«

»

Apr 13 2011

O picătură de radioactivitate într-un ocean de prostie

Nu știu dacă ați avut răbdarea (sau ghinionul) să urmăriți știrile de ieri de pe orice canal cu mofturi de seriozitate. Dacă nu, vă spun eu ce-ați pierdut: s-a găsit iod radioactiv în România, vezi bine, provenit de la accidentul nuclear de la Fukushima! Haoleooo! Săriiiți! Fugiiiți! Ce ne faceeem?

Păi, simplu: în primul rînd, nu ne mai uităm la televizor. Că pe praful ăsta, orice rahat devine știre. Orice papagal de prezentator convins că un rem e o formație de muzică care ne doare pe toți ajunge expert în fizica nucleară și efectele razelor gamma asupra crăițelor. Așa era ieri, par egzamplu, una dintre fetele de la Realitatea: oricît încerca unu’ s-o convingă că nu e cazul să fugă panicată din cameră, fata nu voia decît asta. Omul se chinuia să-i explice de ce măsurătorile vin de la Slănic Prahova, ce înseamnă ele, cum totul e OK, ea – nu-și-nu, că e producția de lapte de oaie a țării în pericol acum, în ajunul Paștelui.

Deci, s-o lămurim repede, pînă nu dau extratereștrii peste noi, că iar n-avem tichiuțele de staniol pe cap. Uite, de fapt, o lămurește foarte elocvent Mircea Penția, aici: prezența măsurată a iodului radioactiv în apa de ploaie este echivalentă cu prezența unei picături (să zicem tot de iod, na, că gazul e movaliu și s-ar vedea bine) într-un rîu lat de un kilometru, adînc de 10 metri și, țineți-vă bine, lung de 100.000 de kilometri! Adică numa’ de două ori și jumate cît circumferința Terrei. Pentru cei care nu-s chiar cele mai strălucitoare becuri din instalația de Crăciun, ca și pentru prompteriștii de pretutindeni, circumferința Terrei e lungimea Ecuatorului.

Singura concluzie firească a acestor măsurători, în fond și la urma urmei? Avem detectoare grozave și știriști grozav de ignoranți. Aaa, mă scuzați, de fapt asta nu e o știre.

6 comments

Skip to comment form

 1. camouflage

  Un coleg şi-a comandat din Ucraina un contor Geiger. Acum umblă doar cu el în buzunar. :)))
  Placheţii de frână nu şi-i schimbă…dar macar se asigură că nu intră-ntr-un pom radiat.
  Nu aveţi careva o bară de uraniu să-i fac o farsă? :))))))))))

 2. Tata Uraniu

  😆 N-ai nevoie de o bară de uraniu, nu vezi? Ia și tu niște lapte de oaie, ceva…

 3. Sandman

  Daca nu mai dizvorteza inca o data pepe si oana, iri si monica n-au mai produs nimic nou, sezonul la violuri e slab, e buna si o radiatie ,sa merge treaba si ratingul sa se scoale la ceruri.

 4. Mariana

  Eu am la mine acasã unde locuiesc cu domiciliul un buton pe peretele zidului, dacã-l apãs se face luminã în odaie. Am auzit la televizor cã chestiile radioactive lumineazã. Credeti cã ar trebui sã nu mai apãs butonu’ ?

 5. George

  Pentru cei care tin minte Cernobil…Un prieten de-al meu lucra la Laboratorul de Medicina Nucleara de la Institutul Oncologic. Era fizician. Toti conducatorii PCR atunci mergeau la el si se masurau, il rugau sa “dea cu Geigerul”. Dupa aceea il rugau sa mearga sa dea cu “Geigerul” si in masinile lor pentru ca au fost la padure de 1 Mai. (Psihoza majora a Cernobilului a fost de 1 Mai). Sper ca istoria nu se repeta , dar ar fi interesant de vazut cati dintre politicienii nostri de acum s-au dus sa li se dea cu “Geigerul”…

  1. Tata Uraniu

   Bună, George!
   Mă bucur c-ai ajuns și pe-aici, sper să revii.:) Îmi aduc aminte de faza cu 1 mai, toată lumea era pe-afară. Și, la cît sînt de ignoranți, aproape sigur s-au dus și ăștia de azi pe la Geiger.:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450