Asta e misiunea noastră:))

 22. Roberto

  un baiat pe care il cheama arnd leike, conferentiar la universitatea din münchen, a scris un articol in european journal of physics despre timpul de injumatatire a spumei de bere. a lucrat si la formulele cu care se poate calcula timpul asta de injumatatire. cica depinde de marca de bere. omu a primit pentru asta premiul ig-nobel. e si asta ceva. nu a cercetat in compania unor dame de felul celor din poze.
  http://iopscience.iop.org/0143-0807/23/1/304

 23. chat noir

  cat de curand, visul devine realitate. 🙂

  http://www.descopera.ro/dnews/7693899-a-fost-realizat-metaflex-primul-material-cu-adevarat-invizibil

 24. Tata Uraniu

  @chat: Haha, văzusem știrea prin altă parte, o să scriu și eu despre ea, mai ales că am mai povestit, în trecut…
  @roberto: da, și @catdrgm mi-a arătat articolul cu pricina. Bun băiat! Dacă studia cu fetele din poză, n-ar fi scris el despre scăderea exponențială a spumei de bere, hehe.

  1. Roberto

   da, scadere exponentiala. eu de fapt aveam in minte halbwertszeit. unele cuvinte pe care n-am avut niciodata ocazia sa le vorbesc in romana le traduc dupa mintea mea, destul de aproximativ dupa cum se vede. credeam ca mi se paruse ca citisem undeva de timpul de injumatatire radioactiva si am facut apropierea.

   1. Tata Uraniu

    Și foarte corect ai făcut, Roberto, că ezagt despre același lucru e vorba. Ambele sînt exponențiale, iar traducerea e kosher 😀

   2. Roberto

    axo, eu o interpretasem ca pe o corectura.

 25. Vin der Graaf

  Ua! Multumesc frumos Tata Uraniule sarumina si la doamna ca mai scos dintro belea. Deci mai ecsact am aflat ca nu se poate bolboroci ci decit margelute care nefind cazul am avut noroc cu Gica care e baiat mai descurcaret de la noi din sectie care cind sa dus dom. maestru manolica sa iee tigarile din geaca din cui ia scuipat in pahar care cin a venit dom. manolica cu paiu a vazut ca crescusa bolboroci intre tinp si de bucurie nea platit consumatea la toti dea lasat ospatarii fraperele jos. Inco data zic sarumana ca ai inpedicat o varsare de singe care a fost decit de bere ca la plecare dom. manolica care era mut sea bagat in buzunar portofelu cu tot cu coltu de la fata de masa. Marei stinta asta!
  Cu deosebit respect
  Vin der Graaf

  1. Tata Uraniu

   Servus, Vine! Mă bucur că ți-am fost de folos. Ne mai auzim, dacă mai ai probleme 😉

 26. Vin der Graaf

  Decit atita ca am inceput a ne certa pe drum ca care are calori mai multe adica berea sau taria. Ieu am zis ca taria finca caloria e de la caldura ca cind dai foc la tarie arde si degaja cum e spirtu de la spirtiera deci ca da caldura mai departe pe cind berea nu arde nici pusa pe gratar deci de unde sa aibe saraca calorii. La care manolica ca cica calorile astea le vezi la burta ca care bea bere o are mare iar care cu cocirtz, cu distilate, cu albituri dintrastea se face suplu si i se unfla decit ficatu. Care are dreptate dintre noi va rog ieu mult tata Uraniule spunem-i repede ca colegii care e cu noi tocma ne tine sa nu ne batem ca si semeselu asta lam dictat la unu!
  Ajutor!
  Vin der Graaf

 27. Tata Uraniu

  Nea Vine, treaba-i simplă. O bere de juma’ de litru are 184 de Calorii. O sută de tărie are vreo 220 de Calorii. Iar o sută de vin are 60-90 de Calorii. Carevasăzică, parte-n parte, la suta de mililitri tăria bate berea lejer. Bate și vinul. Da’ la cantitatea necesară ca să nu mai ajungi ușor acasă, berea bate cocîrțu’. Și grijă mare la ficatu’ ăla, că, zău, e păcat de voi că sînteți tineri! 😀

