Zilele astea plouă în continuu, de nu mai ştiu ăştia ce culori să bage la codurile meteo. Dar dacă vă place, ca şi mie, să vă plimbaţi prin parc după ploaie, poate aţi remarcat mirosul ăla fain, de “după ploaie”. Şi totuşi, de unde vine şi de ce nu miroase mereu aşa?
În primul rînd şi cel mai uşor de detectat în oraş, după o furtună, este mirosul de “curat”. Nu, nu e din cauză că apa mai spală niţel oraşul în locul REBU-lui. De fapt, este vorba de ozon, trei atomi de oxigen lipiţi împreună de către fulgere. Altfel, în mod obişnuit, ozonul stă în straturile înalte ale atmosferei şi ne apără de radiaţiile UV nasoale de la Soare şi nu numai. Aici, jos, e toxic, dar uneori este produs de către maşini (mirosul puţin înţepător din intersecţii e de la ozon) sau, cum spuneam, de către fulgere. Miroase a “curat” pentru că, de fapt, seamănă la miros cu clorul. Şi vă aduce aminte de culoarele liceului. Sau, cel puţin, mie de asta îmi aduce aminte.
Al doilea miros al ploii e, de fapt, al pămîntului. Mirosul ăla de cernoziom reavăn (ha, vă place asocierea? aţi uitat de cernoziomul de la lecţiile de geografie!), de pămînt umed întors cu plugul. Relax! Aşa miros, de fapt, nişte bacterii din sol. Iar mirosul e cu atît mai intens cu cît a fost, înainte de ploaie, o secetă mai lungă. Pentru că în perioadele de secetă, anumiţi microbi produc spori. Cu cît a durat mai mult seceta, cu atît au fost generaţi mai mulţi spori. Dar mirosul nu este al sporilor, ci al unei substanţe produse în timpul “fabricării” sporilor, substanţă numită geosmină. Poate aţi remarcat, totuşi, că dacă vă aflaţi într-o pădure, după ploaie, parcă mirosul de pămînt ud e mai tare decît cel de “curat”. Logic, nu e prea curat în pădure, dar există destul de mult pămînt, nu? 🙂 Nu, de fapt nasul uman e mult mai sensibil la geosmină decît la ozon, şi pe-acolo e pur şi simplu mai mult pămînt decît în oraşe.
Al treilea miros al ploii este al ierburilor. Care secretă diverse uleiuri, printre ele la loc de frunte se situează unul cu atrăgătorul nume 2-izopropil-3-metoxi-pirazină. Da, de-aia oamenii de ştiinţă i-au spus “petrichor” de la “petros” –piatră, şi “ichor” – sîngele auriu al zeilor. Pentru că e ca un ulei galben pe care ocercetătorii l-au extras prima dată din argilă: plantele îl secretă în vreme de secetă, el se scurge în “pietre” şi se evaporă din sol cînd plouă, împreună cu geosmina. Aparent, petrichor-ul încetineşte creşterea plantelor, şi se crede că ele îl secretă pe secetă ca să nu-şi împrăştie seminţele în vremuri de restrişte.
Nu, am verificat, se pronunţă “petrichor”, deşi am fost tentat să-l pronunţ “petrişor”. Însă, mai potrivit pentru inundaţii ar fi fost să se pronunţe “Cătălin Radu Tănase”, parcă el se lupta cu puhoaiele pe la TV.
Aşa, deci mirosul ploii este, de fapt, al ozonului, al pămîntului şi al ierburilor. Şi e atît de plăcut încît pariez că există deja parfumuri “Après la pluie”. Dacă nu, ce mai stăm? Cum altfel să-i punem în contact pe orăşeni cu natura?
Text apărut în Caţavencii din 4 iunie 2014.
8 comments
Skip to comment form ↓
creola
July 8, 2014 at 16:50 (UTC 2) Link to this comment
Am inteles TOT…,insa raman la: “Ce fain miroase ploaia!” 😀
Hash
July 9, 2014 at 05:10 (UTC 2) Link to this comment
😳 (Ozonul) „produs de către maşini (mirosul puţin înţepător din intersecţii e de la ozon)”??
Omule, habar n-ai ce și cum se poate produce ozonul! Cu electicitate, da. Cu mașini… nici măcar cu cele Tesla.
Ozonul seamănă la miros cu clorul??
OK, cred c-ai fost prin destule bude ca să știi cum miroase clorul, dar, crede-mă, ozonul n-are nimic olfactiv de-a face cu clorul!
Nici măcar n-avem un cuvînt pentru mirosul ozonului… Din punctul ăsta de vedere, e la fel ca leușteanul: leușteanul miroase a leuștean iar ozonul a… ozon!
Tata Uraniu
July 9, 2014 at 10:09 (UTC 2) Link to this comment
Omule, uite ce zice şi wikipedia, printre altele:
“Most people can detect about 0.01 μmol/mol of ozone in air where it has a very specific sharp odor somewhat resembling chlorine bleach.”
“Ozone precursors are a group of pollutants, predominantly those emitted during the combustion of fossil fuels. Ground-level ozone pollution (tropospheric ozone) is created near the Earth’s surface by the action of daylight UV rays on these precursors. The ozone at ground level is primarily from fossil fuel precursors”
şi încă:
“Low level ozone (or tropospheric ozone) is an atmospheric pollutant.[23] It is not emitted directly by car engines or by industrial operations, but formed by the reaction of sunlight on air containing hydrocarbons and nitrogen oxides that react to form ozone directly at the source of the pollution or many kilometers down wind.”
Deci, să reluăm: întîmplător am habar cum se produce ozonul, nu e nevoie musai de electricitate, şi da, seamănă la miros cu clorul. Altceva?
calin
July 9, 2014 at 09:59 (UTC 2) Link to this comment
Nu-mi place mirosul de dupa ploaiei… n-am sensibilitatea necesara. Ba, in padure mi se pare chiar gretos. Iar acum ca mi-ai amintit si de culoarele liceului sau scolilor din romania chiar nu-mi place. Sigur inteleg totusi importanta clorului dezinfectant.
Dar urma… si un dar… imi place sa stiu explicatiile anumitor fenomene. La inceput credeam ca o sa scrii ca ozonul e parfumat din calea-afara – cand eu citisem ca miroase asemeni clorului intr-o carte de Asimov (stiintifica, nu SF) – dar ai venit cu informatia exacta… si ma bucur sa completez informatiile de aici… 🙂
Numai bine!
Mark 3000
July 10, 2014 at 16:23 (UTC 2) Link to this comment
Exista -»Un Jardin Apres la Mousson de la Hermes
roxana
July 11, 2014 at 21:19 (UTC 2) Link to this comment
Multumesc pentru informatie!!!! habar n-am avut cum se ajunge la “mirosul ploii”.
Eu nu am sesizat “aroma” de Clor si nici nu o voi cauta-o in viitoarele ploi :).
Tata Uraniu
July 13, 2014 at 13:36 (UTC 2) Link to this comment
Nu e clor. e mirosul “de curat”, pe care noi îl asociem cu clorul. Ozonul miroase puţin înţepător, seamănă doar cu clorul.
Oana B
August 12, 2016 at 14:01 (UTC 2) Link to this comment
Am cate un orgasm intelectual de cate ori te citesc!