«

»

Jan 26 2017

Scoateți ACUM toate roșiile din frigider!

Nu, nu e din cauză că a cîștigat PSD-ul alegerile și trebuie să vadă inspectorii partidului ceva roșu la geam. (Oricum, băieții ăștia numa’ roșii nu sînt.) Nu, motivul e că dacă păstrați roșiile afară, nu o să vă mai văicăriți la fel de mult: “vai, roșiile astea n-au nici un gust, păi să vezi cum era în copilăria mea…”.

Hai mulțani, un an nou cît se poate de fain, și luați așadar și primul sfat al sezonului: roșiile se păstrează pe blat. Există și explicații științifice pentru asta. Totul are de-a face cu felul în care refrigerarea distruge aroma roșiilor. Aroma e dată de un amestec de zaharuri, acizi și compuși volatili – ăștia contribuie cel mai mult și sînt cei mai afectați de temperatură.

Cercetătorii – care alții, dacă nu cei francezi, biensûr? – au făcut acum vreo doi ani un studiu comparativ, privind soarta compușilor volatili la roșiile ținute în casă (20oC) sau în frigider (4o C). Spre marea lor surpriză, cercetătorii au descoperit că roșiile ținute afară nu doar că și-au păstrat volatilele, dar chiar au continuat să producă mai multe! Iar ălea din frigider nu doar că s-au oprit din producția de noi compuși volatili, ba chiar a început descompunerea substanțelor volatile deja existente. Diferitele substanțe sînt afectate în mod diferit, iar printre cele mai afectate sînt cele care dau aroma aia anume, de “proaspăt”. Fix aia dispare prima la refrigerare. În plus, sub 10o C, este afectată și textura roșiei, care se înmoaie și fleoșcăie, iar asta contribuie la pierderea aromei.

Totuși, se bagă roșiile în frigider, sigur ați făcut-o corect vreodată: sub formă de sosuri și supe. Iar motivul pentru care se refrigerează e că în conserve nu este vorba de aroma roșiilor, ci a chestiilor adăugate: usturoi, busuioc, oregano… În conserve nu există compuși volatili, au dispărut la fierberea roșiilor, cînd se elimină majoritatea apei. Dacă nu credeți, încercați să faceți două supe, una cu roșii proaspete și una din conservă. Diferența e dramatică! Mă rog, e posibil să vă fie lene, deci puteți, alternativ, întreba un prieten bucătar.

Păi, și atunci, ce-i de făcut? În primul rînd, dacă tot le-ați ținut la frigider, gătiți-le. Poate n-or mai avea aromele pentru salate, da’ într-o mîncare tot merg superb. O a doua varintă a fost altă surpriză a cercetătorilor: și dacă au stat pînă la 6 zile în frigider, doar 24 de ore la temperatura camerei le readuce măcar o parte din aromă înapoi.

Pentru mai tîrziu, în viitor, poate o să mai avem o soluție: roșiile rezistente la frig din Anzi. Sau, poate, o să ne mulțumim cu varietățile modificate genetic pentru a rezista mai mult pe raft. Sau, cine știe, o să avem niște soluții ca în serialul prerevoluționar de mare succes  Vizitatorii, în care puneau eroii cîte o pastiluță în farfurie și se trezeau cu friptura gata!

Text apărut în Cațavencii din 11 ianuarie 2017

4 comments

Skip to comment form

  1. Vali

    Habar n-aveam ca si-au bagat cercetatorii coada. In Franta,pe rosiile la casoleta,sta scrisa recomandarea asta.,dar credeam ca e de sanchi,sa vezi ca-s aromate.

  2. Andu YY

    Si jumate din rosiile scoase din frigider le dam la niste somalezi flamanzi

  3. Olga

    Mama ei de stiinta! 🙂
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214317316300622

    1. Tata Uraniu

      Da’ uite că au rezultate:
      Results showed that, in both drop orientations, the largest and smallest stresses, strains and contact forces were developed in collision with the steel and rubber surfaces, respectively. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450