 28. Simona Tache

  Ce vă mai place să vorbiţi despre băutură, nţţţţţţ… :mrgreen:

 29. chat noir

  nevasta-mea imi “reprosa” acelasi lucru, aseara. ca ne cam place.
  am privit-o cu ochii umezi si cu vinovatie in suflet si i-am promis ca de azi vom vorbi numai despre femei. o fi bine? 🙂

 30. Tata Uraniu

  @chat: eeei, ăla nu-i reproș. Reproșul se face cu făcălețul. 8) (ochelari de soare de ascuns vînătăile)
  da’ apropo, ochii de ce erau umezi, spune drept?

 31. chat noir

  corpuri straine intrate in ochi. unghiile ei.
  m-a prins jucand poker pe dezbracate c-o sticla de bere.

 32. Tata Uraniu

  Haha, și-i spuneai sticlei, ca-n bancul ăla străvechi, “Ce urîtă cînd ești goală!”, da’ ea a înțeles greșit? 😈

 33. chat noir

  nu prea mai aveam timp sa-i fac declaratii ca repetam obsesiv “mai vreau, mai vreau”.

 34. Vin der Graaf

  Traiti! Gata neam inpacat. Lam dus acasa pe manolica ca nu se mai putea tinea drept lam proptit de use am sunat si am fugit sa nu easa doamna mester manole sotia adica da nea vazut pe geam dea strigat dupa noi ca una alta ce se striga deobicei in situati dastea penibile. Care prostovanu de Gica ca sa nu taca cum ar fi fost cazul ia raspuns de jos din fata blocului ca nu noi si ca tata Uraniu ia invatat.
  I-mi cer ieu scuze pentru prostu de Gica si te rog mult sa nu te superi ca cucoana a inteles gresit ca tata Uraniu la inbatat. Deci vrea sa vie la matale sai platesti pantalonii de stofa ca sa rupt in coate si genuchi cin a cazut de mai multe ori pin parculet si pantofi noi de la nunta carei avea in picioare care a ramas decit unul anume dreptu care perechea am cautato noi da nu era creca a luato careva care avea decit un picior.
  Vam zis ca sa stiti sa rezolvati cu doamna Manole. o cheama Ana

  Vin der Graf, cunostiinta matale

 35. Tata Uraniu

  Ana? Aaa, e simplu, îi dau două mere și o duc pe la vreun șantier dă imobiliare.

 36. fallenrr

  Tata Uraniule, o modalitate chimica de obtinere a glicerolului este din etanol. Asadar, mai putin etanol, adica mai mult glicerol, adica tensiune superficiala mai mare, adica margele. In plus, e logic ca daca o tuica ce face margele arde de tare ce e, inseamna ca in ciuda consumarii chimice a etanolului acesta se afla in cantitate mare in lichidul respectiv. Problema mea este ca nu stiu compozitia chimica “de baza” a palincii, asadar considera ce am scris doar o ipoteza ce poate fi confirmata sau infirmata.

 37. Tata Uraniu

  Păi, ce spuneam cu evaporarea e valabil la suprafață, că etanolul se evaporă ușor la suprafață. În interior, normal că procentul de alcool rămîne mare.

 38. Vin der Graaf

  Ma da’ lasama tata Uraniule cu etanolu’ matale ca ce:asta bem noi etanol? Avem bani deasa ceva? La noi in secsie cind nui zii de leafa se zice ca orce poate fermenta e bun. Creca stinta matale de carte de fizica sar face lemn daca iam da noi ce servim sa mearga munca. Sa laudat Gica ca poate face rachiu din halatu de sudura de pele si a facut! Sa laudat ca poate scoate si dintro caciula si a scos. Acu asta vrem sal vedem ca zis ca face tuica dintro menghina. Parca numi vine a crede da cu Gica nu se stie. Noroc! Pe curind!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450