«

»

Aug 19 2013

Închisoarea îngerelor

La toate acronimele serialelor voastre favorite de pînă acum (HIMYM, TBBT, HoC etc.) mai adăugaţi unul: OITNB. Orange Is the New Black începe tare, cu două gagici sărutîndu-se sub duş. Normal, un serial despre femei în puşcărie trebuie musai să pedaleze pe stereotipurile cu femei după gratii din filmele porno, nu? Ei bine, nu!

Pentru că Jenji Kohan, creatoarea serialului (care mai are şi Weeds în palmares), reuşeşte ceva rar: imaginează un univers întreg plin de personaje care mai de care mai interesante. La început, totul se vede – evident, distorsionat de frică – prin ochii unei tipe albe, blonde, educate, de clasă mijlocie – WASP tipică –, ajunsă în pîrnaie pentru o greşeală de tinereţe. Dar, cu fiecare episod, lupa se schimbă, personajele capătă consistenţă, tridimensionalitate şi poveşti proprii, bine introduse prin flashback-uri din viaţa lor de dinainte. E mereu un echilibru foarte fin între comedie şi dramă, chiar sînt curios dacă sezonul următor o să mai reuşească mersul ăsta delicat pe sîrmă. O altă chestie mişto e cum serialul îţi prezintă stereotipurile umane pe care toţi credem că le ştim şi le dă peste cap cînd te aştepţi mai puţin, le transformă în oameni adevăraţi, cu probleme adevărate. Nici nu e moralizator, nici nu-i glorifică pe infractori. E doar viaţă, doar că dincolo de gratii.

Ăsta e, deja, al doilea serial Netflix reuşit, cu un sezon întreg livrat simultan. Privitul la TV e pe cale să se schimbe radical, graţie Internetului. Se simte un aer nou, filmul e mai liber, mai relaxat în teme şi abordări. Şi n-are elementele de succes ale unui serial tipic de TV. Pentru că posturile mari nu vor seriale isteţe şi incomode, care, în loc să îţi cînte în strună, să-ţi aducă sub nas teme şi idei pe care mai degrabă le-ai lăsa deoparte.

Vă recomand musai să-l vedeţi, pentru mine e revelaţia sezonului. Pe Netflix nu puteţi: “Watch tv shows & movies anytime, anywhere… Sorry, Netflix is not available in your country yet.”. Dar vă descurcaţi voi.

*Orange Is the New Black, 2013, Netflix.

Text apărut în Caţavencii din 14 august 2013.

 

4 comments

Skip to comment form

  1. Florin

    Se poate vedea si pe Netflix. Iti trebuie o extensie de Chrome (MediaHint sau Hola, de exemplu), care pacaleste controlul locatiei pe care Netflix il face la inceput si il poti accesa de oriunde in lume (se poate si cu VPN, dar costa cam 70-80USD pe an, sau cu proxy, dar merge prost).

    la Netflix iti faci cont cu orice adresa de US (cauti pe Google Maps o adresa de business, nu personala, ca nu cumva sa fie deja in baza de date Netflix – eu am ales o shaormerie din Scranton, Pennsylvania :)) si cu un card din Ro (spre deosebire de iTunes, unde nu merge sa faci cont la US Store cu card din Ro si ai nevoie de carduri iTunes prepaid). abonamentul costa 7.99USD (cca 27 de lei) pe luna si merita din plin.

    (btw, pentru conformitate, OITNB e al patrulea sezon de serial reusit lansat de Netflix, dupa House of Cards, Arrested Development si Hemlock Grove, toate trei adunand impreuna 14 nominalizari la Emmy anul asta – OITNB a aparut prea tarziu, va fi eligibil de abia la anu’)

    1. Tata Uraniu

      Mersi de info, mă documentez şi io în plus şi vedem.
      Arrested Development nu e totuşi un serial original. Adică e reîncălzirea serialului de pe fox, de pînă în 2007. Cît despre Hemlock Grove, am auzit opinii mixte, de-aia nu l-am numărat. Dintre ele, doar House of Cards era, pînă acum, original şi lăudat de toţi…

      1. Florin

        Hemlock Grove e un dark fantasy horror, un fel de Twin Peaks combinat cu True Blood, destul de apasator si atmosferic, nu foarte comercial in executie si destul de lent in poveste (gen The Killing sau Hannibal, de exemplu), de unde si opiniile impartite. mie unul mi-a placut. in plus, are si doua nominalizari la Emmy, ce-i drept secundare (pt efecte speciale si pentru tema muzicala).

        Arrested Development este de fapt marele lor hit (din cate se pare), iar faptul ca l-au readus la viata (intr-o forma oarecum noua, cu story lines desfasurate in paralel) mi se pare la fel de important ca si faptul ca au facut un remake foarte bun dupa versiunea britanica a House of Cards (pe care ti-o recomand calduros, btw; o gasesti tot pe Netflix dupa ce iti faci cont, sau you know, te descurci :))

        acum sa speram ca o sa readuca la viata si Firefly-ul lui Joss Whedon, unul dintre cele mai faine seriale SF ever made 🙂

      2. Florin

        btw, am uitat de Lilyhammer, primul serial finantat integral de Netflix (si difuzat tot asa, cu toate episoadele disponibile in acelasi timp, ca un fel de test), o comedie neagra care povesteste aventurile unui mafiot italian trimis in Norvegia in programul de protectie a martorilor 🙂 http://youtu.be/bfRgVbp9gSY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450