«

»

Jan 21 2011

Marte n-are bere

Lui Tata Uraniu îi cam place berea. Mai ales Carlsberg, pentru care are o afecțiune aparte: este prima bere care a sponsorizat un institut de fizică. Și nu oricare, ci Institutul „Niels Bohr“ pentru Fizică Teoretică al Universității din Copenhaga, inimă și pepinieră a fizicii interbelice, fondat chiar de Bohr însuși. Brava lor, la mai multe (lăzi), așteptăm și concurența. 🙂

Ce legătură să fie între frecarea cu știința și bere? (În afară de cea declarată mai sus, desigur.) Păi, există, și o vom demonstra. Știți cu toții reclama aia la o bere (nu dăm nume, să nu facem reclamă, haha) cu unii care trimit o sondă pe Marte în căutarea vieții… Da, aia în care un puști face niște agerimi, iar sonda marțiană se transformă în bar, cu lumini, scaune și-o bere rece așteptîndu-i pe marțienii suficient de inteligenți (iaca link-ul, că nu știu de ce nu merge embed-ul). UPDATE: m-am prins și cu embed-ul:

Foarte faină reclama, chiar distractivă, dar are o mică problemă: nu se poate. Și nu vorbim de viața inteligentă de pe Marte. Berea e, în majoritate, doar apă. Adică, în condiții normale, un lichid banal. Doar în condiții normale, însă! Orice substanță poate avea trei stări de agregare: solidă, lichidă și gazoasă. Starea în care o găsim depinde doar de presiune și temperatură. La presiune de o atmosferă, adică la nivelul mării, apa există în stare lichidă doar între 0oC și 100o C. Sub, îngheață. Peste, se evaporă. Asta, la o atmosferă. Dacă presiunea scade, temperatura de evaporare scade și ea. Tata Uraniu știe din proprie experiență: de cîte ori, după o ascensiune serioasă, se scotea vreo tărie pe vîrful muntelui (unde presiunea e mai mică), ea „se evapora“ imediat. Temperatura de topire crește cu scăderea presiunii, însă foarte puțin. Oricum, pe la o presiune de puțin sub 0,01 atmosfere (de o sută de ori mai mică decît cea de la nivelul mării pe Terra), punctele de topire și de evaporare coincid: la 0,01o C și 0,006 atm. (punctul triplu al apei) cele trei faze coexistă în echilibru. Sub presiunea de mai sus, faza lichidă nu există, solidele sublimează direct în gaze (vezi graficul). Revenind la Planeta Roșie, temperatura medie pe Marte este de –63o C. Altitudinea zero („nivelul mării“) se definește prin nivelul la care se atinge presiunea punctului triplu. Temperatura și presiunea variază doar în limitele marcate pe grafic cu portocaliu (presiunea e maximă în cele mai adînci văi și minimă pe Mons Olympus, cel mai înalt munte din sistemul solar, 26 km înălțime). Așadar, practic nu poți avea apă lichidă pe-acolo: fie îngheață, fie se evaporă. Și chiar dacă, teoretic, există posibilitatea (vara, sub nivelul zero, în timpul zilei), evaporarea calotelor polare de gheață carbonică, în timpul verii marțiene, provoacă furtuni atît de puternice (400 km/h) încît nici o sondă nu i-ar rezista, darămite una cu o bere pe capotă. În trecutul planetei, a existat și apă lichidă, avem acum dovezi clare. Însă pe atunci, fie n-aveam noi bere, fie nu știam cum s-o ducem pe alte planete. Dar speranța nu moare: pregătim acum terraformarea planetei, vom planta hamei și orzoaică și, taman cînd atmosfera de pe Pămînt va deveni plictisitoare, mutăm cheful pe Marte. Meet you there!

17 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. Quasy

    Foarte frumos; nu m-as fi gandit niciodata la asta, dupa oricata bere as fi baut.

    Normal insa ca vin si cu comentarii: (daca nu te-ai obisnuit inca)
    – ceea ce zici e adevarat, insa daca berea aia din halba a turnat-o dintr-un butoi care nu avea inca temperatura de pe Marte (ci gen 2-3 gradecel putin peste zero Celsius) atunci berea aia poate sa stea o perioada in forma lichida. Asta pentru ca temperatura ei nu scade instant la -63 de grade; in plus, apa ingheata la 0 grade, insa berea nu (nu e apa pura); si sunt curios si eu unde ar fi punctul triplu al berii in cazul asta
    – furtunile Martiene provoaca vanturi de 400 de km/h insa nu sunt nici pe departe asemanatoare cu uraganele de pe pamant. asta pt ca, asa cum mentionai in articol, presiunea e doar 0.01 din presiunea atmosferica de pe Pamant (si asta in cel mai bun caz, ca media presiunii e mai joasa); dovada? Spirit si Opportunity au rezistat fara probleme furtunilor de pe Marte ani buni (si au avut parte de 2 furtuni chiar “sanatoase”); de fapt Opportunity inca se “plimba” acolo “full speed ahead”; Spirit nu functioneaza nu ca l-ar fi rasturnat cine stie ce vant puternic, ci pt ca l-a ademenit Fata Morgana in nisipuri miscatoare (insa MRO l-a zarit de pe orbita si desi nu vrea sa raspunda, pare ca e inca intreg – nu l-au dus martienii la fier vechi http://www.universetoday.com/62313/hirise-captures-amazing-close-up-of-spirit-rover/ ); in plus chiar vartejurile din timpul verii (“dust devil” in engleza – nu stiu echivalentul in romana) le-au curatat de multe ori panourile solare de praful fin care s-a depus in timp, insa nici pe departe sa le fi distrus… Si au rezistat cu bine la vantul martian, in conditiile in care forma lor nu e tocmai aerodinamica 🙂

    1. Tata Uraniu

      Scuze, nu știu de ce ți-a intrat în moderare. Cre’ că face fițe Akismetu’.

      1. Quasy

        Neah, eu sunt de vina. Am schimbat adresa de email pe care o folosesc pt SFriction si din cauza asta cred ca a aparut problema. Promit sa nu se mai intample :mrgreen:

    2. Tata Uraniu

      :))
      N-am decît o precizare: berea aia e în sticlă. Altfel, ce spui tu e perfect corect, și cu temperatura, și cu viteza vîntului.

  2. Quasy

    Si daca tot suntem la reclame care se folosesc de imaginea roverelor de pe Marte:
    http://www.youtube.com/watch?v=8AoAJOF5GVQ

    1. Quasy

      Una mai “romaneasca”:
      http://www.youtube.com/watch?v=ZvY9vMAMxc4

    2. Tata Uraniu

      Hahaaaa, n-o știam, foarte haioasă!

  3. Quasy

    Ar mai fi o chestie la care nu m-am gandit, legata tot de Marte si bere:
    Atmosfera fiind atat de putin densa: ce se intampla cu dioxidul de carbon din bere si cu spuma din pahar? Cred ca CO2-ul s-ar elibera la o rata muuult mai rapida din lichid; iar asta e un efect exoterm sau endoterm? habar nu am, insa as miza pe endoterm, si pe faptul ca berea s-ar raci mai repede…). Iar spuma ar creste mult mai mult si mai repede in pahar (atractia gravitationala mai mica de pe Marte, ar ajuta lucrul asta).

    Ca experiment mental, cred ca pe Venus, din cauza presiunii, berea asta nu ar degaja gaze deloc (ci poate chiar ar prelua prin dizolvare ceva gaze din atmosfera) iar din cauza temperaturii s-ar evapora din pahar destul de repede (ca in cazul tariilor de pe pamant, consumate la mare altitudine :mrgreen: )

    1. Mostrofontz

      Pai inainte sa te intrebi daca eliminarea codoiului e exoterma au nu, mai bine te intrebi de evaporarea apei…. Nu de alta, da-i cu mult mai multa… Si aia e endoterma sigur, asa incat dac-o pui la 2-3 grade, are sa se raceasca repede berea oricum, ca apa se va evapora in atmosfera aia d-acolo, si o sa ia caldura taman de la bere!
      Codoiu’ ar iesi sigur mai repede, dar cantitativ nu e mult. In mod normal in jur de 0.3-0.4%, poate la unele soiuri mai speciale sa ajunga spre 0.6-0.7%. Deci nu prea ar avea efect mare, mai ales ca efectul termic nu cred ca e mare deloc.

      1. Quasy

        Drept, evaporarea mult mai rapida a apei ar avea un efect incomparabil mai puternic la racire, decat degajarea CO2-ului…

      2. Tata Uraniu

        În plus, ca proces, dată fiind căldura latentă uriașă de evaporare a apei, răcirea ar fi foarte intensă. Doar că ar rămîne esență de bere în halbă, nu? 😆

      3. Mostrofontz

        Pai stiu si io ce sa zic… O fi apa mai multa, da’ alcoolu’ e nitel mai volatil (si la presiunea aia nu-s’ cum se misca azeotropu’ la compozitie – as putea afla, da’ mi-e lene), asa ca s-ar putea sa nu ramana esenta de bere in pahar, ci sa se duca, hat, departe, si sa se-mprastie prin tot Martele. Adica, un soi de esenta diluata, care numa’ esenta nu mai e, nu-i asa?… Ca esenta tomnai asta e, cevasilea mai concentrat, asa…

      4. Mostrofontz

        Iaca m-am documentat: sub circa 9.3 kPa nu mai e azeotrop, asa ca iese d-acolo alcoolu’ pur. Adicatelea, mai intai iese codoiu, p-orma alcoolu’, si p-orma apa… Ce ramane e un fel de bere si fara alcool si fara codoi… Sub forma solida, of course…

  4. Quasy

    Da, poate asta ar fi un proces de fabricare a berii solubile similar cu cel al cafelei solubile… sa ajungi sa cumperi berea la kilogram 😆

  5. Mostrofontz

    Ce Marte mai Tata, ca ne-a lovit antigravitatia acilea, pa Pamant. Ma rog, nu chiar acilea, ci la Melbourne, da’ fata de Marte, e tot “acilea”, nu? Uite-aicea ce zice EvZ (http://www.evz.ro/detalii/stiri/mingea-nu-vrea-sa-sara-la-australian-open-video-918960.html):

    “În condiţii de gravitaţie normală, Şarapova a câştigat meciul din turul trei, scor 4-6, 6-4, 6-4, în faţa nemţoaicei Julia Goerges.”

    Ei, ce mai zici de asta? Asa-i ca te-ai inverzit?! Deci erau anomalii gravitationale nasparlii acolo, da’ noroc ca le-au rezolvat aia (pacat ca nu dau detalii…), sa poata Sarapova sa joace tenis…

  6. Mostrofontz

    Si vezi ca ti-au furat ideea cu Marte ticalosii astia de Evenimenti:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/iarna-din-nou-918927.html

  7. Catalin

    Nu stiu de ce toata lumea crede ca daca s-ar gasi apa pe Marte, aceasta trebuie neaparat sa fie in stare lichida.

  1. Ploaie sub cerul lui Marte | Science Friction

    […] Deci, gata! Am putea să începem colonizarea planetei, nu? Mă rog, cu rușii și chinezii, că NASA taman ce s-a hotărît ca spațiul să devină prima frontieră… Dar despre asta, zilele următoare. Oricum, un lucru e sigur: după toate noutățile astea, dacă ne-am muta pe Marte, măcar de bere se pare că totuși nu vom duce lipsă.  […]

Leave a Reply to Tata Uraniu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450