«

»

Oct 01 2012

Știi de ce revii la coral?

Ce ne mai place să vorbim despre încălzirea globală! De fapt, am găsit recent chestia asta, nu e “global warming” ci “global weirding”, că exact asta se întîmplă. Vremea pe planetă s-a dat peste cap complet: ba vin brusc ploi, vijelii și tornade și stau foarte puțin, ba trecem prin perioade de o secetă cruntă… Ba e cîte o iarnă foarte cruntă, ba sînt niște călduri anormale pentru orice perioadă a anului.

Cred, în continuare, că oamenii sînt de vină, cu industrializarea asta sălbatică, fără nici o grijă față de mediu. Vrăjelile cu sursele externe de încălzire sînt exact asta, vrăjeli. Pentru că ciclurile Milanković sugerează că acum ar cam trebui să intrăm într-o mică epocă de gheață, și, surpriză, chestia asta nu numai că nu se întîmplă, ba e taman pe dos: toată lumea se topește, s-au spart toate recordurile trecute iar Polul Nord rămîne fără gheață mult mai repede decît ne-am fi închipuit acum trei ani.

Dar, de fapt, nu vreau să vă mai bat la cap cu prostii din astea. În fond, nu sînt decît invenții ale liberalilor verzi, datele istorice sînt contrafăcute sau, în cel mai bun caz, citite cu rea-credință și nu se întîmplă nimic nasol, iar dacă se întîmplă nu e vina oamenilor, care n-au nici o responsabilitate și nici un motiv să pună dreacu’ mîna să facă ceva.

Altceva voiam să vă spun: mai aveți doar cîțiva ani să faceți scufundările alea pe care le amînați de ani de zile. Nu de alta, dar creșterea temperaturii și acidității oceanelor, provocate de excesul de dioxid de carbon, duce foarte rapid la albirea definitivă a coralilor. Care încă nu mor ei din asta, dar nici frumoși, numa’ buni de un snorkeling, nu vor mai rămîne. Orice deosebiri există între imaginile de mai jos vor rămîne doar în cărțile de istorie.

Textul ăsta a mai apărut și în revista Cațavencii din 19 septembrie 2012.

4 comments

Skip to comment form

 1. Harja Adriana via Facebook

  trist

 2. Harja Adriana

  trist

 3. Savoir Faire

  Auzisem intr-un documentar ca starea normala a planetei a fost mereu una “turbo”, si perioada in care traim noi nu este decat o anomalie pe care noi o percepem ca o normalitate tocmai pentru ca traim in ea.

 4. Tata Uraniu

  Măi Savoir, io n-am auzit nicăieri faza cu turbo. da’ din cîte știu eu, mai toate modificările climatice serioase s-au întîmplat pe sute de mii de ani, iar ce se întîmplă acum, pe decade, mi se pare nițel cam repede. Da’ poate nu-s io informat bine. 😕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450