«

»

Jan 28 2011

Sateliții care “nu mișcă”

Pe 19 martie 2008, Sir Arthur C. Clarke a ajuns la destinația odiseei sale spațiale. Și a pornit către stele. Multă vreme, înainte ca omul nostru să-și înceapă odiseea atemporală,  Tata Uraniu a diseminat informații neconforme cu realitatea despre scriitorul care a pus cuvîntul science în science-fiction (după cum inspirat a spus Terry Pratchett într-un necrolog). Mai precis, le-a spus colegilor și prietenilor că Arthur C. Clarke s-a îmbogățit din patentul pentru sateliții geostaționari, și-a luat o insulă și avea canale dedicate, gratuite, pe toți sateliții de comunicații din jurul Terrei. Erau doar legende urbane, după cum a constatat T.U. (inclusiv de pe tricoul omului 😆 ), drept care își face autocritica în plen și le demontează mai la vale. Mea culpa!

S-o spunem clar: în primul rînd, ideea de satelit geostaționar, adică de corp poziționat permanent deasupra aceluiași punct de pe Terra, avînd perioada de revoluție în jurul Pămîntului egală cu o zi (perioada de rotație a planetei în jurul propriei axe), n-a fost a lui Clarke.

Ci a apărut (și o spunem cu mîndrie patriotică, fin’că de-abia am aflat-o) în cartea sibianului Hermann Oberth din 1923, Die Rakete zu den Planetenräumen. (În poză apar Oberth și fostul lui student Werner von Braun, în 1961, la primirea premiului – well– “Hermann Oberth” de către ultimul.) Și nici măcar nu e o idee prea greu de lămurit: cu foarte puțină mecanică newtoniană se află rapid că, pentru ca un satelit să aibă o perioadă de rotație în jurul Terrei de fix 23 h 56 m, trebuie să fie poziționat exact la 35.786 km de la suprafața planetei. Însă în 1945, deci cu doisprezece ani înainte ca Sputnik să emită bipbip-ul care a deschis era spațială, Arthur Clarke a „plantat“, în gînd, relee de telecomunicații pe acești sateliți și le-a descris atît de bine în articolul Relee extraterestre, încît orice încercare a altor cercetători de a obține un patent a fost refuzată pe motiv că exista deja o lucrare anterioară (John R. Pierce, de la Bell Labs, a ajuns independent la idee în 1954 și a fost implicat în dezvoltarea primilor sateliți telecom geostaționari). De ce n-a luat Clarke patentul? Un avocat l-a convins că ideea e prea fantastică pentru a fi pusă în practică, iar Clarke a și scris, mai tîrziu, o carte pe tema asta, cu subtitlul Cum am pierdut un miliard de dolari în timpul meu liber: „Nu am solicitat un patent pentru că niciodată n-am crezut că se va întîmpla în timpul vieții mele“. Nici insulă nu și-a luat cu banii astfel (ne)cîștigați, dar s-a mutat pe insula Sri Lanka, unde a trăit fericit pînă la adînci bătrîneți. Și n-a avut nici canale dedicate pe respectivii sateliți, însă Uniunea Astronomică Internațională a numit respectiva altitudine „Orbită Clarke“. Măcar atît! Dacă sateliții geostaționari au umplut deja atmosfera cu unde, iar primii pași pe Lună (preziși de scriitor ca întîmplîndu-se înainte de 2000) au fost făcuți în ’69, o altă idee, și anume cea a liftului gravitațional, încă așteaptă pe rafturile de proiecte, dar cum pare cea mai simplă și mai elegantă dintre toate soluțiile pentru ieftinirea dramatică a accesului spre stele, face și Tata Uraniu previziunea că se va întîmpla pînă-n 2050. Dacă vom mai fi prin zonă. Iar în următorul post o să povestim despre liftul-minune, ca să vedeți și voi idee faină la un om care a ajuns la facultate abia după 30 de ani, dar care i-a păstorit de mici pe mulți fizicieni de azi.

3 comments

1 ping

  1. badmf

    baga cu liftu’,baga cu liftu’

  2. Altauprieten

    Fain profilu’ facut dlui A.C.C. si zicerea lui „Cînd un distins, dar bătrîn om de știință afirmă că ceva este posibil, aproape sigur are dreptate. Cînd, din contra, afirmă că ceva este imposibil, e foarte probabil că greșește“.

    1. Tata Uraniu

      Dada, mare om, mare caracter.

  1. Tweets that mention Sateliții care "nu mișcă" | Science Friction -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Camil Stoenescu, Nic Sarbu. Nic Sarbu said: Cui trebuie să-i spuneți "mulțumesc" pentru telefonia mobilă? Despre sateliți care stau locului: http://wp.me/p16bBJ-kh […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450