Dar nu despre pizza e vorba, ci chiar despre anotimpuri. Care n-au fost ale lui Vivaldi, nici ale lui Bruegel, ci ale urmașilor și urmașilor urmașilor noștri, în veacul vecilor. Sau pînă le zăpăcim noi cu încălzirea globală. Da’ partea asta e discutabilă, deci să rămînem la anotimpuri. Ia, dați drumu’ la muzică și citiți mai departe.
[audio:https://www.sciencefriction.ro/wp-content/uploads/2010/11/01-Vivaldi_-Violin-Concerto-In-E-Op.-8_1-RV-269-_The-Four-Seasons-Spring_-1.-Allegro.mp3|titles=01 Vivaldi_ Violin Concerto In E, Op. 8_1, RV 269, _The Four Seasons (Spring)_ – 1. Allegro]
Caragiale e de vină: din cauza crastavechelui lui Marius Chicoș Rostogan, tot poporul crede că anotimpurile se datorează faptului că orbita Pămîntului e o elipsă și că iarna sîntem mai departe de Soare, drept urmare ne încălzește mai puțin. Da’ nimeni nu se gîndește că în timp ce la noi, în nord, e iarnă, la băieții ăia cu fundul în sus din Australia e bine și frumos. Dacă orbita era de vină, n-ar mai face ei surfing în timp ce nouă ne pocnesc caloriferele! În plus, e taman pe dos: întîmplător, orbita Terrei face ca iarna să fim un pic mai aproape de Soare, dar mult prea puțin ca să conteze.
Pe bune, cauza anotimpurilor este faptul că axa de rotație a Pămîntului (linia care unește polii) este înclinată față de planul orbitei cu vreo 23,5o (poza 1). (Desenul nu e la scară, evident.) Din acest motiv, pentru jumătate de an, cîte o emisferă beneficiază de zile mai lungi și mai călduroase, pentru că, totodată, lumina cade „mai vertical“ pe suprafața respectivă: din punctul nostru de vedere, Soarele e mai sus pe cer. Adică aceeași cantitate de radiație luminoasă (care vinde de la Soare) cade pe o suprafață mai mică, pentru mai mult timp, încălzind-o mai tare. E ca atunci cînd ați lua o lanternă și ați proiecta lumina perpendicular sau oblic pe o suprafață (precum în poza 2). Se vede destul de clar cum lumina (care e aceeași, că doar e aceeași lanternă!) cade, atunci cînd raza e oblică față de suprafață, pe o arie mai mare, deci energia cedată suprafeței se dispersează pe o suprafață mai mare, adică încălzește mai puțin.
Faptul că axa e înclinată mai are o consecință, existența a patru zile speciale în fiecare an: solstițiile (cu ziua/noaptea cea mai lungă) și echinocțiile (în care ziua e egală ca durată cu noaptea: fiecare punct de pe Pămînt, cu excepția polilor, petrece douășpe ore în întuneric și douășpe în lumină, vezi poza 3). He-he, dar egalitatea asta este, ca în democrația noastră de Dîmbovița, numai în nume, chestie pentru care natura e di vină. De fapt, la echinocții ziua e un pic mai lungă decît noaptea. Mai precis, cu peste două ore (asta, dacă includem amurgul și zorii). Deci egalitatea e vrăjeală pentru mase și ar fi adevărată doar dacă Soarele ar fi un punct. În lumea noastră imperfectă, soarele e un disc, iar apusul și răsăritul se definesc drept momentele în care nu centrul, ci marginea superioară a discului dispare/apare la orizont. În plus, refracția atmosferică (curbarea razelor în aer, la fel cum o linguriță în ceai pare frîntă) face ca Soarele să pară mai sus pe cer decît este în realitate, lungind astfel ziua (poza 4). Așa că astronomii au mai inventat două zile, numite echiluxe/luxuri, în care ziua să fie, cu adevărat, egală cu noaptea, luînd aceste efecte în calcul. Par egzamplu, anul ăsta echinoxul de toamnă a fost pe 23 septembrie, iar echiluxul a picat cam două zile mai tîrziu. Iar primăvara e invers, echiluxul vine mai devreme. Povestea cu echinoxul are și un collateral damage, și anume pierderea contactului cu unii sateliți de comunicații, care sînt geostaționari, adică se găsesc mereu deasupra aceluiași punct de pe Pămînt. Pentru asta, orbitele lor trebuie să fie exact pe deasupra Ecuatorului. Iar în ziua cea mai egală, se întîmplă ca Soarele să fie fix în spatele lor, ceea ce dă peste cap stațiile de recepție.
Acum, că ne-am lămurit cu egalitatea, să mai spunem și că cele de mai sus explică doar faptul că există perioade în care o anumită zonă primește mai multă sau mai puțină căldură. Nu explică faptul că la Ecuator există cam un singur anotimp, la tropice cam două și în zonele temperate, patru. Despre asta vom vorbi mîine. Și să vă spun ce avem în meniu zilele viitoare: omletă! Sau cum au devenit niște ouă nevinovate victimele legendelor urbane despre echinocții.
6 comments
2 pings
Skip to comment form ↓
Nihilistu'
November 30, 2010 at 17:10 (UTC 2) Link to this comment
Hehe… mi-a placut ca in poza 4 ai desenat omuletul cu carioca mov. Sa inteleg ca pana sa rasara Soarele, omuletul s-a incalzit la Flacara violet? 🙂
Tata Uraniu
November 30, 2010 at 21:57 (UTC 2) Link to this comment
Bună asta, nu m-am gîndit:)). E mov fin’că e solstițiul de iarnă, deci fusese aproape de alegeri:).
Mostrofontz
November 30, 2010 at 20:37 (UTC 2) Link to this comment
Mai, Tata v-a dat Primavara, eu va ofer ceva mai de sezon (toamna):
http://www.youtube.com/watch?v=QOSg7LFgt6Y
Diana
April 19, 2016 at 10:32 (UTC 2) Link to this comment
“Iar în ziua cea mai egală, se întîmplă ca Soarele să fie fix în spatele lor, ceea ce dă peste cap stațiile de recepție.”
Adica cum? pentru cat timp? si de ce numai la echinox? Nu ne faci un desen si pentru treaba asta?
Tata Uraniu
April 19, 2016 at 11:23 (UTC 2) Link to this comment
Sateliții geostaționari stau absolut mereu deasupra unui punct de pe Ecuator. Fix în sus pe boltă. Iar la echinocțiu, și Soarele e fix în sus pe boltă dacă ești la ecuator (punctul cel mai sus pe boltă, dacă te uiți drept în sus, se cheamă zenit). Așa că Soarele și satelitul sînt aliniați, și din cauza radiației intense de la Soare, se fîsîie comunicarea cu satelitul. Nu durează mult, pentru că Soarele călătorește pe cer, cum stai tu și te uiți la el de la ecuator, dar satelitul nu, el stă tot acolo, la zenit. Pentru asta n-am desen. 😛
Diana
April 19, 2016 at 17:31 (UTC 2) Link to this comment
am intees! mersi! credeam ca toata ziua dureaza treaba, si de aia eram in confuzie.
Neveste blânde, anotimpuri, fotografii, PRO TV şi Carol cel Mare | Jurnal roz de cazarmă și nu numai
November 30, 2010 at 15:35 (UTC 2) Link to this comment
[…] 2. Un text de pe Sciencefriction.ro, despre anotimpuri, ilustrat cu nişte desene complicate şi o pizza: aici. […]
Vremuri cu adevărat grele | Science Friction
December 1, 2010 at 16:27 (UTC 2) Link to this comment
[…] « Specialitatea zilei: quattro stagioni! […]