«

»

Nov 16 2012

De la Pămînt la Lună: laser, frate!

De cînd au apărut laserele astea mici, de poți agăța unul la chei, evident că orice nerd care s-a jucat cu unul și-a pus întrebarea: “da’ oare dacă luminez cerul nopții, se vede laserul meu de pe lună? Așa, ca Marele Zid Chinezesc.” (Care, apropo, nu se vede de pe Lună, e doar o legendă. Sau chiar din spațiu. Dar asta este pentru altă dată.)

Ei bine, blogul “Built On Facts”, de la National Geographic, face niște calcule și vine cu răspunsul. Spoiler alert: da, se poate!.

Încerc să reproduc aici povestea, însă fără calculele de-acolo, care v-ar zburli părul pe ceafă. Deci, în primul rînd, experimentul ăsta trebuie făcut pe întuneric. Nu, adică nu noaptea, că asta e logic: cîtă vreme Soarele e vizibil de pe Lună, un lăseruț terestru nu va reprezenta nici o brînză. Adică trebuie să punem un astronaut pe Lună în timpul unei eclipse totale de Lună.

De-abia dup-aia merită să ne gîndim la cît de posibil este pentru un astronaut să vadă laserul nostru. Mai departe blogul merge la plezneală și cere, ca astronautul să vadă vreo lumină, măcar vreo 10.000 de fotoni de la respectiva lumină pe centimetru pătrat pe secundă. Din cîte știu eu, celulele receptoare ale ochiului uman sînt sensibile la mult mai puțin, dar hai, fie. După ceva calcule nu foarte laborioase, reiese că un laser de-ăla de buzunar dă 2,7 x 1015 fotoni pe secundă. Enorm, veți zice. Dar nu chiar atît de enorm încît să îi vedem de pe lună. Raza unui laser nu se împrăștie ca lumina de la o lanteră, dar tot se împrăștie. Într-atît încît, după ce călătorește 400.000 de kilometri, pînă la Lună, pata făcută de un lăseruț ajunge la o rază de cam 400 de kilometri. Deci toți fotonii de la un laser mic ar ajunge cam la un foton pe secundă pe centimetru pătrat. Dar laserele folosite de corporatiști pentru powerpoint-uri au puteri mici-mici, de 1 mW. Dacă luăm din comerț un laser ceva mai puternic (1 W) ăsta dă de o mie de ori mai mulți fotoni pe secundă. Zece astfel de lasere înseamnă taman ăia zece mii de fotoni pe centimetru pătrat necesari ca să vedem la sigur raza de pe lună. Razele, mă rog. Care mai trebuie și îndreptate spre același punct, dar asta n-o fi mare lucru dacă ați ajuns aici.

Deci, în teorie cel puțin, așa cum spune și blogul mai sus amintit, cîțiva prieteni cu lasere scumpe, dar accesibile, s-ar face văzuți de pe Lună pe întuneric. Acum mai trebuie doar să trimitem un astronaut pe Lună la vreme de eclipsă și treaba-i gata!

Dar, dacă tot ați investit în laserul ăla de 1W, nu faceți prostia să vă jucați de-a războiul stelelor cu el, cum ar face, mai nou, Mickey Mouse. Nu de alta, dar la puterea asta, laserul poate produce arsuri destul de grave și vizibilitatea lui de pe Lună ar ajunge chiar ultima voastră grijă.

Text publicat în Cațavencii din 7 noiembrie 2012.

 

6 comments

Skip to comment form

  1. alu

    Ai ratat anumite aspecte:
    http://www.youtube.com/watch?v=lR4tJr7sMPM
    http://what-if.xkcd.com/13/

    1. Tata Uraniu

      haha, ăștia de la minutephysics sînt geniali, îi știu de ceva vreme…
      Dar postul de pe xkcd l-am ignorat ‘on purpose’, ajunge la niște chestii destul de imposibile.

  2. dana

    am urmărit un documentar mai de mult legat de răzbelul stelelor… şi legătura lui cu ştiinţa şi… cei de acolo spuneau că săbiile “de lumină” din film… n-ar fi de fapt laser, ci plasmă. că aşa s-ar potrivi mai bine… un subiect ce merită explicat… ca şi cel cu zidu de la chineji (că aşa le zice mama)…

    1. Tata Uraniu

      Bună ideea cu săbiile, să mă documentez nițel și ne băgăm și în Jedi. La aia cu zidul o să revin, că e interesant.

  3. iulian z

    daca am folosi laserul de la magurele in locul celui de buzunar probabil s-ar crea un nou crater, nu? sau se face luna verde?

    http://www.youtube.com/watch?v=1Tefct2p7kY

    1. Tata Uraniu

      Servus again, Iulian!
      Neah, dacă am folosi laserul de la Măgurele ar fi cam ca în cazul celui de buzunar, doar că de vreo mie de ori mai tare. Uite, e aici o poveste foarte bună:
      http://what-if.xkcd.com/13/
      Laserii (că-s mai mulți) de la Măgărele sînt muuult mai slabi decît cei mai tari din parcare, ultimul exemplu de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450