«

»

Mar 25 2016

Păsările de la oraș sînt mai istețe decît cele de la țară. Pe bune!

În primul rînd, luați o pauză de 6 minute de la orice faceți și uitați-vă la desenul ăsta animat. Mie mi-a luminat ziua. Cre’ că mereu uităm să ne bucurăm de lucrurile mici. Cum ar fi un desen animat cu bătălii între șoareci și pisici. Și să ne rîdem ca-n copilărie.

Funny, nu?

Funny because it’s true. Șoricelul de la oraș nu degeaba e mai șmecher decît ăia de la țară. O spun cercetătorii! De data asta, cercetătorii de la McGill University, care au arătat că viața în mediul urban modifică capacitățile cognitive, comportamentul și fiziologia păsărilor. În avantajul lor. Pe scurt, păsările de la oraș sînt mai istețe decît cele de la țară.

Ideea este că păsările urbane s-au adaptat mediului, ceea ce le-a permis să exploateze resurse noi mai bine decît verișoarele “țărănci”.

Într-un studiu care a pus în evidență diferențe cognitive clare între păsările de oraș și de țară, cercetătorii au descoperit astfel de diferențe majore atît în capacitățile de rezolvare a problemelor (cum ar fi deschiderea unor rafturi pentru a obține mîncare) cît și în comportament (păsările de oraș s-au dovedit mai îndrăznețe decît cele de la țară, dar pariez că asta știați deja de la porumbeii ăia din parcuri, care vi se suie în cap pentru trei firmituri).

Cele două grupuri de păsări nu au primit doar sarcini de învățare asociativă. Li s-a testat și capacitatea de a rezolva probleme noi. Capacitatea de inovație la nou e considerată chiar mai importantă în sălbăticie decît învățarea asociativă.

Spre surpriza lor, cercetătorii au descoperit că păsările-“orășence” nu doar că au capacități superioare în rezolvarea problemelor, dar au și un sistem imunitar mai robust. Spre supriza lor, spuneam, pentru că atît sistemul imunitar, cît și capacitatea de a rezolva probleme, sînt “costisitoare” energetic, iar cercetătorii se așteptau ca păsările să sacrifice una dintre însușiri în favoarea celeilalte. N-a fost cazul.

Dar poate că vă gîndiți “Ei și? Ce mare lucru? Cît de deștepte pot fi păsările astea?”. Ei bine, aflați că pot fi sperietor de deștepte, după cum vă arătam (cu VIDEO) în postul ăsta despre ciori mai talentate la rezolvat probleme decît unii dintre semenii noștri.

Sperietoare cu ciori

 

Post adaptat din materiale de la McGill University.

4 comments

Skip to comment form

  1. Andu YY

    Si oamenii?
    🙂 😀 😀 😀 😈

    1. Tata Uraniu

      Mi-a zis avocatul să nu comentez chestia asta, să zic doar “I’ll invoke the 5th amendment”. 😛

  2. marius sacalos

    Filmuletzul cu soarecele si pisica este foarte distractiv (desi eu prefer desenele animate cu coiotul si cucul american). Mi se pare normal ca pasarile de la oras sa fie mai inteligente decat pasarile de la tzara. Asa cum si “tzaranii” de la oras sunt mai inteligentzi decat “intelectualii” de la sate. Ca o paranteza, eu consider ca “sa ne radem ca-n copilarie” s-ar putea scrie mai corect “sa radem ca-n copilarie”. Dar, poate ca eu gresesc! Doar cine sunt eu sa ma bag in chestii de fizica legate de incalzirea globala?

  3. Tata Uraniu

    Sigur că așa se scrie corect. Însă exact așa vorbeam în copilărie. Și aia era și ideea. Dar s-ar putea să fie un pic prea greu pentru unii, cu licențe din astea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450