«

»

Aug 01 2011

Stăpînul Inelului sau visul unei nopți de vară

În continuarea micului manual de agățat cu ajutorul cerului înstelat, astăzi ardem cîteva etape pentru a vă prezenta sfîrșitul cărții, dar ne vom întoarce pe traseu. Deocamdată, avem în program o poveste la care Tata Uraniu a fost martor ocular și unul dintre cele mai spectaculoase obiecte de pe firmament.

The Ring Nebula - M57

Într-o frumoasă noapte de iarnă, în care telescopul Alvan Clark (un fel de Aston Martin al telescoapelor) cu care lucrau studenții era accesibil publicului, un tînăr l-a rugat pe T.U. să-i arate Nebuloasa Inelară. Poate ați văzut poze ale chestiei ăsteia făcute cu Telescopul Spațial Hubble: este materia ejectată la moartea unei stele cam ca Soarele, un nor uriaș de gaze, care nouă ne apare în formă de inel frumos colorat. În ciuda insistențelor disperate ale tînărului, Tata Uraniu, dezolat, a trebuit să-l dezamăgească: Nebuloasa Inelară este vizibilă doar pe cerul de vară. Pînă la urmă, s-a aflat și motivul insistențelor: prea sărac sau exagerat de romantic, astronomul de ocazie dorea să o ceară în căsătorie pe prietena lui prin a-i oferi această mare bijuterie cosmică.

Atunci n-a fost să fie, dar dacă acum vă tentează o inițiativă similară, iată cum rezolvați problema: mai întîi, căutați cea mai strălucitoare stea de pe cerul verii, Vega pre numele ei. Ne-ne-ne, lăsați-l pe Jupiter în pace, v-am spus zilele trecute că stelele sclipesc, iar planetele nu. Așa, ați găsit-o. Mai există prin zonă două stele aproape la fel de strălucitoare, Deneb din constelația Lebăda și Altair din Acvilă (vezi desenul de mai jos). Împreună, ele formează marele triunghi de vară, folosit de navigatorii secolului al XVI-lea pentru a călători spre Americi. Foarte aproape de Vega (în interiorul marelui triunghi) se mai văd patru steluțe mai anemice, care formează un paralelogram și fac parte, cu Vega, din constelația Lira.

Triunghiul de vară

(Povestea Lirei are de-a face cu Orfeu și călătoria lui în infern pentru a o elibera pe Euridice. Care Orfeu, trac fiind, s-a înecat ca rromul la mal. Mă rog.)

Cu un binoclu puternic se poate vedea, destul de vag, nebuloasa inelară (astronomii îi spun, cu afecțiune, M57) pe la mijlocul laturii celei mai îndepărtate de Vega. Cu un telescop mediu către decent, se vede chiar bine. Astfel înarmați cu instrumente optice (mărimea contează!), mai puteți vedea o chestie făinuță: cu ochiul liber se vede „steaua“ Epsilon Lyrae. Cu un binoclu, steaua devine două! Iar cu telescopul, cele două devin patru. De altfel, grupul se și numește Dubla dublă. Aaa, și încă una: în “ciocul” lebedei (constelația Cygnus, a cărei “coadă” e Deneb) există o steluță nu foarte strălucitoare, pre numele ei Albireo. Ei bine, și asta e o dublă, ba mai e și destul de spectaculoasă pe deasupra: cu același binoclu veți putea vedea cum una dintre steluțele din dublă e galbenă, cealaltă verde-albastră.

Revenind, dacă în ciuda sfaturilor prietenilor vă tentează totuși fondarea unei celule de bază a societății, în acest mod măcar o puteți face puțin mai deosebit. Oricum, nu e cazul să vă grăbiți, M57 mai stă ceva vreme prin zonă. Think twice!

 

4 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. Mostrofontz

    “astronomii îi spun, cu afecțiune, M57”. Nu vreau sa stiu cum ii spui tu Simonei…

  2. Simona Tache

    @Mostrofontz: 😆 😆 😆

  3. a

    offf, Orfeu nu s-a inecat, s-a sacrificat. e cam altceva…
    deci “The Eye of God”, ma rog, cum i-au spus jurnalistii, este de fapt “materia ejectată la moartea unei stele”? hmmm :S

    1. Tata Uraniu

      haidibre, io vorbeam de una și tu ai înțeles alta. “a se îneca precum romul la mal”=că fix la ieșire a întors ochii după Euridice și d-aia a pierdut-o.

  1. Cum s-o ceri de nevastă cu un inel de pe cer | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

    […] explică Nic aici, băieţi. Noi, fetele, nu avem de zis decât atât: Ce romaaaantiiiiic! Tweet Related […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450