«

»

Apr 07 2011

De ce nu cade Luna?

Printre multe ciudățenii cu care s-a ajuns pe ScienceFriction, ieri doi oameni au intrat pe la noi întrebînd Goagălul “De ce nu cade luna pe pămînt?”. Dacă tot îi roade curiozitatea, să le răspundem, nu?

Iar răspunsul este că luna, de fapt, cade încontinuu pe Pămînt. Dar Pămîntul se tot curbează sub traiectoria lunii. Cu alte cuvinte, e ca în Hitchhiker’s Guide To The Galaxy: “How to fly? You aim for the Earth and you miss”. Pentru neanglofili: cum poți zbura? Țintești spre Pâmînt și ratezi.

Revenind, pe bune: Luna e în cădere liberă către Terra. Doar că, din cauza curburii Pămîntului, Luna n-ajunge niciodată să cadă peste noi. Ca să vedeți mai bine asta, imaginați-vă (așa cum a făcut și Newton, cînd s-a jucat de-a legea gravitației și a inventat sateliții artificiali, în Principia Matematica) că trageți cu tunul de pe un munte foarte înalt, atît de înalt încît vîrful îi iese deasupra atmosferei (evident, ca să scăpăm de frecare). Dacă punem o cantitate oarecare de praf de pușcă și orientăm țeava paralel cu solul, ghiuleaua pleacă din țeavă și, în absența gravitației, s-ar duce drept înainte. Forța gravitațională exercitată de Terra îi curbează traiectoria, pînă cade, frumos, undeva. Cu alte cuvinte, ghiuleaua e în cădere liberă pînă cînd Pămîntul apare în drumul ei și îi blochează traiectoria.

Dacă băgăm și mai mult praf de pușcă, ghiuleaua va călători mai mult, așa cum se vede în a doua imagine. Forța gravitațională acționează asupra ghiulelei, curbîindu-i traiectoria pînă cînd aceasta se intersectează cu suprafața Pămîntului mai departe decît în primul caz.

Iar dacă avem suficient de mult praf de pușcă, la un moment dat ghiuleaua va putea fi suficient de rapidă încît să tooot cadă spre pămînt, pînă ajunge înapoi în locul din care-a plecat, ca în figura 3. Cu alte cuvinte, traiectoria în cădere a ghiulelei ajunge mereu paralelă cu solul. Dînd muntele și tunul la o parte, ghiuleaua ar continua să se învîrtă pe o orbită foarte joasă. Cam așa ajunge, de fapt, orice satelit să se rotească în jurul Terrei.

Și cam la fel face și luna: tooot cade spre Pămînt, dar Terra “fuge de sub ea”. Singura diferență între ghiuleaua din desenul 1 și lună este că traiectoria de cădere liberă a lunii nu este blocată de Terra, care nu-i stă în drum. Simplu ca noapte bună, nu?

16 comments

Skip to comment form

 1. Anina Cristiana

  ce frumos explicati! ca pt. … mine. 🙂

 2. Gabriel Branescu

  Daca ar incetini, ar cadea, dar nu incetineste, pentru ca nu exista frecare. E ca la ruleta: bila se invarte pe marginea putzului gravitational.

 3. Mostrofontz

  Da’ Luna-Neo, daca se concentreaza, mai cade sau nu mai cade? Ei?

 4. Doru

  Da’ pan’ la urma cum e cu acea constatare conform careia luna o cam ia la sanatoasa, indepartandu-se constant de muma-sa Geea? Ori m-au mintitara pe mine aia de la Discovery, amu cativa ani? 😥

  1. aurelian

   pai se indeparteaza cu 3 cm pe an am vazut io undeva da’ de ce nu stiu (poate ca de la centrifuga si centripeta, cine stie!?…) 🙄 😯

 5. camouflage

  Aşa o fi, cum zice Tata Uraniu. Numai că Luna, vazând ce e pe Pamânt, s-a hotărât să accelereze şi s-o ia la sănătoasa prin Galaxie. 😀

 6. bombonel

  Pana si Luna se fereste sa cada pe Pamant, de teama sa nu cada in Romania si s-o fure tiganii. Sau s-o muste caini vagabonzi.

  1. bombonel

   Pardon, “cainii” nu “caini”.

 7. Cristi

  Are si luna mandria ei nu cade pe orice amarata de planeta.

  Serios vorbind si eu am vazut emisiunea in care se spunea ca luna cam se departeaza. Explicatia lui T.U ca de ce nu cade luna nu contrazice constatarea ca se departeaza doar ca face titlul un pic funny(luna nu cade pentru ca se departeaza :D).
  Pur si simplu forta centrifuga e mai smechera decat atractia gravitationala.

 8. Tata Uraniu

  Stați un pic, dragilor! În primul rînd, cele două chestii nu prea au treabă una cu cealaltă. Da, luna se îndepărtează foarte încet, dar nu din cauza centrifugii, cum zice Cristi. O să scriu și despre asta, acușica. E vorba de o pierdere de energie prin marei. Pe de altă parte nu e corect să spui (chit că sună amuzant) că luna nu cade fin’că pleacă. 🙂 De fapt, cum spuneam, ea cade încontinuu. Doar că nu nimerește.

  1. Cristi

   Nu am avut dreptate 😥 .

   Daca tot vrei sa ne zici de ce se departeaza luna de noi (io asa am crezut ca din cauza invartelii) sa ne spui si daca plecarea-i definitiva sau se va stopa la un moment dat. Ca emisiunea spunea ca-i permanenta departarea.

  2. Doru

   Yeap, ai dreptate, asa cum are si Cristi, ca afirmatiile tale nu contrazic teoria departarii. Da’ acum am si eu neuronul mai vioi, nah!

 9. aurelian

  deci e complicat… ca e cu forta de atractie a lunii si cu faptul ca pe unde trece luna se umfla pamantul ca gogoasa… da’ nu e si de la soare? 😯

 10. Marius Nicolae Toader

  De ce nu se roteste Luna in jurul ei, de ce este cerul albastru si universul negru, de ce nu comunica cu noi extraterestrii ?!…

  1. gabi

   scarba

 11. gabi

  ce tare saite-ul meriti nota100000
  m-a ajutat foarte mul la ora de fizica merci mult 😀 ::wink:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450