«

»

Sep 24 2015

Great balls of plastic

 

De cîțiva ani, în California e o secetă cumplită. Cum n-a mai fost de peste 1000 de ani. Și ca să facă economie de apă, printre altele, autoritățile din Los Angeles au hotărît să acopere rezervoarele de apă ale orașului cu zeci de milioane de bile negre. Wait a minute, veți zice, de ce negre și nu albe? Negrul absoarbe totul, albul nu absoarbe nimic, reflectă mai toată lumina incidentă. Știți și voi asta, dacă pe căldurile de zilele trecute ați fi purtat tricouri negre, v-ați fi încins mult mai mult decît dacă erau albe. Iar dacă negrul absoarbe totul, înseamnă că acumulează mai multă căldură decît bilele albe, și ar produce mai multă evaporare a apei din bazin, corect?

150819 sf

Nu prea. În primul rînd, bilele alea nu se cheamă “anti-evaporare” ci “de umbră”. Shade balls. Pentru că rolul lor nu este să împiedice evaporarea, ci să ofere protecție apei. Razele ultraviolete accelerează procesul prin care clorul (folosit pe post de antibiotic) din apă reacționează cu bromurile (și ele prezente pe-acolo). Din procesul ăsta rezultă bromați, care au efect cancerigen destul de nasol. Iar bilele negre fac exact asta, împiedică mai toate radiațiile din lumina soarelui să ajungă la apă.

În plus, uite o chestie la care nu ne-am fi gîndit: bilele negre fac, de fapt, ca temperatura apei din rezervor să fie mai mică! Apa nu se încălzește direct de la soare. Razele trec prin ea, încălzesc fundul rezervorului, care iradiază căldura și încălzește apa de jos în sus. Mai întîi se încălzesc straturile de la fund, apoi astea (cu densitate mai mică, că vor fi mai calde) se ridică la suprafață, apa mai rece coboară, e încălzită la rîndul ei… Bilele negre absorb mai toată lumina care pică pe ele și se înfierbîntă, deci încălzesc un strat superficial de apă. Apa asta rămîne sus, iar spre fundul rezervorului temperatura rămîne mai scăzută. Iar umbra reduce și evaporarea. Deci se pierde și mai puțină apă așa.

Drăguță soluție. Dar problema reală nici măcar nu e aici. Ci în faptul că 80% din apa consumată în California se duce în agricultură. 82% din producția mondială de migdale vine de-acolo. Și peste 95% din nucile, fructele de kiwi, prunele, țelina și usturoiul consumate în State. De fapt, 75% dintre fructele americanilor și o treime dintre legume provin din apa aia pe cale de dispariție. Vă dați seama în ce hal le va afecta chestia asta dieta, una dintre cele mai sănătoase din lume?

Text apărut în Cațavencii din 19 august 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450