«

»

May 29 2014

Cum să avem ochi de vultur

Românul generic s-o fi născut poet, dar nu şi cu vederea perfectă. Sau poate s-o fi născut, dar vicisitudinile vieţii au avut grijă de el şi acum are minus 5. Normal, se întreabă: cum s-a întîmplat asta? Şi cum aş putea să nu port ochelari, dacă se poate? Se poate, şi vă răspund mai jos la ambele întrebări, cu idei proaspete, dintr-un filmuleţ de la Minute Physics.

simpson lupaDacă aţi fost mici vreodată, sigur aţi incinerat gîndaci cu lupa. Puneaţi lupa pe ei, lumina de la Soare se concentra într-un punct iar gîndacii începeau să sfîrîie. Ştiu, copii-s nişte sadici, am fost şi noi, dar nu despre asta e vorba. Ideea e că lupa e o lentilă, iar lentilele au proprietatea “magică” de a focaliza raze de lumină paralele care pică paralel pe ele. Sau, dacă razele care pleacă de la un obiect se împrăştie care-ncotro, le readună într-un punct. Problema lentilelor este că focalizează doar razele care vin de la o anumită distanţă. Ce vine mai de departe sau de aproape e nefocalizat.

Ei bine, ochiul nostru are o lentilă mică-mică în el. lentila ochiŞi asta ne permite să vedem diversele lucruri la care ne uităm. Şi le vedem focalizat (pe rînd, nu simultan: dacă ne uităm aproape, chestiile de la distanţă sînt ceţoase, şi viţăvercea). De ce? Pentru că lentila din ochi e prinsă cu nişte muşchi care o turtesc sau o întind, deci îi modifică curbura, adică distanţa focală, astfel încît vedem clar lucrurile de mai aproape sau mai departe.

Dar, uneori, muşchii ăia nu mai funcţionează şi ne chiorîm sau ne punem ochelari. Şi aici vin eu cu soluţia: dacă v-aţi spart ochelarii, faceţi o găurică mică-mică cu degetul (ca şi cum aţi face semnul de “OK”, dar strîngeţi degetul arătător) şi priviţi prin ea. Surpriză, veţi vedea clar!

fist eyeNu mă credeţi? Scoateţi-vă ochelarii acum şi citiţi rîndurile astea. Sau un panou de pe stradă, dacă aveţi miopie. Ei? Ce v-am zis? Există o mică problemă, în sensul în care nu puteţi vedea decît cîteva litere odată, dar le vedeţi extrem de clar. Nu puteţi conduce cu trucul ăsta, dar măcar veţi putea să… habar n-am ce puteţi să faceţi dacă vedeţi doar un cîmp mic-de-tot. Dar e un truc cool. Oarecum la fel, dar nu atît de precis, funcţionează şmecheria cu mijitul ochilor. De fapt, în ambele cazuri se micşorează suprafaţa prin care lumina pătrunde în ochi. Şi chiar asta e ideea: voi creaţi astfel o deschidere (noi îi spunem “apertură”) mai mică. Îaperturen loc ca mai multe raze de la obiect să vă atingă retina în mai multe puncte, creînd o imagine ceţoasă, acum vin doar foarte puţine raze, oarecum pe aceeaşi direcţie. Şi veţi constata că, indiferent dacă priviţi aproape sau departe, totul e focalizat. Asta pentru că e ca în fotografie: aperturile mici focalizează obiectele de la mai multe distanţe simultan, fiindcă permit razelor de lumină să vină pe o singură direcţie de la obiectul “privit”. Bine, focalizarea asta generală are un cost: aperturile mici creează imagini clare prin blocarea, nu focalizarea luminii. Adică mai puţină lumină ajunge la ecran/retină. De-aia totul e mai întunecat. Dar, măcar, v-a revenit vederea 20/20. E drept, veţi arăta puţin ciudat pe stradă cu pumnii ca un binoclu la ochi, dar măcar nu vă mai urîţesc atît ochelarii ăia!

Text apărut în Caţavencii din 21 mai 2014.

5 comments

Skip to comment form

 1. Bogdan

  Tată Uraniu, iertare!

  dar ochelarii mei nu inteleg asta: ”lentilele au proprietatea “magică” de a focaliza raze de lumină care pică PARALEL pe ele” . Nu era PERPENDICULAR?
  :oops:

 2. Tata Uraniu

  Megaooops! Ce am vrut eu să spun era “raze paralele care pică pe ele”. Şi uite ce-a ieşit. :) nu-i musai să pice perpendicular. Off. corectez în text. În revistă e prea tîrziu :)

 3. rough

  Exista chiar si niste ochelari care pun in practica chestia asta (pinhole glasses); cica ar imbunatati vederea si dupa perioada de ‘antrenament’ in care sunt purtati o mare parte din zi, cu toate ca nu inteleg cum ar mai avea efect daca sunt dati jos, probabil o adaptare a ochiului, cumva…
  In orice caz ar fi buni ca ochelari de rezerva :D

  1. Tata Uraniu

   Ce cool, n-am auzit niciodată de ei. Ia să caut io… :)

 4. catalin

  Cind dai drumul la ceva, cade sau sta pe loc? :)

  https://www.youtube.com/watch?v=uiyMuHuCFo4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: