«

»

Mar 19 2011

Lună plină pe varză a la Realitatea.net

Nu înțeleg de ce Realitatea nu-i consultă măcar pe cîțiva dintre specialiștii pe care-i are la dispoziție, în loc să debiteze inepții pe bandă despre tot ce mișcă și orice se-ntîmplă. De exemplu, sînt sigur că madam Tatoiu ar avea ceva corectură pertinentă, din punct de vedere științific, desigur, la articolul ăsta.

Au trecut zece zile de cînd a apărut știrea cu superluna, mai aproape ca oricînd (în ultimii 20 de ani) de noi, a trecut o săptămînă de cînd s-au întîmplat cutremurul și tsunamiul din Japonia, au apărut și conexiunile de rigoare între lună, tsunami și hentai, dar din fericire conexiunile ăstea au fost ușurele pe la noi, cu excepția meseriașului ăluia de Oreste.

Ce mă doare pe mine mai tare nu e capacitatea de a abera pe teme apocaliptice pînă rămîn invitații fără aer, ci prostia în formă continuată din micile detalii banale, pe unde se ascunde în general diavolul.

Uite, de exemplu, în articolul ăsta de mai sus, autorul anonim a lăsat deoparte cataclismele și catastrofele asociate cu superluna din seara asta (bravo, felicitări, jos senzaționalismul etc.), dar dă cu mucii-n fasole magistral pe partea de informare corectă a populației:

Fenomenul se numește perigeu și presupune trecerea lunii mai aproape de Pământ cu aproape 30.000 de kilometri.

Nu. Perigeul nu este un fenomen, este doar un punct al orbitei lunii în care se află cel mai aproape de Pămînt. Și nu e “mai aproape de Pămînt cu aproape 30.000 de kilometri” (da, știu, e mult să ceri stăpînirea limbii române unor jurnaliști), ci cu peste 40.000 km mai aproape decît punctul în care Luna este cel mai departe de Pămînt (apogeu). Iar chestiile astea se aflau imediat, la o minimă documentare pe wiki, dacă știi că, în engleză, “Lună”  se scrie “moon” și rogi pe cineva să-ți traducă.

Ei, dar ca să fim siguri că omul n-a înțeles nimic, ceva apoteotic tot există, și anume sfîrșitul textului:

Următorul perigeu lunar va avea loc în anul 2029.

Hai, nu zău? Dragă autorule, dacă nu știai (și, aparent, n-aveai de unde), luna calendaristică e făcută după mersul lunii, adică înseamnă aproximativ o rotație completă a Lunii pe orbită (cu trecere prin perigeu și apogeu). Iar matale ești plătit lunar, nu? Uite, ca să-ți arătăm cît de mult te apreciem pentru articolele astea “științifice”, treci matale pe la casierie, unde te așteaptă un bonus. Vino luna viitoare, la salariu, în 2029.

8 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. Invartosatu' Peleu

    Corect !!!

  2. Mostrofontz

    Intr-o tara in care 42% din oameni cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, ce zice asta e ceva (aproape) normal. Anormal ar fi sa stie… Sa ne traiasca Moni, Iri, Pepe, Jiji.

  3. Civilizatu'

    Auzi bre nea Uraniu’,vezi ca nu prea le ai cu iesplicatiile!!!( 😀 😀 😀 )
    Mai deunezi te-ntrebam de rachiul comprimat,nu mi-ai raspuns.Nu-i bai.Amu iti trag o-ntrebare bengoasa foc,la care sunt convins ca N-AI RASPUNS!!!!!!!!!(intreab-o pe Simona daca nu ma crezi!!!!!)

    Di ci barabula atunci cand sta la temperatura camirii sta ghinishor(adictelea are gustul ala putin sarat),iear dac-o pui (pi barabula) la minus di gradi(adica sheva di inghiatza apa),aciasta(barabula) divini brusx DULSHIE???Cari-i iesplicatzia stintzifica?????
    Al dumniavoasta Civilizatu’

    1. Tata Uraniu

      Hah, Civilizatule, răspunsul la asta cu cartofi e banal, orice bucătar mai răsărit îl știe. Și nu, n-a fost nevoie să o întreb pe Simona, fin’că toată adolescența am avut de-a face cu rînduri de cartofi și gîndaci de Colorado.
      Răspunsul: sub vreo 5 grade Celsius, amidonul din cartofi se transformă în zahăr. Iaca d-aia au gust mai dulce ăia înghețați. Na! Mulțumit? 😀
      Apropo, cartofii ăia congelați de-i mănînci pai la McDonalds sînt prefierți foarte puțin înainte de congelare, drept care amidonul se transformă nițel iar la decongelare nu te trezești cu zahăr îi ei.
      De aia cu rachiul comprimat nu-mi aduc aminte. Mai bag-o încă o dată și-o rezolvăm.

  4. Mostrofontz

    Mai bine ia luati d-acilea:
    http://www.gandul.info/international/nasa-sonda-spatiala-messenger-a-ajuns-sa-orbiteze-in-jurul-planetei-mercur-8074258
    Prefer sa dau linkuri in romana (cu tot riscul – mare – de a avea traduceri idioate), ca poate nu toata lumea se descurca in engleza.
    Sa vedem si noi cum mai arata Mercuru’ asta, ca nu stim asa multe despre el! Mie unuia zau mi se pare straniu ca ceva asa aproape de Soare poa’ sa aiba si temperaturi de -183 de grade… Sa vezi totusi ce mult conteaza o atmosfera la casa omului! Daca d-aia o fi asa frig p-acolo pe unde nu bate soarele…

  5. Doru

    Mostrofontzu’ va sa zica messengeru’ ala graviteshte amu in juru’ lu’ Mercur? D-aia imi merge mie tot mai greu, al dreaq mess… 🙄

    1. Mostrofontz

      Bai, nu zic io, zice NASA! Si NASA tre’ sa stie, ca doar ei l-au trimis acolo, nu?

  6. Cristi

    Sunt trist. Asa eveniment “rar” si eu nu am vazut nimic. 🙁 Stersesem tot de pe card, incarcasem acumulatorii, curatasem obiectivul si… teapa.

  1. Din nou despre luni uriașe (și Titanic) | Science Friction

    […] cum scriam și anul trecut, contrar tuturor așteptărilor televiziunilor, nu s-a întîmplat nimic grav doar pentru că luna se afla cel mai aproape de Terra în ultimii 18 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450