«

»

Jul 08 2015

Țarul arde și bomba se piaptănă

piata rosieȘtiți că zilele trecute luna trecută acum două luni Putin a sărbătorit cu mult fast victoria în Marele Război de Eliberarea Patriei pînă la Berlin (noroc cu americanii, că ar fi fost pînă la Atlantic). Poate mai puțini știu că rușii consideră al doilea Război Mondial ca început în 22 iunie ‘41 și încheiat în 9 mai ’45. Deși, imediat după invazia Poloniei în ’39 de către nemți, rușii au invadat cealaltă jumătate de Polonie, țările baltice, Moldova și au încercat și cu Finlanda, însă nu le-a mers. Iar după 9 mai, războiul a mai durat încă vreo patru luni, pînă ce au dat americanii cu cele două bombe de la Hiroshima și Nagasaki.

bigivanȘi, de fapt, aici voiam să ajung, la ce-a urmat după cele două. Pentru că sfîrșitul celui de-al doilea Război Mondial n-a însemnat decît începutul Războiului Rece și a nebuniei cu armele atomice/nucleare. Și încordarea mușchilor americani și ruși a atins un punct culminant pe 30 octombrie 1961, la doar șase luni după zborul epocal al lui Iuri Gagarin. Atunci URSS a detonat cea mai mare bombă creată de om, Big Ivan, deși toată lumea o știe drept bomba Țar, pentru că a fost un fel de țar al bombelor.

Dar hai să vă povestesc puțin despre Big Ivan: a fost de 1400 de ori mai mare decît bombele de la Hiroshima și Nagasaki. Ba, încă, dacă iei toate exploziile din al Doilea Război, și le înmulțești cu zece, ajungi la puterea dezlănțuită de Big Ivan.

Globul de foc a avut o rază de 3 kilometri, iar ciuperca atomică s-a ridicat în atmosferă 64 de kilometri. Sau, ca să punem lucrurile în perspectivă, de șapte ori cît Everest.

Lumina exploziei s-a văzut la peste 1000 de kilometri. Bomba a generat un cutremur de gradul 5 pe scala Richter, iar unda de șoc a făcut ocolul Pămîntului de trei ori. Suflul exploziei a spart geamuri în Finlanda și Norvegia, la peste 900 de kilometri depărtare. Iar la 100 de kilometri puteai păți arsuri de gradul trei.

Și fiți atenți: asta a fost jumătate din puterea de care Țarul era capabil. De fapt, bomba ar fi generat prea multe resturi radioactive dacă se mergea pe designul inițial. Prea multe, adică vreo 25% din tot ce căzuse pînă atunci de la Hiroshima. Așa că, în loc de niște componente din uraniu, s-a folosit plumb. Asta a tăiat puterea detonării la jumătate, 57 în loc de 100 de megatone, și a eliminat 97% din reziduurile radioactive. Deci Țarul a fost cea mai mare și cea mai curată bombă nucleară detonată în istorie.

sf150513 tsar comparatie

De ce vă spun toate astea? Habar n-am, m-am gîndit că poate ați vrea să știți. Apropo de ce zicea Putin, despre colapsul URSS cum că ar fi fost “cea mai mare catastrofă geostrategică a secolului XX”. Deși eu aș fi zis că formarea URSS deține această onoare.

Text apărut în Cațavencii din 13 mai 2015.

8 comments

Skip to comment form

  1. Andu YY

    In ce loc au detonat monstrul asta?
    groaznic

    1. Tata Uraniu

      În Novaya Zemlya, am căutat pe wiki și e un cap, acolo, se cheamă Sukhoy Nos. Cu grafia americană. 🙂

  2. Andu YY

    Multam fain Nic!
    auzi Random Qutes alea frumoase se repeat ? de unde vin ele?

    1. Tata Uraniu

      e un plugin în care bagi citate și le arată random. Le-am adunat eu cînd am făcut blogul.

      1. Andu YY

        aaa , am inteles
        dar ai muncit ceva !
        am tot citit sa vad daca se repeat si inca nu .
        destul de multe ai pus.
        sint foarte frumoase si interesante
        da

  3. Andu YY

    top Random Quote :Problema lumii ăsteia este că idioții sînt foarte siguri, iar cei inteligenți sînt plini de dubii.

    — Bertrand Russell.

    Citesc astea ca si cum as face yoga pt creier 😉
    multumesc

  4. Silviu

    Chiar atat de mare e diferenta intre cea de la Hiroshima si Tarul? Totusi.. se vorbeste prea mult despre cele 2 bombe atomice.. in schimb, e prima data cand aud de aceasta.. poate n-a provocat daune atat de mari.

    1. Tata Uraniu

      Chiar așa. singura diferență e că Hiroshima s-a aruncat peste un oraș real, în timp ce Țarul a fost testată în pustie. Daunele ar fi MUUUULT mai mari. e bombă cu hidrogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450