«

»

Nov 01 2016

Jos labele, NASA, de pe zodiacul nostru!

V-am povestit săptămîna trecută cum doar 35% dintre românii de pe internet nu cred deloc în horoscop. Restul cred în diverse grade: de la “cred 100% în horoscop și îmi ghidez viața de zi cu zi după aceste previziuni” la “nu cred neapărat în horoscop, dar mi s-a întîmplat destul de des ca predicțiile să se adeverească”. Iar aproape 68% dintre cei intervievați cred că horoscopul are o bază științifică.

Și să știți că nu sîntem noi mai trași la față comparativ cu restul lumii. Mă rog, poate doar un pic, față de ăștia cu care ne place să ne comparăm. Dar în principiu, sîntem cam la fel.

Deci nu e de mirare că lunile trecute, cînd NASA a “modificat” semnele zodiacale (într-un post pentru copii!) multă lume s-a revoltat și s-a născut ditamai scandalul. La care NASA a ridicat cool din umeri și a spus că “frate, noi n-am modificat nimic, doar am făcut calculele corect!”. Evident, NASA n-a ratat ocazia să sublinieze: “Astronomia e studiul științific a tot ceea ce este în spațiul cosmic. Astrologia este altceva. Nu e știință.” Finuț, cuvîntul bullshit n-a fost folosit.

De fapt, ce se întîmplase? Încă de acum vreo cinci ani, astronomii din Minnesota Planetarium Society au descoperit că, din cauza atracției gravitaționale a Lunii asupra Pămîntului, axa acestuia și-a modificat, în timp, direcția. Iar asta a avut ca efect o schimbare dramatică: semnele zodiacale s-au deplasat cam cu o lună în urmă. Dar asta nu era tot. Astronomii au arătat că ar fi trebuit să mai existe un nou semn astrologic, în așa fel încît între 29 noiembrie și 17 decembrie te naști sub semnul constelației Ofiucus.

Hai să explicăm nițel mai în detaliu. Astrologia se bazează pe faptul că, la data nașterii tale, dacă priveai spre Soare (de fapt, nu tu, că erai abia născut, expertul astrograf la care au apelat părinții, desigur), în spatele Soarelui, departe, era o anumită constelație dintre cele 12 constelații zodiacale. Iar faptul că Soarele era în fața acelei constelații, deci “în acel semn zodiacal” îți determina viitorul, sănătatea, banii și dragostea. Ție și tuturor celor născuți în aceeași perioadă, în același fel.

12 semne zodiacale, deci 12 constelații, pentru că, de-a lungul unui an, cum Pămîntul se învîrte în jurul Soarelui, Soarele pare că traversează, în cam o lună, cîte una dintre cele douăspreze constelații, ca în poză.

sf-161012-sun-zodiac

Și, vezi doamne, NASA a stricat șpilul, dînd peste cap calendarul zodiacal, ba chiar mai băgînd un semn zodiacal în seamă. De fapt, treaba cu Ofiucus e simplă: încă de la primele zodiace, făcute de asiro-babilonieni, ar fi trebuit să existe și semnul Ofiucus. Pentru că, de fapt, în timpul unui an Soarele trece prin fața a 13 constelații, nu 12. Dar nu le pica bine babilonienilor, care voiau simetria dată de 12, cu 12 luni, 12×5=60 (aveau ei ceva cu 60) etc. Așa că pur și simplu l-au eliminat pe Ofiucus din schemă (bine, pe atunci nu avea nume grecesc, da’ asta e mai puțin relevant).

Ceea ce e bine, mi se pare mult mai cool să fiu Săgetător decît un Ofiucus, ce-o mai fi și ăla. Plus că, evident, trăsăturile Săgetătorilor din horoscoape mi se potrivesc mănușă, e clar că așa este corect, rușine, NASA, să vii să ne deranjezi cu adevărul cînd nouă ne era foarte bine pînă acum!

Text apărut în Cațavencii din 12 octombrie 2016.

1 comment

  1. vega

    dar vega din constelatia Lyra?
    “|Vega has been extensively studied by astronomers, leading it to be termed “arguably the next most important star in the sky after the Sun.” – sursa wikipedia

    merci Tata Uraniu.
    si pt ca existi e un multumesc la un nivel atomic, nuclear.
    lamurind pe cei ce nu sunt in domeniu si in limbaj pe tot intelesul ( aici exagerez 🙂 ca sunt momente in care uit pe site sunt,; pe sciencedaily sau pe ala din Iordania care vinde arme si sunt un milion de litere si cifre)

    am intins ceva aici.
    leaga-ti 2 elastice identice de scaun si de maini si scrie acolea mult. care va ceda primul? la prima aruncare de parere e conf mainii cel mai mult utilizate. (daca esti ambidextru ca mine, sa-ti dai chilotii jos cu ambele si sa-i dai chilotii jos si cu stanga si cu dreapta …lalala la aaa era un cantec ceva-=esti nominalizat la premiul “Palma de Aur”- ai vrea tu )

    daca apesi Ctrl+D iti sterge ultimul paragraf din text. nu stiam
    deci, tu luand in calcul toate variabilele si posib. si probab. si daca o faci mergand sau cand era Bush si cand e Trump si daca ar fi fost H.Clinton, daca axa era cum era inainte de 13 zodii samd etc etc. poti lua in calcul si daca iti cade netul si Alba ca zapada era black si Mos Craciun exista si-l cheama Sarb, poti calcula ceva?

    da stiu. probabilitati si EVALUARI.
    este ceva pe lumea asta EXACT? IN AFARA DE DATE SI ORE ALE NASTERII. logic ca sunt o gramada.
    dar alea care nu sunt la gramada?
    tre’sa manance si mintea mea. 🙂

    ON topic: si sa speram ca marele C nu va mai fi o problema aproximativ incepand cu …secolul (sper an) care?
    stiu ca se lucreaza in cercetare de mai mult de doua decenii, dar stii cum stau oamenii ‘cu mana la gura’.

    Thanks!

    Respects

    E.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450