«

»

Oct 10 2012

Cînd Universul era mic

În ciuda celor care iau Biblia ad literam, să știți că Universul are vreo 13,75 de miliarde de ani, nu doar pe la 6.000. Știu, poate e un șoc pentru unii, dar asta e, viața va merge mai departe.

Modul în care au descoperit cercetătorii vîrsta Universului e o întreagă poveste. De fapt mai multe. Care au de a face și cu “evoluția” vîrstei măsurate/calculate/deduse de către astrofizicieni, și cu reducerea – dramatică, în ultimii zece ani – erorilor implicate în această măsurătoare.

Pentru astăzi avem de a face, de fapt, cu arta fotografiei. Mai exact, cu cea mai timpurie poză a universului. Pe care a colectat-o Hubble Space Telescope. Spun “colectat-o” pentru că, de fapt, exact asta s-a întîmplat: Hubble a pozat aceeași bucățică mică-mică de cer (muuult mai mică decît suprafața Lunii) timp de peste două milioane de secunde. Apoi băieții (și fetele) de la NASA au suprapus expunerile, pentru a crea o fotografie care ne arată universul așa cum arăta în urmă cu 13,2 miliarde de ani. Nu știu dacă vă dați seama ce înseamnă asta, așa că voi reformula: imaginea asta ne spune cum arăta Universul cînd avea “doar” vreo 500 de milioane de ani (adică de vreo 30 de ori mai tînăr ca azi) și, după cum vedeți era deja plin de galaxii.

Minunea asta de fotografie se cheamă eXtreme Deep Field (sau XDF) și e de descărcat (la rezoluție mai bună, așa, de-un screensaver) de la http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/xdf.html. Unde mai puteți găsi și un filmuleț despre cît de mică este regiunea fotografiată. V-am zis doar că e mică-mică, nu? Și mai găsiți acolo multe informații (așa, ca la NASA) despre cum a fost făcută poza asta, despre la-fel-de-celebra Ultra Deep Field – făcută în doar doi ani, tot de către Hubble Space Telescope.

Acum, știm cu toții (sau, dacă nu știm, hai să ne prefacem) că pe măsură ce ne uităm mai departe în trecut, lumina venită din cer e tot mai “dusă” către roșu. Atît de departe ne uităm azi, încît de la un punct încolo ceea ce era acum 13 miliarde de ani lumină vizibilă ajunge la noi sub formă de radiație infraroșie. Și de-aia în curînd vom urca în orbită un telescop și mai șmecher decît Hubble, pe numele lui Webb Space Telescope, care va putea face poze în infraroșu chiar mai timpurii decît asta de-aici.

Atunci să vedeți poze!

Acest text a apărut în Cațavencii din 3 octombrie 2012.

 

1 comment

  1. Savoir Faire

    Foarte utile postarile tata uraniule.
    Mereu invat chestii noi.
    Savoir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450