«

»

Mar 24 2016

Bacterii care mănîncă plastic și fac petrol din eșapament

plastic oceansAți auzit, probabil, că pînă în 2050, o să găsim mai mult plastic decît pești în oceane, nu? Dacă nu, să știți că într-acolo par să se îndrepte lucrurile. Da, da, și estimările prezentate la World Economic Forum mai spun că, pînă în 2050, vreo 20% din consumul global de petrol se va duce în sintetizarea plasticului (azi cifra e de 6%). Iar contribuția plasticului la bugetul total de CO2 aruncat în aer va fi de vreo 15%, față de 1% cît e azi.

Sumbre perspective. Și totuși. O echipă de cercetători japonezi a descoperit o bacterie

Ideonella-sakaiensis-breaks-down-PET(faceți cunoștință: “Ideonella sakaiensis. Încîntată, sper să ne mai revedem!”) care pare să se hrănească exclusiv cu PET. PET (polietilenă tereftalat) este plasticul ăla din care sînt făcute pet-urile de bere sau suc (da, de-acolo vine “pet”). Care, deși sînt reciclabile, sînt aruncate vraiște peste tot, deci, vrem-nu vrem, tot în ocean ajung. Bacteriile de care vă pomeneam halesc numai PET, pe care îl desfac în acid tereftalic și etilenglicol, pe care le digeră.

Dar știți care-i chestia interesantă? PET-ul a fost inventat prin anii ’40. Deci în 70 de ani, bacteriile s-au adaptat, evoluînd spre o dietă bazată doar pe plastic. Ceea ce nouă ne convine de minune, căci poate asta e calea spre curățarea planetei. Există doar o problemă: bacteriile astea sînt cam leneșe, le trebuie vreo șase săptămîni la o temperatură de 30oC ca să descompună o bucățică de plastic cît o unghie, pentru că se înmulțesc destul de greu. Așa că ideal ar fi să vină inginerii geneticieni aici, să-și suflece mînecile și să se apuce de ce știu ei mai bine, adică de inginerie genetică. Și să o facă pe bacteria noastră la fel de înmulțitoare ca E. coli, par egzamplu.

carbon-fuelTot pe acolo, prin Asia, cercetătorii chinezi au reușit să transforme gazele emise (de către termocentrale, gropi de gunoi sau combinate siderurgice) în combustibil. Este vorba despre o fabrică-pilot, în apropiere de Shanghai, lansată în septembrie 2015, iar acum se pregătește o fabrică-demonstrație de 20 de ori mai mare. Dacă scalarea va reuși, vom avea la îndemînă încă o soluție promițătoare pentru a mai spăla nițel planeta pe față, că e plină de funingine.

Sistemul funcționează tot cu ajutorul unor bacterii care amestecă hidrogen, monoxid de carbon și dioxid de carbon în acid acetic (e doar oțet foarte concentrat, nu vă speriați). Apoi niște drojdie modificată genetic transformă acidul acetic în “petrol”.

Eu le țin pumnii. Și lor, și tuturor celor care încearcă soluții din astea magice (căci orice tehnologie suficient de avansată pare magie, cum spunea Arthur C. Clarke), care să facă nițel curat prin bătătură. Nu de alta, dar pe zi ce trece treaba se împute tot mai mult, iar Pămîntul continuă să se încălzească și știți ce face asta cu mirosul.

Text apărut în Cațavencii din 16 martie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450