«

»

Jun 15 2016

Articole științifice gratis aveeem!

Ați încercat vreodată să creați? Orice: o melodie, o proză scurtă, un tablou… Nu e ușor deloc. Darămite să produci ceva absolut remarcabil! Creația trebuie să fie plătită. Scriitorii, actorii, muzicienii și toți ceilalți care trăiesc din roadele creației lor cîștigă mai puțin și creează mai puțin dacă nu le sînt recunoscute financiar drepturile de autor. Nu la fel stă însă treaba cu articolele științifice. Probabil nu multă lume știe, dar cercetătorii nu primesc NIMIC pentru cîte un articol trimis și acceptat spre publicare. Nici analizarea articolelor de către colegii lor care le validează nu este plătită. Și totuși, există cîteva organizații, publisherii revistelor științifice de renume, care solicită sume absolut exorbitante pentru ca o universitate să aibă acces la articolele publicate de oamenii de știință. Și nu vorbim despre accesul meu sau al tău, vorbim despre un centru de excelență, pentru care accesul la rezultatele altor cercetători este fundamental.

De exemplu, acum vreo trei-patru ani Harvard University spunea că a devenit prohibitiv să plătească pînă la 40,000 de dolari pentru accesul la cîte o revistă științifică, în timp ce editurile revistelor științifice fac profituri de 35% sau mai mult, cerînd bani pentru articole pe care ei le primesc gratuit. Și blocînd financiar accesul la rezultate științifice obținute în urma finanțării din bani publici. Numai biblioteca de la Harvard cheltuiește, pentru toate abonamentele la publicații științifice, în jur de 3,5 milioane de dolari pe an! Cornell University a renunțat la abonamentele la Elsevier (cea mai mare editură deținătoare de reviste științifice) acum peste un deceniu.

Iar asta spun universități de renume din vest. Ia încercați să vă imaginați cum o duc cercetătorii din estul Europei care încearcă să se mențină la curent cu agerimile colegilor lor mai dotați financiar.

320px-Alexandra_Elbakyan

By Apneet Jolly – https://www.flickr.com/ photos/ajolly/4696604402/

A fost și cazul eroinei noastre de astăzi, Alexandra Elbakyan, studentă la Kazahstan University. Care, precum alți studenți și cercetători din est, trebuia să pirateze articolele științifice pentru a-și continua studiile. Un singur articol necesar în cercetare ajunsese, prin 2011, să coste pînă la 30 de dolari. Cum să-ți permiți plata, în condițiile în care ești un student amărît din estul Europei? Sau un student amărît de oriunde altundeva? Pînă la Elbakyan, treaba se mai rezolva manual: studenții intrau pe forumuri pe unde mai intră și cercetătorii și le cereau articole, sau le scriau direct autorilor.

Există inclusiv un hashtag pe Twitter, #icanhazpdf, folosit pentru a solicita articole de la alți cercetători mai norocoși. Elbakyan a considerat, pe bună dreptate, că metodele astea sînt primitive, așa că a pus mîna și a făcut ceva. Un site, mai precis, www.sci-hub.bz, care oferă acces, gratuit, la aproape toate articolele științifice publicate vreodată. Tot ce trebuie să faci este să copiezi acolo linkul către scihubarticolul pe care îl cauți, și pada-bum, Sesam se deschide. Site-ul funcționează în primul rînd prin accesarea bazei de date LibGen, care deține peste 48 de milioane de articole științifice piratate. Iar dacă articolul căutat nu e de găsit pe LibGen, Sci-Hub intră direct pe site-ul publisher-ului, folosind parole donate de cercetători norocoși, de la universități mai bogate, și trimite un exemplar și către LibGen, să fie acolo.

Puteți afla mai multe detalii, dacă vă interesează, în articolul ăsta, care-i numește pe Elbakyan și pe site-ul ei “un Robin Hood și un Pirate Bay ale științei”.

Să mai repet încă o dată: un singur articol științific costă și pe la 30 de dolari, bani din care autorul sau universitatea la care lucrează nu văd NIMIC! În cazul ăsta, susțin și eu piratarea în numele științei sau a popularizării ei, fără nici o ezitare.

În aceeași direcție (foarte bună), comisarii UE pentru Știință și Inovație, Comerț și Industrie au decis, la sfîrșitul lunii trecute, ca pînă în 2020 să ajungă să ofere acces gratuit la articolele științifice rezultate în Europa din fonduri publice sau public-private.

Accesul gratuit la articolele științifice este fundamental pentru a facilita colaborarea între cercetători, pentru a remedia nivelul (jalnic) de alfabetizare științifică a populației, pentru a îmbunătăți comunicarea științifică (cam amărîtă, din păcate), pentru a aduce mai aproape de noi toate agerimile pe care le fac nărzii prin laboratoare în așa fel încît viața să ne fie mai lungă, mai bună și mai ușoară.

6 comments

Skip to comment form

 1. ametist

  Am aflat de site acum ceva timp. Mi-a fost f util cand am cautat niste studii din domeniul hematologiei.

 2. Papagal

  O mare afacere !

 3. florin

  Am cautat niste articole din domeniul electronicii, chestii de ultima ora din tehnologiile dezvoltate in ultimii 3 ani, sa ma inspir si eu in unele chestii care nu mergeau asa clasic. Am gasit o gramada de articole, de fapt doar link catre ele, dar nu am avut acces, trebuia abonament la niste site-uri de publishing. Pana la urma am gasit cumva niste crosslink-uri la IEEE si acolo avea compania abonament, am putut sa citesc lucrarile alea ale unor chinezi si coreeni. Vax. Doar titlul era de ele. Nimic util. Cercetare de dragul cercetarii, ca sa nu dam impresia ca stam degeaba pe la vreun master sau doctorat. Baietii aia cercetasera ceva aplicabil pe “gaini sferice, cu pene supraconductoare, in vid”, cum era bancul. Cand am aflat cat costa abonamentul corporate la IEEE … m-a luat cu calduri. Mii de dolari.

 4. Tata Uraniu

  uite, vezi? și de aia e bun Sci-Hub. :D

 5. Simona

  “Tot ce trebuie să faci este să copiezi acolo linkul către articolul pe care îl cauți”… si linkul cum il aflu, please? :(

  1. Tata Uraniu

   Păi, îl cauți cu Google. Ideea e că ai deja linkul la articol, dar nu poți vedea articolul întreg pentru că e cu plată, pe site-ul revistei respective. Tu iei linkul, îi dai paste în sci-hub.bz și ai articolul întreg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: