«

»

Dec 17 2015

Laser, frate!

Ultima dată cînd am intrat în Măgurele se întîmpla în alt secol. Venisem, împreună cu o armată de astronomi și curioși, pentru eclipsa din vara lui ’99. Eram mîndru că absolvisem deja singura facultate din țară care se afla la țară. (Pe bune, cît fusesem student la Fizică, aveam în buletin ștampilă de mutație cu “comuna Măgurele, Sectorul Agricol Ilfov”.)

După aproape douăzeci de ani, m-am întors săptămîna trecută în – deja de un deceniu – orașul Măgurele. Și, pentru prima dată, am intrat pe teritoriul Institutului de Fizică Atomică, înființat acum 60 de ani de Horia Hulubei.

Motivul? Poate ați auzit și voi că pe Platforma Măgurele se va da în folosință, în 2018, cel mai puternic laser din lume. Îi spune ELI-NP, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, și totul va costa vreo 300 de milioane de euro. Acum s-a completat Faza I din proiect: sînt gata (la roșu, cum ar fi) clădirile în care vor fi laserele și centrul de comandă. Cînd va fi dat în folosință, va arăta cam ca puntea de comandă din Star Trek, cu ecrane și console și butoane. Deocamdată, în viitorul centru de control erau doar o măsuță cu ceva ceai și cafea și niște scaune care priveau spre sala în care va fi laserul. Unde era, acum, numai un ecran uriaș.

Pentru că, de fapt, de-asta eram eu la Măgurele joi dimineață, cu vestă reflectorizantă și cască de protecție: Digi World (singurul canal “de-al nostru” de știință) a făcut, în ultimii doi ani, un documentar despre dezvoltarea proiectului. Și au dus la Măgurele vreo douăzeci de jurnaliști, pentru o avanpremieră chiar la locul faptei a documentarului lor, “Frontierele luminii”. La care voi reveni, să vă mai zic întîi de ELI. Deocamdată, vorbim de o clădire uriașă, de construcție super-specială, înconjurată de tone de noroaie. M-ar fi ajutat niște cizme de cauciuc, dar a mers și fără.

Însă, din 2018, aici o să funcționeze cel mai puternic laser din lume, cum vă spuneam. Al naibii de puternic. Nu vă fac nici o comparație cu laserii de agitat pisici și deranjat piloții de avion, ar fi lipsit de sens. Vreau doar să mă dau puțin mare cu jargonul fizicienilor: laserul ăsta va avea o putere de 10 Petawați. Eee? Nu-i așa că nu vă spune nimic? Hai să încercăm altfel: 1016 wați. Asta înseamnă că, dacă ar funcționa în continuu doar 6 miimi de secundă, energia degajată ar fi cît la bomba atomică de la Hiroșima (sper că am calculat corect). Totuși, nu intrați în panică, laserul ăsta o să meargă în pulsuri, și fiecare puls va avea doar cîteva femtosecunde. Yup, iar o fac pe nebunul. Adică 10-15 secunde. Deci stați liniștiți la locurili voastri, situația va fi sub control. Și acum, surpriza: nu o să fie un singur laser. Vor fi două. Și un generator de raze gama. Iar fizicieni care vor veni din toată lumea le vor pune să se ciocnească (în scopuri științifice, evident), de-or să-i facă de rîs pe cavalerii Jedi din Războiul Stelelor. Ce nu știam și am aflat din documentar este că pe Platformă deja există un laser cu putere instalată de 1 Petawatt. Adică echivalentul consumului energetic instantaneu al întregii lumi, înmulțit cu 500!

reportaj magurele

Foto: Vlad Bâscă

Dacă vă întrebați ce ne face pe noi așa speciali, de s-a hotărît amplasarea ELI-NP la Măgurele, să vă mai spun că aici s-a construit, prin 1960, al patrulea laser din lume. Lăsasem sacoșa la rînd de multă vreme, într-un fel. Iar proiectul ăsta va pune România pe harta cercetării într-un mare fel, treabă care ne lipsea cam de multișor.

Ar mai fi destule de spus, dar spațiul nu mă lasă. Pînă una-alta, sînt sigur că n-o să aveți toți bilete la premiera Star Wars de pe 18 decembrie. Așa că luați frumos un castronaș de pop-corn și așezați-vă în fața teveului, pe Digi World, de la ora 20:00. O să învățați nițică fizică, o să auziți niște oameni deștepți tare și o să vă placă.

Text apărut în Cațavencii din 16 decembrie 2015.

3 comments

  1. camouflage

    Iar pauza dintre pulsuri de câte ore va fi?

    1. fonitzu

      Energie = putere x timp
      10^16 W x 10^-15 secunde = 10Ws = 36.000 Wh = 36 kWh
      Asta inseamna ca agregatu’ consuma 36 kWh pe secunda, echivalentul a 129.6 MWh pe ora,
      in cazul in care merge continuu cu un puls pe secunda.
      Pierderile (randamentul) nu sunt considerate in calcul.

      La 0.5644 RON/kWh avem 20 de lei pe secunda, 73146.24 RON pe ora.
      Mizilicuri pe langa salariile parlamentarilor 😈

      foni

  2. vega

    io n-am cablu bre. poate lasi si tu un link sa vada si ochiu nostru, cu-ncetinitourul. – ceva .oare o fi vreun video player care sa o ‘subtieze’ astfel?

    cand se va termina prociectul,zici?

    deci iarasi tzarisoara noastra e in frunce.

    La multi ani, tu saianshfricsan! si la mai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450