«

»

Dec 09 2015

Costică, Costică, fă încălzirea globală mai mică

“Not now, honey, I have a heatwave!” O să auziți chestia asta tot mai des. Tocmai a apărut un studiu (încă în lucru) cu niște concluzii-surpriză. În sensul că sînt de bun-simț, dar nimeni nu le-a demonstrat cu cifre și analize. Autorii americani au descoperit că o singură zi cu temperatură medie mai mare decît 27oC duce la o scădere a natalității, nouă luni mai tîrziu, cu 0.4%. Deci o temperatură oarecum moderată poate avea un efect mare și semnificativ statistic asupra ratelor natalității. Se vede din grafic variația, nu e doar în capul cercetătorilor.

sf 151111 1 rata natalitatii

30 de zile la rînd cu temperaturi peste 29oC scad natalitatea peste nouă luni cu 12%.

Studiul cercetătorilor americani se bazează pe datele privind natalitatea și temperaturile în Statele Unite, din 1930 pînă în 2010, și s-a făcut pentru fiecare stat în parte. Asta, ca să țină cont de diversele efecte locale, cum ar fi temperaturile medii mai mari în Sud, sau activitatea crescută în agricultură în sezonul cald. Că, nah, știți și voi cum e să vii frînt acasă: cînd zici “hai să ne băgăm în pat”, numai la sex nu te gîndești.

În plus, cercetătorii au împărțit datele și pe perioade, între 1930 și 1970 și după ‘70. Știți, cam cînd s-a răspîndit aerul condiționat în State. Scade peste tot natalitatea, cum era de așteptat, dar uitați-vă la lunile aprilie-mai din graficul de mai jos. Da, ăștia sînt copiii concepuți în iulie-august, iar numerele sînt mai mari ca în trecut.

 

sf 151111 2 aer conditionat

Studiul nu este finalizat, motivele nu-s lămurite (o fi lenea, o fi ceva fiziologic?) dar concluzia care se trage din el e clară: cu cît e mai cald, cu atît se face mai puțin sex. Și (știți deja) va fi tot mai cald. Din fericire, avem soluția: mai mult aer condiționat! Ăăă, stai așa, asta înseamnă mai multă încălzire globală…

Text apărut în Cațavencii din 11 noiembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450