«

»

Jan 27 2016

Ceasul sfîrșitului lumii

3m2mnO să rîdeți, dar da, există un “ceas al sfîrșitului lumii”. N-o să mai rîdeți cînd o să vă spun că e tare apropiat de miezul nopții. La trei minute distanță. V-ați prins: la miezul nopții se trage cortina. Gata, game over. Kaput. La commedia è finita. End of show. Конец фильма.

Ceasul sfîrșitului lumii este un mod simbolic de a urmări cît de aproape este omenirea de autoanihilare. De momentul ăla, 00:00, cînd totul face “BUM”. A fost inventat în 1947 (începea războiul rece, oamenii descoperiseră bomba atomică) de către Bulletin of the Atomic Scientists. În principiu, atunci cauza majoră a sfîrșitului civilizației era bomba atomică. S-au mai schimbat puțin lucrurile, dar tot “cercetătorii atomici” publică ceasul. Mai nou, Bulletin of Atomic Scientists publică nu doar studii despre ultimele cercetări privind armele termonucleare, dar și despre noile tehnologii, încălzirea globală și răspîndirea bolilor.

Practic, orice ar putea aduce sfîrșitul lumii mai aproape intră în zona de interes a revistei.

Și uite cum au arătat ultimii 69 de ani din perspectiva asta:

istoric ceas

Anul trecut minutarul a făcut un salt înainte: de la “sfîrșitul lumii minus 5 minute” la “sfîrșitul lumii minus 3 minute”. Ultima dată a mai fost așa acum 28 de ani, în ’87. Și mai aproape de miezul nopții nu a mai fost decît în anii ’50, în timpurile minunate ale doctrinei MAD (Mutually Assured Distruction, aia în care dacă aruncau rușii o bombă, aruncau și americanii trei, și rușii 30, și americanii 300… you get the idea. Nu degeaba se chema “MAD”. Chiar era o nebunie. Distrugere totală garantată.)

Zilele trecute Boardul de Știință și Securitate al revistei a păstrat ceasul la 00:00-3’ pentru 2016.

Dar asta nu e o veste bună. Serios, uite, o zice chiar board-ul:

decizia nu este o veste bună, ci o exprimare a mîhnirii privitoare la faptul că liderii lumii continuă să nu-și concentreze eforturile și atenția lumii pe reducerea pericolului extrem ridicat de armele nucleare și modificările climatice.

Și zice comunicatul mai departe:

Acordul nuclear cu Iranul și acordul privind clima de la Paris reprezintă realizări diplomatice majore, dar ele constituie singurele raze de lumină într-o lume întunecată plină de potențialitatea unor catastrofe.

Board of Science and Security enumeră și cîteva dintre motivele acestei decizii:

  • Statele Unite au decis să cheltuiască 350 de miliarde de dolari în următoarele decenii pentru a-și menține și moderniza infrastructura și forțele nucleare;
  • Escaladarea tensiunilor între Rusia și S.U.A. la niveluri similare celor din Războiul Rece;
  • Conflictul în desfășurare privind trecerea liberă în Marea Chinei de Sud;
  • Faptul că atît China, cît și Pakistan, India și Coreea de Nord își măresc arsenalul nuclear;
  • 2015 a fost cel mai fierbinte an înregistrat vreodată (de cînd se fac astfel de înregistrări, prin 1880).

Iar “îngrijitorii” ceasului nu-și temperează îngrijoarea:

Deoarece succesele diplomatice privind Iranul și din Paris au fost depășite, cel puțin, de evenimente negative în domeniile nuclear și climatic, membrii Boardului de Știință și Securitate al Bulletin of the Atomic Scientists consideră că situația globală este extrem de amenințătoare pentru umanitate – atît de amenințătoare încît acele Ceasului Sfîrșitului Lumii trebuie să rămînă la trei minute înainte de miezul nopții, cel mai aproape de catastrofă din zilele timpurii ale testărilor la suprafață a bombelor cu hidrogen.

Comunicatul Bulletin of the Atomic Scientists este aici. Citiți-l și vă speriați.

Tic-tac, tic-tac!

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450