«

»

Jun 11 2015

Frumusețea monstrului lui Frankenstein

Ce o fi aia “organism modificat genetic”? Păi, îi spune și numele: informația genetică a organismului respectiv (plantă sau animal) a fost modificată de către oameni. Există, de ceva vreme, un curent uriaș în “lumea civilizată” împotriva organismelor modificate genetic. Sînt mii de oameni care spun “cîh” și își pun degetele-n cruce cînd aud de OMG-uri (nu, nu e “Oh, my god!”, e traducerea din engleză a lui GMO, “genetically modified organism”). În goana lor împotriva vrăjitorilor din laboratoare, ei trec cu seninătate peste un lucru, banal dar important: toate plantele pe care le mîncăm astăzi și toate animalele care ne înconjoară sînt modificate genetic.

Toate “mărcile” de cîini sînt o singură specie (lupul), cu o variabilitate genetică uriașă și stimulată (de către noi) prin încrucișări repetate.

La fel, pepenele, porumbul, bananele, vinetele, morcovii, varza (și cam tot ce mîncăm astăzi) arătau foaaarte diferit în natură, înainte de agricultură. Luați de vă convingeți singuri.

150422 plante modificate genetic

Pentru că, de fapt, agricultura nu a însemnat altceva decît încrucișarea repetată, în mii de ani, a plantelor și selectarea celor cu trăsături dezirabile. A fost o selecție artificială, spre deosebire de selecția naturală, care în veci n-ar fi ales genul de plante căutate de oameni. Adică din alea care să-și păstreze semințele în loc să le împrăștie, sau care produc fructe aproape fără semințe…

Diferența majoră (dar, în esență, irelevantă) este că astăzi selectarea și perpetuarea mutațiilor dezirabile (recoltă mai mare, rezistență la dăunători) nu se mai fac prin încrucișări repetate, în care trebuia să aștepți ca o generație să se maturizeze înainte de a trece la următoarea. Acum aceste trăsături pot fi create și identificate în laborator folosind tehnici de biologie moleculară.

Dar apropo, știți grepfruitul ăla roșu, bun și dulce? Poate chiar ați văzut, pe undeva, și etichete “bio” pe el? “Natural”? Ei bine, am o surpriză pentru voi: este un fruct inventat, creat prin mutageneză radiativă, o tehnică folosită masiv în anii ’50-’70. Atunci se iradiau semințele și, prin asta, se reproducea la scară temporală mai mică ce făcea și natura de mii de ani: se generau mutații aleatorii. Apoi se plantau semințele și se aștepta rezultatul. Cele mai multe mutații fie omorau planta, fie nu erau bune de nimic. Dar cîteva aduceau trăsături noi și utile: o rezistență mai mare, coajă mai tare, fructe mai mari sau plante mai mici. Iar plantele cu mutațiile astea erau înmulțite. Selecție artificială, v-am spus. Dup-aia, n-aveai decît să crești plantele alea și bio, dacă voiai. Dar numai naturale nu erau.

PS: Săptămîna viitoare ajungem și la Monsanto și Roundup. Și o să vedeți că nici acolo problema nu e la modificările genetice, ci în altă parte.

Text apărut Cațavencii din 22 aprilie.

1 ping

  1. TEDx Cluj 2016 – Fitness pentru minte | Linia Orizontului

    […] Am aflat de la Nic Sarbu despre organismele modificate genetic (OMG) si ca nu prea exista fundament pentru isteria legata de efectele lor mutante asupra ADN-ului uman. Mea culpa, nu stiam ca banana sau grapefruit-ul sunt organisme modificate genetic, imbunatatite prin mutageneza. In plus, daca ne bazam pe date stiintifice validate, ne putem da seama ca modificarea genetica poate sluji omenirea (vezi orezul galben cu un continut ridicat de vitamina A creat in laborator pentru a contracara carentele de vitamina A la populatiile sarace din Asia de SE). Mai multe detalii gasiti pe blogul lui Nic Sarbu: https://www.sciencefriction.ro/2015/06/11/frumusetea-monstrului-frankenstein/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450