«

»

Dec 16 2013

Ziua în care Pămîntul s-ar opri

Vă ziceam data trecută ce s-ar întîmpla cu oceanele lumii dacă Pămîntul s-ar opri. Adică o zi ar dura cît un an. Sau, ca o variantă mai plauzibilă, pentru că asta cu opritul e cam imposibilă, dacă rotaţia Terrei s-ar sincroniza cu revoluţia în jurul Soarelui. Adică să ajungă la situaţia în care ar arăta Soarelui mereu aceeaşi faţă, cum face Luna astăzi cu Pămîntul. Ce urma să se întîmple era formarea a două oceane uriaşe la poli, în timp ce ecuatorul ar fi rămas pe uscat.

Dar asta ar fi cea mai mică dintre problemele ridicate de un astfel de scenariu. Să reluăm: Pămîntul îşi încetineşte rotaţia. De la 24 de ore, cît durează acum o tură în jurul axei, ajunge la 365 de zile. Asta nu e imposibil, de fapt chiar asta se întîmplă, toată bîţîiala apei cu mareele ei consumă energie încet, dar sigur. La fel, mareele de nesesizat ale scoarţei: odată cu fiecare maree, scoarţa de sub noi se ridică şi ea, cu vreo 25 de centimetri. Ei bine, energia consumată cu ridicatul mărilor şi a uscatului trebuie luată din ceva. Iar acel ceva este rotaţia în jurul propriei axe. Astfel că Pămîntul se roteşte tot mai încet, iar ziua se lungeşte. Dar nu vă îngrijoraţi, încă nu vi se lungeşte programul de lucru: procesul de încetinire este foarte lent, ziua va avea 25 de ore abia peste 140 de milioane de ani. Însă încetinirea este inexorabilă: acum 4,5 miliarde de ani, pe cînd abia se formase Pămîntul, o zi avea doar 5 ore!

Dar hai să ne întoarcem la scenariul nostru miniapocaliptic. Terra se blochează cu aceeaşi faţă către Soare. Marele nostru noroc (mă rog, al urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor) va fi că treaba asta se întîmplă foooooaaaaaarteeeeee lent. (Atît de lent că, pînă să se întîmple, explodează Soarele).

sf131204Dacă cineva ar opri, cumva, rotaţia Terrei brusc, ar fi destul de nasol. Puteţi calcula şi voi ce viteză liniară are Terra la Ecuator: un punct fix de pe sol parcurge vreo 40.000 de kilometri în 24 de ore, vezi poza. Asta înseamnă o viteză de vreo 1600 de kilometri pe oră. Toate chestiile fixe de la ecuator au, de fapt, viteza asta. Pe măsură ce mergem spre poli, viteza liniară scade pînă la poli, unde e zero. Polii sînt pe axa de rotaţie, nu se învîrt în jurul ei. Ei, dacă o mînă uriaşă ar prinde, cumva, Terra şi ar opri-o brusc, tot ce e pe suprafaţă ar avea tendinţa să meargă mai departe. Cam ca voi, în autobuz, cînd şoferul frînează brusc. Doar că totul ar vrea să continue să meargă cu 1600 de kilometri pe oră. TOTUL. Aerul şi apa, în primul rînd. Adică ar urma nişte vînturi şi tsunami-uri de care n-au mai existat vreodată. Apoi la fel s-ar întîmpla cu cădirile, pădurile, solul din jur. Tot ce nu-i fixat în scoarţa Terrei va zbura. Cam dur, nu? Noroc că, în afară de un super-impact, scenariul ăsta e exclus. Aşa că data viitoare explorăm ce s-ar întîmpla în varianta mult mai plauzibilă în care Pămîntul se opreşte încetişor.

Text apărut în Caţavencii din 4 decembrie 2013.

3 comments

 1. catalin

  Terra se blochează cu aceeaşi [viteza?] faţă către Soare.

  Mi-am adus aminte ca voiam sa intreb, la postul cu apa, cum sint obtinute cifrele alea? Mai clar, cum poti estima ca pe Pamint exista nu stiu cita apa? Ca pare cu totul diferit de cum ai estima de exemplu cite picaturi de apa ai intr-un pahar, unde poti numara picaturile dintr-o cantitate mica si dupa aia inmultesti.

  1. Tata Uraniu

   Nu ştiu sigur, dar aş ghici aşa: există sateliţi care au cartat FOARTE PRECIS fundul oceanelor. Dup-aia e doar o chestie de calculator puternic (de care sînt destule) şi de rupere a oceanului în coloane mici, de cîte un metru-pătrat suprafaţă, gen, ca să le calculeze volumul şi apoi să le adune pentru a obţine volumul total de la fundul oceanului pînă la suprafaţa mării. Dacă ştii volumul, e evident banal să afli masa totală.

   1. Ottonelu

    Exact asa calculează și canadienii ăștia la Roșia Montana, bineînțeles cu coeficientizarile de rigoare, a masei de aur pur extras în viitor di zacamant, tu-le mu… de vrem, de nu vrem! Mai ales nu vrem. Trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450