«

»

Jul 02 2015

Dragoste la prima vedere a unui cățel

love hormoneAcum cîteva săptămîni, v-am povestit despre hormonul iubirii, oxitocina. Vă spuneam atunci că este hormonul care crește încrederea între parteneri și dorința de a se giugiuli. Tot oxitocina le determină pe mame să se poarte matern și pe bărbați să mănînce mai sănătos. Și îi încurajează pe șoarecii alcoolici să devină abstinenți. Da, cercetătorii au transformat niște șoareci în mici alcoolici pentru cauza științei. De aia este știința frumoasă.

man dogEi, a apărut și prima dovadă a efectului oxitocinei interspecii. Între om și cel mai bun prieten al lui, cîinele. Care se uită o dată la tine, cu ochii ăia milogi, și gata, te-a topit, te-a făcut pilaf. Se pare că totul se întîmplă grație oxitocinei. Un cercetător japonez a luat treizeci de cîini (și pe stăpînii lor) și le-a măsurat nivelul oxitocinei în urină. Apoi i-a trimis la joacă și a constatat că stăpînii care au fost priviți cel mai mult de cîinii lor au înregistrat cea mai mare creștere a nivelului de oxitocină. Din cauza asta, ei au petrecut mai mult timp uitîndu-se înapoi la cîine, al cărui nivel de oxitocină a crescut și el.

Foarte interesant, experimentul nu funcționează cu lupi, chiar dacă aceștia au fost crescuți în jurul oamenilor. În ciuda unei vieți literalmente de cîine, lupii nu îi priveau pe stăpîni în ochi aproape deloc, iar privirea lor nu ducea la creșterea nivelului de oxitocină în oameni. Mecanismul ăsta interspecii cu oxitocina funcționează doar cu cîinii domestici.

dogTeoria cercetătorilor este că, de-a lungul evoluției cîinelui pe lîngă casa omului, noi i-am tot selectat, alegînd cîinii al căror comportament ducea la creșterea de oxitocină. Care creștere se întîmpla și atunci cînd cîinii ne priveau în ochi.

Pentru lupi, privitul în ochi este perceput ca o amenințare. Dar este posibil ca puii mici să comunice cu mama prin priviri care să ducă la cercul virtuos de creștere a oxitocinei, exact cum fac bebelușii umani cu mamele lor. Iar pe măsură ce lupișorii cresc mari, mecanismul dispare, cam cum dispare toleranța la lactoză la peste 60% din oameni cînd nu mai sînt alăptați la sîn.

baby-and-dog-surprised-700x467Studiile arată că trăsăturile de cățeluș reprezintă un avantaj evolutiv pentru cîini. De exemplu, în adăposturi, cîinii cu moacă “de bebeluș” ajung mereu să fie adoptați primii. Și, aparent, în procesul de domesticire oamenii au preferat, mereu, cîinii cu trăsături cît mai de pui. Deci și capacitatea de a privi în ochi a devenit o trăsătură selectată, aveau mai mult succes (și acces la hrană) cîinii care reușeau să declanșeze în oameni o reacție aproape parentală. De fapt, experimente de scanare a creierului arată că aproape aceleași zone devin active cînd unei mame i se arată, pe rînd, poze ale copilului sau cîinelui ei.

Concluzia care se desprinde de aici? Nu știu, poate că ar trebui să exersăm mai mult privirea aia miloagă… :D

Text apărut în Cațavencii din 6 mai 2015.

8 comments

Skip to comment form

 1. Andu YY

  Salut tata uraniului :-)

  pana la urma au ” prins” bosonul Higgs la LHC?
  Stephan Hawking deja a zis ca-i achita 100 usd lui Mr. Higss in urma pariului in care SH zicea ca nu este nici un boson particula lui D-zeu.
  eu tin cu SH , nu cu Mr. Higgs ( nici lui nu-I venea sa creada ) :D

  1. Tata Uraniu

   Eu așa știu, că la CERN au găsit Higgs-ul, pe la 125 GeV. Deci Ștefan Șoimînd a cam pierdut pariul, aia e. :D El a mai pierdut unul, acum vreo 40 de ani, cu Roger Penrose, parcă, cum că Cygnus X1 n-ar fi gaură neagră. (a vrut să se asigure că dacă nu e, deși teoria lui așa spunea, măcar se alege cu ceva: un abonament de un an la Penthouse, parcă).
   LATER: am verificat (postasem povestea :D ): nu era Penrose, era Kip Thorne, iar abonamentul la Penthouse nu l-a luat, ci l-a dat. Ideea era că dacă Cygnus X1 nu e gaură neagră, el cîștiga pariul și primea abonament la Private Eye. A pierdut.
   https://www.sciencefriction.ro/2010/11/01/hawking-gaurile-negre-si-penthouse/

   1. Andu YY

    Neata si mersi Nic
    Era cam vanzoleala prin 2013 cand au anuntat LHC ca “s-ar parea” ca l-au revelat pe boson.
    Dar au zis ca au sute de mii de poze de cercetat si impart treaba si cu alte lab care au primit felii de analizat.
    Ma asteptam sa apara Marea Teorie , cu explicatia de ce au obiectele masa ,de gravitatia ne atrage.
    Dar daca nu ne atrage?
    cred ca ai mai mult access decat mine la informatii in domeniu.
    Toate bune
    ae

   2. Tata Uraniu

    “s-ar părea”, la ăștia, înseamnă confidence de vreo 95%, în genere. :D
    Teoria există: obiectele au masă din cauza lu’ bosonu’ Higgs. Iar, pînă una alta, gravitația atrage. energia “neagră” nu atrage, da’ deocamdată nimeni nu prea are habar ce e asta. :)

   3. Andu YY

    tulburatoare gravitatia asta!

    faceam si eu o speculatie cand ziceam ca daca nu ne atrage. :wink:
    Stii , demonstratia cu Hemisferele de Magdeburg.
    Multi spectatori la inceput credeau ca se atrag puternic cele 2 bucati de sfera de nu reusesc 24 de cai ( 12 si 12) sa le desparta :D
    cand de fapt presiunea aerului lucra acolo!
    mde ., multe miracole in Universul asta al nostru, gravitatia fiind inca pe locul intai

   4. Tata Uraniu

    Daaa, gravitația îi mare minune!

 2. Andu YY

  yes Sir :-):-)

 3. George

  De curand amvazut un mic video pe Youtube cu cel mai mic caine din lume sau ceva de genul. Era cam cat o cutie de cola la 0.33, avea niste ochi mari care se holbau insistent la tine si parca iti venea sa dai repeat incontinuu la cat de adorabil era.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: