«

»

Nov 11 2010

Beauty is in the eye of the beer-holder

Vin sărbătorile. Poate ați sesizat deja, dacă ați trecut pe la mall-uri, unde, încă înainte de începerea postului Crăciunului s-a dat dezlegare la cumpărături. Și cum mai toată lumea suferă de holiday blues, cei singuri recurg la scufundarea în diverse locante pentru că – nu-i așa? – Crăciunul arareori vine cu un/o partener/ă la pachet. Drept urmare, Tata Uraniu vă explică acum, pe baze științifice, de ce după cîte o noapte printr-un bar vă mai treziți a doua zi în pat cu un străin care mai are și defectul de a fi urît ca naiba.

Efectul este cunoscut, în lumea celor care frecventează așa-numitele baruri pentru agățat (singles’ bars), sub fermecătorul nume de „ochelari de bere“. Mai precis, ochelari din fund de sticlă de bere. Care va să zică, are de-a face cu efectul, destul de frecvent întîlnit, al alcoolului asupra criteriilor estetice ale consumatorului. Dar nu doar cantitatea de alcool ingerată este esențială pentru a face trecerea de la „urît cu spume“ la Adonis/Elena din Troia. Iluminarea barului, propria acuitate vizuală, distanța pînă la target și ceața de țigară din local sînt, toate, factori importanți în reevaluarea frumuseții celor din jur. Cel puțin așa susțin cercetătorii (evident, britanici) de la Universitatea din Manchester. (Ca o paranteză, la cît bagă în ei britanicii, era firesc, zicem noi, ca primele studii din domeniu să apară în Bătrînul Albion.) Iată și formula efectului, pe care-am scris-o io într-un bar, pe-un șervețel (memorați-o, poate vă va ajuta 8) ):

Să explicăm: An este numărul de unități de alcool (halbă de bere/pahar de vin/shot de tărie) consumate. d este distanța pînă la obiectiv. S este nivelul de fum din încăpere, 0 (zero) reprezentînd o cameră fără fumători, 10 fiind echivalentul ceții de săptămîna trecută. L este luminanța persoanei căreia-i faceți ochi dulci (luminanța e, pe scurt, cantitatea de lumină care e emisă/reflectată pe unitatea de unghi solid… da, e complicat, de-aia nu intru în detalii, cum ar fi să vă spun că se măsoară în candele/m2). Și, cu voia dumneavoastră, ultimul parametru pe listă: Vo, acuitatea vizuală Snellen (în notație decimală, 1,00 e o vedere normală, 0,5 abia te trece examenul auto). Factorul de înfrumusețare (Fî) variază de la sub 1 la peste 100. Între 1 și 50 cineva în mod normal neatractiv este mai puțin antipatic. Peste 51 însă, țintele, de altfel neplăcute ochiului, devin brusc mult mai atractive. Peste 100 vorbim deja de Naomi Campbell și alte alea. Dar să vă arătăm un calcul simplu: într-un bar obișnuit, semi-întunecos și afumat ca pe la noi, după cinci beri, pentru o persoană la un metru și jumate, Fî-ul va fi de 55. După a șasea bere, se face deja 79. Acum înțelegeți cît de gravă e situația? În încheiere, o glumiță: știți cum se denumește corect politic un urît? Aesthetically challenged. Dar unul incredibil de urît? Aesthetically defetead. Și, ca-n episodul ăla din Seinfeld cu dentistul, Tata Uraniu își permite să facă bancul ăsta, fiind inclus, probabil, într-una din cele două categorii. Asta pînă după a cincea bere. 😉

10 comments

Skip to comment form

  1. badmf

    episodul ala cu assman? 😆
    si baga si video:
    http://www.youtube.com/watch?v=DO6LF54ByhM

  2. Sandman

    Mi-am adus aminte de raspunsul unui amic ceva mai puriu. La intrebarea “ce parere ai despre X ?”, el a replicat simplu: “La varsta mea crezi ca imi pot permite sa mai am pareri negative cand e vorba de femei ?”

  3. Tata Uraniu

    :)) bună asta, Sandman!

  4. Roberto

    eu din articolu asta inteleg ca mos craciun nu ne aduce curve perverse misto da ne aduce bere sa le vedem asa pe nasparlii.

  5. chat noir

    n-ai inteles nimic. mos craciun nu exista!

  6. chat noir

    taicule, e clar, trebuie sa bagi ceva si despre spalatul vaselor.
    azi, nevasta-mea invartea o cratita desupra chiuvetei. o intreb daca o descanta? imi raspunde ca nu, doar umbla la vascozitate.
    (in urma topirii fortelor de frecare la o pastrama de berbecut)

  7. Vin Diesel de regiune superior

    Chiar, a propos: de ce credeti voi ca, de obicei, cele mai multe nunti au loc toamna, prin octombrie-noiembrie, asa? Ca sa fie inainte de Postul Craciunului? Da, OK, si asta, dar adevarul e ca acu’ e vinul nou, mult si ieftin! Nu-i doar o chestie de strategie, ca sa iasa mai mica nota la consumatia generala: n-ati remarcat ca, in cele mai multe cazuri, de vin se ocupa TATAL MIRESEI?
    Cind tinarul se trezeste din euforie, deja e prea tirziu, faptul a fost deja consumat, la fel si vinul…

  8. Errorbar

    Si sigma, sigma, taica, unde e? Sa inteleg ca fundurile de halba confirma cu varf si indesat .. propagarea erorilor? :mrgreen: 😉

    1. Tata Uraniu

      :)) Erorile se propagă oricum, sigmă-nesigmă. Io cred căîn modelul ăsta teoretic oamenii au fost aproximați cu niște biluțe, și de-aia n-avem calcul al erorilor. 😀

  9. Errorbar

    Eu propun sa se introduca derivatele cu bilutze inca de la clasa a 5a ca sa se obisnuiasca tot pustanul cu privitul prin fundu’ de halba cand se face (mai) mare si in acest fel sa se reduca erorile la un nivel ..less challenged 💡
    Traiasca matematica fara matematica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450