«

»

Jan 07 2011

Eclipsa: pauză de publicitate gratis

Am primit pe mail de la cumnata mea un articol din EvZ care mi-a atras atenția. Din cauza imaginii în jurul căreia fusese construit.

Este vorba despre o poză făcută la eclipsa din 4 ianuarie, de către Cătălin Păduraru, cu care am luat legătura și a fost suficient de drăguț să-mi permită să o folosesc. Iaca uite-o:

Site-ul Sky & Telescope a selectat imaginea pentru galeria foto pe care o prezintă, ceea ce e o chestie faină de tot. Mă aștept să apară și-n revista tipărită, ceea ce ar fi și mai fain.

Cătălin e masterand în fizică teoretică la Măgurele (un loc în care am trăit cinci ani grozavi) și e pasionat de astrofotografie. Vă recomand călduros să dați o tură pe site-ul lui http://www.astrosnake.com, în afară de fotografiile de la eclipsa de acum (mai e una cu o pată solară și încă una cu contrail-ul avionului din imagine) mai sînt cîteva superbe, de la chestii mai pămîntești precum curcubee și fulgere, la treburi mai serioase: nebuloase, clustere și galaxii. Eu am fost atît de vrăjit, încît acum vreau să-mi pun cadoul de la soție (un Nikon D3000) la treabă cu ochii pe cer. Ceea ce, desigur, presupune și o mică investiție (tripod, telescop, filtre, o mașină cu care să ies în cîmp etc.). Sau, cine știe, un cadou. 😉

P.S.: Cîștigătorul almanahului fericirii la concursul de marți este Dedi Grigoroiu. Dedi, bravo, felicitări, dă un semn. Ne vedem la un pahar de vin și-ți aduc un almanah. Și Cătălin, dacă citești textul ăsta, dă și tu un semn, vreau să-ți ofer și ție un Almanah al Academiei Cațavencu, că-s prea încîntat de site-ul tău.

13 comments

Skip to comment form

  1. Quasy

    Felicitari $harpe! Superba poza! La cat mai multe si sa il intreci pe Thierry Legault!

    @Tata Uraniu: pe langa teleu, pt foto la stele iti trebuie si o montura ecuatoriala… (asta daca nu vrei sa faci poze doar la soare). Iar aia e de cele mai multe ori investitia cea mai mare in echipamentul de astro… Uite inca o tema de articol: de ce ai nevoie de o montura care sa urmareasca cerul pentru fotografia astronomica.

  2. Tata Uraniu

    Bună tema, s-a notat! Da’ ca să faci, de exemplu, o poză din aia la rotația stelelor (de fapt, a Terrei în jurul axei), tot nu-ți trebe tracker! 😀
    Și apoi, io mă gîndeam la un telescop, și n-aș lua o lunetă, ci unul cu o montură ecuatorială (m-am jucat prin State cu niște Celestroane (nu m-au încîntat) și niștea Meade-uri- grozave).

    1. Quasy

      Pai clar nu ai nevoie de tracker pt “startrails”. Mai jos e un link la o poza facuta cu o camera care nu are nici macar setare de expunere “Bulb” (infinit).

      http://picasaweb.google.com/mihail.sarb/Astronomy#5314566117938885554

      Pur si simplu am pus camera pe masina pe un trepied, am setat aparatul pe “burst” cu expuneri de 10s, si l-am lasat sa mearga vreo ora si ceva. Apoi imaginile individuale le compui cu “Startrails”:

      http://startrails.de/

      Insa dupa mine, asta nu prea e astrofotografie. Si pt orice altceva mai serios ai nevoie de montura…

      Vezi ca SkyWatcher au inceput sa scoata instrumete si echipamente tot mai bune, si la preturi mult mai ok decat Celestron si Meade.

  3. Tata Uraniu

    Corect, nu e, e doar spectaculoasă pentru scopuri educaționale. Mișto celelalte poze, înțeleg că tu le-ai făcut. Lucri în domeniu sau e doar un pitic de-al tău?
    O să mă uit și la SkyWatcher, acum că mi-ai zis.

    1. Quasy

      Nu lucrez in domeniu, ci e doar o pasiune (sau mai bine, o turma de pitici 🙂 )

  4. cruela de vila

    ce tzi-e shi cu nepotizmele astea, Dom’le!ca sa nu zic cumnatzisme! :mrgreen:
    pai cand tz’am dat io linku, n-a fost bun , ca ierea cu copy paste!
    cand tzi l-a dat cumnata, gataaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    😥 😥 😥 😥 😥

  5. cruela de vila

    si be) cum fac sa ma autocitez?
    ca satz arata dovadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  6. Tata Uraniu

    Păi, am văzut de ieri, da’ mi-o dăduse înainte pe mail cumnata, deci pas 😀
    Încă nu am rezolvat aia cu permalinkuri ca să poți cita comentarii, nici faza cu păstratul numelui. Da’ le rezolv io.

  7. cruela de vila

    ce’nseamna tineretzea, taica uraniule!
    e a doua oara cand cumnata mi-o ia inainte pe anul asta!
    😳

  8. Civilizatu'

    Uai da copchii mai sunteti uaiiiii!Tata Uraniu si cu restu’ di “frairi” cari scrii pi aciest blog,sunt luati in tarbaca di unu cari cica o facut poza la ieclipsa,iar iei cadi in plasa di frairi!!!Pai uai frairilor,ieclipsa di anu’ aista a incieput cu obturaria soarilu’ din partia driapta spri stanga,nu din stanga(aviz fimeilor!) cum vrea sa va frairiasca baietu’ aciela!!!!!!Poza din articol iesti siel mult o fotoshoapa,uai Tata Uraniu!Chiar nu va mai prishiepitzi la nord,vest,sud,est uai baieti? ❓ ❓ ❓

  9. Civilizatu'

    Taticu Uraniu tot nu mi-ai raspuns cum este cu rachiul ala comprimat,pe care vreau eu sa-l fac dintr-un kil,o juma’ ca sa-l pot baga intr-un PET de un sfert!!!Daca nu-mi raspunzi curand,o sa-i dau Simonei o reteta gresita de prajitura sau chek,cu recomandarea ca “este foarte buna”!!! 😉 😉 :wink:Plus indicatii cum sa te serveasca cu chekul minune!!!!!!HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,!!!!!!!!!!!!!!! 🙄 🙄 🙄

  10. Catalin

    Ma bucura articolul tau si modul in care ai relatat povestea. Uite ca am ajuns si pe aici cu ajutorul lui Google.
    Cine are intrebari legate de astronomie si astrofotografie poate sa ma contacteze si personal pentru intrebari, multe persoane au facut-o in ultima vreme.
    Numai bine!

    1. Tata Uraniu

      Mă bucur că te bucură. Ia auziți, măi! Dacă aveți întrebări, adresați aicișa și către Cătălin. E băiat bun, măgurist de-al meu, și se pricepe fain-frumos la astrofotografie.
      Apropo, Cătăline, poate săptămîna asta apucăm să bem o cafea pe la noi, in da ‘hood. 8)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450