«

»

Aug 01 2013

Mă numesc roşu de buze

De vreo cinşpe ani circulă prin diverse ziare – şi, mai nou, pe net – informaţia că “în cursul vieţii, o femeie ajunge să înghită pînă la trei kile de ruj”. Interesant, ce să spun, la fel ca faza ailaltă, că în fiecare an, înghiţim în medie cam 8 păianjeni în somn.

Doar că niciuna dintre cele două poveşti nu este adevărată.

spidersAsta cu păianjenii e o fază clasică: în 1993, o ziaristă revoltată a scris despre omniprezenţa listelor de “fapte” care circulau pe email şi despre cît de uşor le acceptăm ca adevăruri fără o minimă verificare. Pentru a exemplifica, şi-a creat propria listă de “fapte”, printre care şi povestea asta cu păianjenii. Care a ajuns, – ce ironie! – unul dintre cele mai circulate pseudoadevăruri din online.

Dar să revenim puţin la rujul pe care-l înghit gagicile. Şi, probabil, şi cîţiva băieţei care dau de ţoalele mamei, cînd nu-i acasă. De fapt, povestea care tot circulă pe net are variante ca Mioriţa: o să găsiţi că femeile înghit între 1,5 şi 4,5 kilograme de ruj în toată viaţa lor. Noi o să facem acum un calcul foarte simplu (are doar înmulţiri şi împărţiri, promit!) care dovedeşte cît de aberantă e povestea asta.

lipstickS-o luăm metodic: un tub de ruj are cam 3 grame de smac. Asta înseamnă că sînt cam 333 de rujuri într-un kilogram. Deci o femeie ar trebui să mănînce în cursul vieţii ceva între 500 şi 1500 de rujuri întregi. Oameni mai preocupaţi de subiectul ăsta decît noi au constatat că dintr-un ruj obişnuit obţii vreo 400 de aplicări. Adică în cursul vieţii “cosmetice” a unei femei medii, ar trebui să aplice ruj de 200.000-600.000 de ori. Dacă luăm o viaţă de pavoazare cuprinsă între 15 şi 70 de ani (55 de ani), asta se traduce în 20075 de zile, adică între 10 şi 30 de aplicări de ruj pe zi. Iar asta presupune că tot rujul de pe buze ajunge în stomac, nu şi pe pahare, gulere de bărbaţi de la birou sau dischete demachiante, seara la culcare. Fără pauză: cinzeci şi cinci de ani, zi de zi, fie soare, fie nori, femeia se opreşte de 10-30 de ori din ce face ca să se mai dea niţel cu roşu de buze, pe care apoi îl înghite. Scuze, da’ cred că nici Bianca Drăguşanu nu înghite atît de mult ruj.

Text apărut în Caţavencii din 24 iulie 2013.

 

2 comments

  1. madlenec

    Ha ha ha asta-i chiar o aberatie ! Cine l-o fi gandit o fi avut niste justificari de dat pe banii cheltuiti din cine stie ce proiect si o fatat creierul o asa minunatie! Hai ca-i haios!

  2. Maria

    Tareeeee !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: