«

»

Jul 08 2016

Călătorie spre centrul Pămîntului și dincolo de el

V-ați întrebat vreodată cît timp v-ar lua ca să călătoriți pînă în partea celalaltă a Pămîntului? Cu avionul, ar dura vreo 22 de ore. Dar dacă ați putea să străpungeți Pămîntul prin centru?

Nu e cazul să scoateți manualele de prin ungherele prăfuite în care le țin anticariatele unde le-ați vîndut. Henry de la minutephysics a făcut calculele pentru voi. (Mai jos e filmulețul cu toată mate-fizica, dar îl puteți sări dacă înclinațiile voastre sînt în partea fix opusă. Următorul e fără ecuații.)

Poate o să vă surprindă, dar răspunsul (teoretic) la întrebarea “cîte minute vă trebuie pentru a trece prin centrul Pămîntului dintr-o parte în alta?” este 42. :) Da, 42, exact răspunsul la întrebarea despre sensul vieții din “Ghidul autostopistului galactic”. (dacă n-ați făcut-o pînă acum, NE-A-PĂ-RAT citiți cartea asta. Douglas Adams e autorul).

Sună too good to be true, și așa și este. 42 e un răspuns teoretic, care consideră că Terra e la fel de densă peste tot. De fapt, într-o aproximație mai corectă, călătoria durează 37 de minute. Și într-o aproximație ȘI mai corectă, 38 de minute și 6 secunde (după cum poate ați văzut deja dacă ați avut curajul să treceți prin matematica de mai sus). Aici e un filmuleț fără mate, doar cu fizică povestită, în care Michael de la vsauce vă explică împreună cu Henry exact cum se desfășoară, teoretic, călătoria prin centrul Pămîntului.

Teoretic. În practică, n-o să se întîmple niciodată. Sau hai, never say never, n-o să se întîmple prea curînd.

Dacă poveestea nu vă e suficient de clară, nu vă sfiiți, întrebați ce vă doare! Găsim răspunsurile împreună.

Oricum, dacă nu știți cele două canale de Youtube de mai sus, în care fizica e povestită supermișto, uite ce puteți să faceți uichendul ăsta. Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: