«

»

Oct 25 2010

Aoleu! Marte se apropie de Terra cu peste 35.000 km/h!

(Un text din 27 august 2007, dar la fel de valabil și azi)

Pe la începutul lui august, aproape sigur ați primit, dacă vă aflați pe vreun mail-list de glume, bancuri și ciudățenii, următorul mesaj:

): Începînd cu luna August, nopțile, planeta Marte va fi cel mai luminos punct pe cer. Chiar și cu ochiul liber, Marte se va vedea cît o lună plină în această perioadă. Pe 27 August, planeta Marte se va afla la 34.65 milioane de mile de Pămînt și va fi ziua în care Marte se va vedea cel mai bine. În noaptea de 27 August, la ora 00:30, urmăriți cerul. Pe cer se va vedea ca și cum Terra are două luni.
Următoarea dată cînd planeta Marte va trece atît de aproape de Terra va fi in anul 2287. Spune și altora, merită! Toți cei care sînt acum în viață nu vor mai avea ocazia să vadă acest lucru.

Uite, ca să vedeți cît de săritor e Tata Uraniu, adaugă și el: nu numai că nu veți mai avea ocazia asta mai tîrziu, ci nici măcar diseară, pe 27 august, la ora 00:30. Pentru că mesajul de mai sus nu este decît un munte de BULLSHIT!

(întrerupem emisiunea pentru un mesaj publicitar: presupunînd că v-ați uitat și la poză (puțin nedumeriți), de cînd ați început să citiți acest text Marte s-a apropiat cu peste 600 de kilometri de Terra. Adică un dus-întors pînă la Bacău, oraș ales strict obiectiv, pe motiv că T.U. e născut și crescut acolo. Aaa, și ca sînt taman 300 de kilometri București-Bacău.)

Dar să revenim la mesajul cu pricina: T.U. primește mailul asta, de la tot felul de binevoitori, în fiecare an din 2003. Ce se-ntîmplă? În 2003, într-adevăr, Marte a fost excepțional de foarte super-mega-ultra aproape de Terra: la 55,8 MILIOANE de kilometri. (Adică, surpriză, cele 34,65 de milioane de mile de mai sus!). Și e adevărat, atît de aproape va mai trece Marte peste aproape trei sute de ani.

Chiar acum, însă, nu e cazul. Marte nu e nici măcar la cea mai mică distanță la care se va afla, față de noi, în acest an. Asta o să se întîmple deabia în decembrie.
În plus, la 00:30 puteți voi urmări cerul cît vreți, căutînd planeta războiului. Că zilele astea ea răsare doar pe la trei dimineața. 😀

Dar, mai ales, ar trebui să fie extrem de clar pentru oricine că Marte nu se va vedea în veci cît luna de mare.
Hai să demonstrăm asta, că nu-i mare lucru.

Vă e clar că dacă vă uitați la două monede identice, una poziționată la 1 metru și una la 2 metri de voi, cea de la distanță VA PĂREA de două ori mai mică? Dacă nu vă e clar, credeți-l pe Tata Uraniu pe cuvînt, că la manualul de geometrie din generală nu se mai întoarce nimeni.

Și reciproca e valabilă: ca două obiecte să se vadă aproximativ la fel de mari, fiind la distanțe diferite, cel de mai departe ar trebui să fie proporțional mai mare.

Booon! Acum, să vedem cît de mare ar trebui să fie Marte, ca să pară cît Luna de mare, asumînd că e la distanța minimă. Se dau următoarele: Luna e la vreo 400.000 km de noi. Marte la vreo 56 de milioane, cînd e foarte aproape. Adică de vreo 160 de ori mai departe. Adică ar trebui să fie de 160 de ori mai mare ca luna, ca să para cam la fel pe cer. Din păcate, e doar dublu de mare. Luna are diametrul cam un sfert din cel al Pămîntului, iar Marte cam jumate. Deci nici nu se pune problema să para vreodată la fel de mari.

Așadar, cum spunea T.U. mai sus, stați liniștiți pe case, lăsați-i pe astronomi în pace, că nu-i nimic excepțional de spectaculos de văzut. E drept, probabil că aburiții ăștia de asstrofizicieni sînt de vină pentru mailul ăsta care va apărea, cred, și în 2287 spunînd același lucru.

O variantă ar fi (suspectează T.U.) că astronomii doar explicau (asta se întîmpla în 2003, cînd Marte era chiar foarte aproape) haha, civililor, că atunci cînd Marte e la distanță minimă, este vorba de aceeași configurație ca la o lună plină. Adică, în ordine și (aproape) aliniate, avem Soarele, Pămîntul și Marte. Precum la faza de lună plină, Soarele-Pămîntul-Luna se aliniază la fel, cu Terra la mijloc. Dar de aici pînă la “cît luna de mare” mai e cale lungă… vreo 55 de milioane de kilometri.

Însă cum tot vorbeam de alinieri, dacă n-aveți ce face, aveți bani și timp și-un avion la dispoziție, tăiați-o către Pacific. Pe 28 august, seara, ați putea avea parte de-o eclipsă totală de lună de-a dreptul spectaculoasă. Da’ numa’ din Pacific și zona aia de pe-acolo.

Dar să revenim:
1. Pe 27 august anul asta, la anul, peste o sută de ani, Marte nu se va afla, neapărat, mai aproape de Terra ca în alți ani.
2. La ora respectivă Marte nu e nici măcar pe cer.
3. Oricît de aproape o fi, cu excepția cazului în care omuleții verzi mută planeta roșie mai aproape de noi, cam așa, pe la vreo 800 de mii de kilometri și ceva mărunt, Marte nu va părea cît luna de mare. Sau, mă rog, măcar comparabil. Nu. E un punct frumos, dar doar un punct, pe cer. Punct care va fi mai mare în decembrie. Că de-aia vă și spunea T.U. în titlu, că ne apropiem cu repejune. Asta ca să vedeți că nu recurgem la titluri senzaționaliste doar pentru audiență. Nu, e perfect adevărat, se poate verifica. Cum? Eee, și voi acum. Prin calcul. Sau întrebați un T.U., ceva, ca sa mai fie activitate și pe rubrica asta ;).

4 comments

Skip to comment form

  1. dedi

    gata! acum am reply la mailul ala. am primit si eu in vreo doi ani mailul cu pricina si ma chinuiam sa imi conving colegii entuziasti ca daca marte e cat luna de mare mai avem putin si ne ia mama ‘reacu.
    acum am si cifre la mana. hai mersi frumos! 😉

  2. Tata Uraniu

    Hai și io mersi, c-ai venit să-mi faci safteaua. 😉

  3. Adi M.

    N-ai suflet daca n-ai trimis mai departe 🙁 Impreuna cu “donez proteze ortopedice”, “este nevoie de sange grupa B3 ptr. un copil ce sufera de o boala f.f.f..f.ff.f.f..f.f.f.f.f. rara” sau “gasit acte pe numele Isus din Nazaret”. :(:(:(

  4. Adi M.

    7 ani oamenii au avut suflet sa transmita aceste mesaje over and over pe messenjer… si tu acuma renunti ? :(:( Am vrut sa donez sanje B3 si nu-s mai bune numerele de mobil 🙁 🙄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450